Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija įspėja: sukčiai išvilioja elektroninės bankininkystės kodus ir pasisavina pinigus

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai intensyviai tiria sukčiavimo atvejus.
Internetinė bankinkystė
Internetinė bankinkystė / S.Žiūros/BFL nuotr.

Šių metų vasarą į Šiaulių policiją vienas po kito pradėjo kreiptis bankai, pranešdami apie sukčiavimo būdu iš užsienio bankų pasisavintus ir Lietuvos gyventojams pervestus pinigus, kurie momentaliai yra išgryninami ir pasisavinami.

Gegužės pabaigoje į vieno šiauliečio sąskaitą „Snoro“ banke iš Belgijos banko buvo pervesti 3 578 eurai, kurie akimirksniu buvo paimti, liepą kitame banke ir kitas šiaulietis pasiglemžė 8 050 eurų, neteisėtai pasisavintų iš Austrijos banko ir atsiradusių jo sąskaitoje.

Šiuo metu Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tiria apie pusšimtį analogiškų atvejų, dėl kurių pinigus savo banko sąskaitose prarado užsienio šalių gyventojai.

Manoma, kad vienas būdų patekti į sukčių pinkles – neapdairumas, naudojantis elektroninės bankininkystės paslaugomis.

Sukčiai naudoja fišingą – sukčiavimo formą, skirtą išvilioti konfidencialius duomenis naudojant internetinius adresus, panašius į realiai egzistuojančios institucijos adresą. Tokiu būdu iš neatidžių banko ar kitos institucijos klientų išgaunami prisijungimo prie internetinės bankininkystės kodai ar kredito kortelių numeriai. Dažnai tai būna jauni žmonės ar asocialūs asmenys, kurie susigundo lengvu uždarbiu, mat už sąskaitos atidarymą ir pinigų iš jos paėmimą jiems pažadama nuo vieno iki keleto šimtų litų.

Tiriant paaiškėjo, kad kartais tie patys žmonės per dieną net po tris sąskaitas atsidarė skirtinguose bankuose. Kai Šiauliuose bankų darbuotojai pradėjo įtariai žiūrėti į asocialus, atsidarinėjančius sąskaitas, sukčių bendrininkai Lietuvoje juos pradėjo vežti į aplinkinius Šiaulių apskrities rajonus. Prašydami žmonių atidaryti sąskaitas, jie aiškina, kad patys to padaryti negalintys, nes jų sąskaitos yra areštuotos ir stebimos antstolių, kurie paims pervestus pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius