Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per stambią tarptautinę operaciją sulaikyta 12 kokaino kontrabanda į Šveicariją įtariamų lietuvių (nuotraukos, video)

2009 m. pabaigoje Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai su Ženevos policija (Šveicarija) bei DEA (JAV) pradėjo tarptautinį tyrimą, nukreiptą prieš asmenis iš Vakarų Afrikos šalių, kurie verbavo Lietuvos Respublikos piliečius narkotikų kontrabandai iš Pietų Amerikos ir Afrikos į įvairias pasaulio šalis.
Kokainas
Kokainas / Lietuvos kriminalinės policijos biuro nuotr.

Kaip praneša Policijos departamentas, tyrimo metu nustatyta, kad kokaino kontrabandos tinklą organizavo Nigerijos, Ganos ir Togo piliečiai, pagrindiniai organizatoriai gyveno Afrikoje, o jų bendrininkai – Europoje ir Lotynų Amerikoje.

Nigeriečių organizuotos grupuotės yra plačiai žinomos Europoje kaip pagrindinės kokaino kontrabandos organizatorės, savo veiklai užmaskuoti jos samdo kitų tautybių asmenis, ypač paklausūs kurjeriai – „baltieji“ Europos Sąjungos piliečiai: jiems ne tik nereikia vizų į Lotynų Amerikos valstybes, jie kelia mažiau įtarimų.

Šveicarijoje kokaino kontrabandos gabenimo organizavimu rūpinosi afrikietė, kuri palaikė draugiškus ryšius su vienu Lietuvos Respublikos piliečiu, per kurį ir rasdavo narkotikų kurjerių iš Lietuvos, kuris draugams ir pažįstamiems siūlydavo darbą egzotiškose šalyse. Į narkotikų gabenimo tinklą buvo įtraukta apie 20 asmenų iš Lietuvos. Kai kurie į nelegalų verslą įsitraukdavo ištisomis šeimomis (pvz., tėvas, sūnus ir dukra).

Lietuvos Respublikos piliečiai narkotikus gabeno į Šveicariją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę, taip pat į Jungtines Amerikos Valstijas. Iš viso tyrimo metu sulaikyta 19 asmenų (įskaitant ir pagrindinius organizatorius), 12-a iš jų – Lietuvos Respublikos piliečiai. Operacijos metu buvo išimta apie 14 kg kokaino bei apie 3 kg heroino. Nustatyta, kad iki teisėsaugos tyrimo mažiausiai 25 kg kokaino buvo išplatinti Šveicarijos narkotikų rinkoje.

Tyrimas atskleidė kraupius duomenis: beveik visi kurjeriai buvo gyvieji konteineriai. Gyvųjų konteinerių, arba rijikų, pavadinimą gauna asmenys, vežantys narkotikus skrandyje. Rijikai rizikuoja ne tik įkliūti ilgiems metams nelaisvės, tačiau žymiai labiau rizikuoja savo sveikata ir gyvybe.

Policijai yra žinomas ne vienas atvejis, kai nukenčia gyvieji konteineriai: prieš kelerius metus vaikinas mirė, nes jo draugai, bijodami atsakomybės, nenuvežė šiam blogai pasijutus į ligoninę (draugai ne tik leido numirti vaikinui, bet iš jo kūno bandė išimti narkotikus, o nepavykus kūną išmetė į jūrą); užsienio valstybės medikams nesuspėjus suteikti pagalbos, mirė dvidešimtmetis lietuvis, kuris gabeno kokainą skrandyje.

Tai tik keli žinomi atvejai, o kiek dar artimieji apie tai nutyli ir neviešina mirties aplinkybių. Mirtis dėl suirusios narkotikų pakuotės (konteinerio) dažniausiai yra labai staigi, nes narkotikai per skrandį greitai absorbuojasi į žmogaus organizmą, įvyksta staigus apsinuodijimas, dar kitaip – narkotikų perdozavimas.

Narkotikų gabenimas skrandyje ne tik pavojingas gyvybei, bet varginantis ir skausmingas gabenimo būdas. Narkotikai skrandyje kelia diskomfortą, sutrinka normali medžiagų apykaita, žmogų kamuoja skausmai, bet koks staigus judesys kelia skausmą, gali išprovokuoti narkotikų pasišalinimą iš organizmo. Rijimo procedūra taip pat nėra maloni ir trunka iki kelių valandų.

Iš 2009 m teisėsaugos institucijoms žinomų 195 užsienyje sulaikytų asmenų tik 9 procentai sulaikytųjų buvo susiję su narkotikų disponavimu ir prekyba, o likusi dalis – su narkotikų kontrabanda. Daugiausia Lietuvos piliečių sulaikyta gabenančių kokainą, penktadalis jų buvo gyvieji konteineriai. Rijikų amžius labai įvairus – nuo devyniolikmečių iki šešiasdešimtmečių.

Daugelis narkotikų vežėjų nežino apie gresiančią riziką, nes verbuotojai įtikinėja, kad tai saugu.  Skurdo iškamuoti asmenys tuo patiki, jaunimui suveikia jaunatviškas maksimalizmas: greitai ir pelningai.

Deja, pasitaiko nemažai apgavysčių, kai kurjeriai, rizikuodami sveikata ir gyvybe, atgabenę narkotikus lieka be užmokesčio, sulaikytieji kurjeriai irgi paliekami likimo valiai. Todėl, jeigu žinote apie tokius verbavimus ar esate gavę pasiūlymų trumpai ir pelningai padirbėti egzotiškose šalyse, būkite atsargūs, kreipkitės į artimiausią policijos įstaigą arba galite paskambinti anoniminiais telefonais (8 5) 272 5372, (8 800) 20808, rašyti el. paštu narkotikai@policija.lt.

VIDEO: Dėl kokaino kontrabandos sulaikyta 12 lietuvių (Kriminalinės policijos biuro filmuota medžiaga)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius