Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungės policijai įkliuvęs vairuotojas šokiruotas: „Negėriau nė lašo, bet jų matuoklis parodė 3,89 promilės!“

Jei jus, vairuojantį mašiną, sustabdė pareigūnas ir paprašė pasitikrinti blaivumą, o jūs be jokios baimės – juk nieko svaiginančio nevartojote – pučiate į „vamzdelį“, tai dar nereiškia, kad ramiai galėsite tęsti savo kelionę. Reikia įsivaizduoti, kaip nustebtumėte, jei vietoje tikėto 0 promilių alkoholio tikrintuve mirgėtų... 3,89! Kas tokiu atveju dedasi vairuotojo galvoje, papasakoti galėtų Artūras Šarkauskis, apie kurį neįtikėtiną istoriją antradienį pasakoja laikraštis „Plungės žinios“.
Artūras Šarkauskis
Artūras Šarkauskis / „Plungės žinių“ nuotr

„Vargsiu, bet įrodysiu savo tiesą“, – tikina vaikinas, kuriam dėl, kaip jis sako, tariamo sunkaus girtumo dabar apkarto gyvenimas.

Plungiškis Artūras Šarkauskis gimtame mieste – svečias. Kaip ir dauguma lietuvių, geresnio gyvenimo ieškoti yra išvykęs į užsienį. Praėjusių metų gruodį jis trumpam grįžo į Plungę. Parvyko gruodžio 10-ąją, o jau po keturių dienų turėjo išvykti atgal į Norvegiją. Sugrįžus, savaime suprantama, ne tik namuose norisi sėdėti, reikia ir su draugais susitikti, aplankyti mėgstamas vietas.

„Sugalvojome su drauge tą vakarą iki Palangos nuvažiuoti. Į Plungę grįžome apie pusę trijų nakties. Prie „Senukų“ (ties Stoties, S.Dariaus ir S.Girėno gatvių sankryža – aut. past.) patruliavo du ekipažai. Sustabdė“, – prisiminė A.Šarkauskis.

Įtarimą sukėlė paraudusios akys

Sakė nė kiek nesutrikęs, kai pareigūnai jo paprašė pasitikrinti blaivumą – juk nieko nevartojęs. Kaip dabar prisimena plungiškis, įtarimą esą policininkams sukėlė jo paraudusios akys. „Nieko nuostabaus, juk vis dėlto pusė trijų nakties buvo, o dar visą dieną praleidau prie vairo“, – paaiškino Artūras.

Papūtęs į alkoholio matuoklį ir pamatęs, ką jis parodė, A.Šarkauskis daugiau nei nustebo – 3,89 promilės! „Prašiau dar kartą leisti pūsti, tačiau esą to daryti negalima, nes fiksuojami tik pirmieji rodmenys“, – toliau pasakojo vaikinas. Plungiškis nesutiko su savo „girtumu“, teko vykti į komisariatą, kur buvo užpildytas protokolas.

Medikė: turėjo atvežti negyvą žmogų

Kad įrodytų savo tiesą, vėliau su pareigūnais A. Šarkauskis apsilankė Plungės ligoninės priėmimo skyriuje – norėjo pasidaryti kraujo tyrimą. Tai, kaip tikėjosi Artūras, turėjo būti nenuginčijamas įrodymas, kad tą vakarą jis vairavo neišgėręs. Įdomu tai, kad, prieš paimant kraujo tyrimams, „kaltininkas“ dar porą kartų papūtė į alkoholio matuoklį ir šis abu kartus užfiksavo 0,00.

Dėjęs visas viltis į kraujo tyrimo rezultatus ir už juos sumokėjęs kone tris šimtus litų, šiandieną sunkiu girtumu kaltinamas vaikinas, įrodinėdamas savo teisybę, medicininiu išrašu remtis negali.

„Ir daktarė stebėjosi, juokavo, kad esą pagal ankstesnį nustatytą girtumą į skyrių turėjo atvežti negyvą žmogų“, – prisiminė Artūras.

Tačiau viena bėda – ne bėda. Dėjęs visas viltis į kraujo tyrimo rezultatus ir už juos sumokėjęs kone tris šimtus litų, šiandieną sunkiu girtumu kaltinamas vaikinas, įrodinėdamas savo teisybę, medicininiu išrašu remtis negali.

„Atitinka ir vardas, ir gimimo metai, bet pavardė ne ta. Vietoje Šarkauskio tapau Šalkauskiu“, – klaidą, padarytą pažymoje, paaiškino plungiškis. Dėl šios priežasties teismas šio išrašo nepripažįsta. Beje, kraujo tyrime, vaikino teigimu, nurodoma, kad nei alkoholio, nei kokių nors kitokių svaiginančių medžiagų nerasta.

Į darbą 5 km vaikšto pėsčias

Situacija iš tiesų kurioziška. Kai kam galbūt kels šypseną, kiti suabejos, ar tikrai vairuotojas buvo nė lašelio alkoholio neragavęs, „tikras“ lietuvis pasidžiaugs, kad ne jam šitaip nutiko, o plungiškis Artūras nenuleidžia rankų: ir toliau bandys įrodyti savo tiesą teisme. Vienas pats, be jokių advokatų. „Jei samdaisi advokatą, jau iš dalies pripažįsti savo kaltę“, – įsitikinęs vaikinas.

Jau kitą dieną po nemalonaus incidento A.Šarkauskis išvyko į Norvegiją, kišenėje turėdamas laikiną vairuotojo pažymėjimą. Tik bėda, kad iš tokio pažymėjimo svečioje šalyje jokios naudos, čia jis negalioja.

„Į darbą penkis kilometrus vaikštau pėsčias. Dirbu prie vidaus apdailos, reikia ir medžiagų važiuoti parsivežti. Vairuotojo pažymėjimas man būtinas. Neturint teisių man grės atleidimas iš darbo“, – aiškino plungiškis ir pridūrė, kad kartą gyvenime už vairavimą išgėrus yra tekę „padėti“ teises, pamoką išmokęs, todėl dabar sėdėdamas prie vairo tikrai svaigalais nepiktnaudžiauja.

Dėl to ir pyksta. Ne ant pareigūnų, o ant alkoholio tikrintuvo. A.Šarkauskis įsitikinęs, kad alkoholio matavimo įranga tą vakarą neveikė tinkamai.

Teisybę turėtų atkurti teismas. Vienas posėdis jau įvyko, jame savo poziciją išdėstė sunkiu girtumu kaltinamas Artūras. Į kitą posėdį bus iškviesti liudyti tą vakarą patruliavę policininkai.

Kartais būna, kad vairuotojai išgeria ir iškart sėda prie vairo, aišku, tada tikrai gali daug įpūsti. Priklauso ir nuo žmogaus fiziologijos, kitas ir su 3,5 promilės gali normaliai atrodyti.

Kadangi teismas kraujo tyrimo išrašo nesutinka pridėti prie bylos dokumentų, A.Šarkauskis viliasi, kad jam pavyks į teismą pasikviesti paliudyti slaugytojas, dariusias jo kraujo tyrimą. „Jei teismo sprendimas bus nepalankus, skųsiu toliau, taip nepaliksiu“, – pasiryžęs plungiškis, tuo labiau kad girdėjo, jog kažkada į panašią padėtį pakliuvusiam skuodiškiui pavyko įrodyti, kad alkoholio tikrintuvas prisimelavo.

Viršininkas: kai kas ir su 3,5 promilės gali normaliai atrodyti...

„Jei darbe naudojame įrangą, vadinasi, ji yra tinkama naudoti. Visi prietaisai licencijuoti, turi sertifikatus, jų dokumentai galiojantys. Kartais būna, kad vairuotojai išgeria ir iškart sėda prie vairo, aišku, tada tikrai gali daug įpūsti. Priklauso ir nuo žmogaus fiziologijos, kitas ir su 3,5 promilės gali normaliai atrodyti. Kol nesibaigė teismo procesas, nėra prasmės ką nors sakyti ar rašyti,“ – „Plungės žinioms“ komentavo Plungės kelių policijos poskyrio viršininkas Algirdas Puidokas.

Beje, 15min.lt ne kartą yra pasakojęs apie dabar jau teisiamų Kauno policininkų išradimą – visada girtumą rodantį alkoholio matuoklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius