Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai RST išaiškino dešimtadaliu daugiau neteisėto elektros vartojimo atvejų

Rytų skirstomieji tinklai praėjusiais metais užfiksavo daugiau kaip 10 proc. neteisėto elektros vartojimo atvejų bei 32 proc. daugiau elektros skaitiklių vagysčių nei 2008 m. per tą patį laikotarpį, rašoma RST pranešime.
Elektra
Elektra / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Praėjusiais metais RST įgyvendino efektyvias prevencijos priemones, dėl kurių bendrovės turto vagysčių skaičius sumažėjo 2,7 proc., transformatorių alyvos – 7 proc., spalvotųjų metalų – 78 proc., lyginant su 2008 metais.

Efektyviau saugojo turtą

Pasak RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus Kęstučio Tubio, sumažėjusį bendrovės turto vagysčių skaičių lėmė RST įdiegtos ir įgyvendintos prevencijos priemonės. Suefektyvinus saugos programas, nuostoliai dėl bendrovės turto vagysčių sumažėjo 62 proc., alyvos vagysčių nuostoliai sumažėjo 7 proc., o spalvotojų metalų vagysčių nuostoliai sumažėjo 78 procentais.

„Nors turto vagysčių skaičius sumažėjo ir mums pavyko kartu su teisėsaugos pareigūnais išaiškinti keletą grupių bei pavienių asmenų, vykdžiusių elektros vagystes, vagysčių problema išlieka itin aktuali dėl bendros kriminogeninės situacijos šalyje. Dėkojame visiems žmonėms, kurie neliko abejingi ir operatyviai pranešė apie pastebėtas vagystes, padėjo užkirsti joms kelią bei išaiškinti neteisėtą veiklą vykdžiusius asmenis. Norime pakviesti visus gyventojus būti pilietiškais ir informuoti RST bei policiją apie vykdomus nusikaltimus. Elektros pastotės, kabeliai ir kitos elektros tinklo sistemos bei įrenginiai yra visų mūsų turtas, jį pasisavinus ar sugadinus RST negali efektyviai tiekti elektros energijos, o patirti nuostoliai gula ant visų vartotojų pečių“, – sako K. Tubis.

Dėl alyvos – beveik 0,5 mln. nuostolis

Pasak RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus, aktualiausios vagystės pernai – alyvos grobstymas iš transformatorių. Daugiausiai alyvos vagysčių užfiksuota Panevėžio regione – 6 kartus daugiau (136 atvejai) nei Vilniaus regione (22 atvejai).

„Po transformatorių alyvos vagysčių, jos nepapildžius, kyla grėsmė transformatorių saugumui – jie gali perkaisti, o esant dideliam apkrovimui – perdegti. Tokiais atvejais sutrinka elektros energijos tiekimas – be elektros lieka nuo kelių iki keliasdešimt tūkstančių gyventojų“, – sako. K. Tubis.

Pernai dėl šios priežasties perdegė 71 transformatorius. Dėl alyvos vagysčių ir transformatorinių perdegimo pernai RST patyrė 481 tūkst. litų nuostolį. Didžiausius nuostolius praėjusiais metais sukėlė du tyčiniai elektros pastočių padegimo atvejai. Jų žala siekia daugiau kaip 1 mln. Lt. Šiuos nusikaltimus įvykdę asmenys yra nustatyti, šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

Elektros skaitiklių rodmenų klastojimas

Pernai RST nustatė 1 tūkst. 561 neteisėto elektros vartojimo atvejį, kuomet elektros energija buvo vartojama be apskaitos, bendrovei atlyginta žala siekė 2,07 mln. litų. Iš jų pagal nustatytus gyventojų, neteisėtai vartojusių elektros energiją, atvejus atlyginta žala sudarė 1,58 mln. litų, verslo ir gamybos įmonių – 489 tūkst. litai.

„Siekdami paskatinti sąžiningą elektros energijos vartojimą praėjusiais metais vykdėme akciją „Netoleruok!“. Jos metu vartotojams suteikėme galimybę informuoti mus apie neteisėtą elektros vartojimą, už savanorišką prisipažinimą išvengiant atsakomybės. Šia galimybe pasinaudojo 233 vartotojai, iš jų 42 klientai patys pranešė mums neteisėtai vartoję elektros energiją, kiti kreipėsi dėl sugadintų skaitiklių ar dėl pastebėtų kitų vartotojų nelegalaus vartojimo atvejų. Jei vykdant akciją nebūtų buvę atskleisti šie neteisėto elektros energijos vartojimo faktai, mūsų bendrovė galėjo patirti daugiau kaip 80 tūkst. litų nuostolių“, – teigia K. Tubis.

Pasak jo, labai svarbu, kad visi elektros vartotojai būtų pilietiški ir praneštų apie vykstančius neteisėtus veiksmus, nes tai padės sumažinti nusikalstamos veiklos mastą, sumažės elektros tiekėjų patiriami nuostoliai, kurie gali įtakoti elektros energijos kainą visiems vartotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius