Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija jau turi Ariogalos gelbėjimo nuo įžūlių plėšikų planą

Raseinių rajono policija parengė priemonių planą, kaip sumažinti nusikaltimų Ariogaloje ir visame Raseinių rajone. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininko pavaduotojas Ričardas Šiumberevičius sakė, kad sudaryti šį planą paskatino Ariogaloje įvykęs vietos gyventojų susitikimas su aukštais policijos pareigūnais.
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininko pavaduotojas R.Šiumberevičius
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininko pavaduotojas R.Šiumberevičius

Į nusikalstamumu pagarsėjusį miestelį prie Dubysos buvo atvykę ir su gyventojais bendravo policijos generalinio komisaro vyriausiasis patarėjas Povilas Malakauskas ir Šiaulių AVPK vadovai.

„Ariogaloje į susitikimą su pareigūnais atėjo labai daug žmonių. Jie išsakė tikrai rimtas problemas ir atskleidė, kad policijos darbe yra rimtų spragų. Dėl tų spragų jaučiame atsakomybę, nors Raseinių rajonas Šiaulių AVPK pavaldus tapo tik 2012 m. balandį. Norime, kad situacijos rimtumą aiškiai suvoktų ir Raseinių rajono policijos pareigūnai. Esame nustatę ir konkretų terminą: spragos turi būti panaikintos ir teigiami pokyčiai atsirasti iki liepos“, – sakė R.Šiumberevičius.

Keisis inspektoriai

Jis pasakojo, kad policijos specialistų sudarytame priemonių plane numatytos permainos apylinkės inspektorių darbe.

„Iš gyventojų pasisakymų akivaizdu, kad jie nėra patenkinti apylinkės inspektoriais, todėl Ariogaloje dirbę pareigūnai daugiau čia nebedirbs. Inspektorių darbas bus ogranizuojamas efektyviau. Jie dirbs pagal sudarytus darbo grafikus, todėl galės padėti žmonėms  spręsti jų problemas ir vykdyti nusikaltimų prevenciją  ne tik darbo valandomis. Toks pajėgų pergrupavimas nereikalaus papildomų lėšų, bet gyventojams bus naudingas“, – pasakojo pareigūnas.

„Iš gyventojų pasisakymų akivaizdu, kad jie nėra patenkinti apylinkės inspektoriais, todėl Ariogaloje dirbę pareigūnai daugiau čia nebedirbs. Inspektorių darbas bus ogranizuojamas efektyviau.

Pasak R.Šiumberevičiaus, plane numatytomis permainomis siekima užtikrinti kuo operatyvesnį reagavimą į gyventojų pranešimus apie nusikaltimus.

„Negalime dirbti kaip vėžliai, kai patruliai pas žmones atvyksta po pusvalandžio ar po valandos. Todėl siekiame užtikrinti, kad Raseinių rajone visą parą budėtų mažiausiai du ekipažai, kurie reaguotų į įvykius. Raseinių rajono policijos komisariato vadovą ir patrulių būrio vadovą įpareigojome tikrinti patrulių darbo efektyvumą“, – sakė R.Šiumberevičius.

Pajėgų valdymo problemos

 Šiaulių apskrityje Raseinių rajonas yra vienintelis, iš kurio skambučiai iš bendrojo pagalbos centro (BPC) perduodami ne automatiniu būdu, o tiesiog sujungiant skambinantįjį su policijos pareigūnais. Dėl šios priežasties visas pajėgų valdymas atliekamas iš Raseinių PK ir kol kas negali būti centralizuotas, pajėgų valdymą perduodant Šiaulių AVPK Operatyvaus valdymo skyriui.

„Kreipėmės į policijos generalinį komisarą, kad jis tarpininkautų sprendžiant šitą problemą.“, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak R. Šiumberevičiaus, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad skambučių peradresavimas iš BPC nėra labai svarbi problema, tačiau toks įspūdis – klaidingas. 

 „Jei skambučiai būtų perduodami per registrą automatizuotu būdu iš BPC, tuomet Raseinių rajone mes atlaisvintume vieną ar net du pareigūnus. Taigi galėtumėme suformuoti dar vieną ekipažą: policininkai ne sėdėtų prie pulto, bet patruliuotų. Reagavimo efektyvumas tikrai pagerėtų. Tikimės, kad tokias permainas pavyks pasiekti iki metų vidurio“, – sakė R. Šiumberevičius.

Nuovados nereikia

Šiaulių AVPK viršininko pavaduotojas neabejoja, jog užtikrinus policijos reagavimo mobilumą, nebeliks būtinybės Ariogaloje steigti policijos nuovadą.

„Nuovados išlaikymas reikalauja papildomų lėšų, nes tai jau bus įstaiga su administravimo išlaidomis. Užteks gero patruliavimo“, – pabrėžė R. Šiumberevičius.

Policijos plane svarbi vieta skiriama priemonėms, galinčios pastebimai sumažinti vagysčių skaičių ir padidinti šios rūšies nusikaltimų atskleidimo procentą. Pareigūnas pabrėžė, jog  Šiaulių AVPK Raseiniuose dirbantiems kolegoms ne tik pateikia reikalavimus, bet ir padeda.

„Padidinome bendrų patruliavimų skaičių, taikome kitas priemones, kurios padidina nusikaltimų ištyrimo efektyvumą. Tikrai nemalonu buvo girdėti, kai žmonės Ariogaloje sakė: pareigūnai atvažiavo, bet kas iš to – nieko neištyrė“, – kalbėjo R.Šiumberevičius.

„Padidinome bendrų patruliavimų skaičių, taikome kitas priemones, kurios padidina nusikaltimų ištyrimo efektyvumą. Tikrai nemalonu buvo girdėti, kai žmonės Ariogaloje sakė: pareigūnai atvažiavo, bet kas iš to – nieko neištyrė“, – kalbėjo R.Šiumberevičius.

Turės daugiau laiko

Jau nuspręsta, kad sunkių ir labai sunkių nusikaltimų tyrimą iš Raseinių rajono policijos perims Šiaulių AVPK Nusikaltimų tyrimo ar Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biurų pareigūnai.

„Pavyzdžiui, nužudymo atveju į Raseinių rajoną siųsime operatyvinę grupę ir ekspertą iš Šiaulių. Nuo įvykio užfiksavimo iki jo ištyrimo dirbs Šiaulių AVPK tyrėjai. Kai pasitaikys lengvesnio pobūdžio smurtiniai atvejai, tyrimus atliks Raseinių rajono policijos pareigūnai, suderinę tai su Šiaulių AVPK vadovais. Tačiau nužudymus, žaginimus, įžūlius plėšimus tirs tik šiauliečiai“, – pabrėžė R. Šiumberevičius.

Norime, kad Raseinių PK kriminalistai daugiau dėmesio skirtų kitiems nusikaltimams.

 Pastarosiomis dienomis atsirado prielaidų teigti, kad Ariogaloje tapo saugiau: miestelio vardas rečiau šmėžuoja nusikaltimų suvestinėse. Gali būti, kad vilties teikiančios tendencijos susijusios su kelių aktyviai veikusių nepilnamečių nusikaltėlių areštavimu.

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ yra rašęs apie Ariogaloje siautėjančius O.K. ir D.D. Vėlyvą vakarą, kai jie užpuolė gatve einančias dvi ariogališkes, vienai iš užpultųjų pavyko iš nusikaltėlio išplėšti jo mobilųjų telefoną. Tai beveik tas pat, kas paimti užpuoliko pasą. Telefonas buvo atiduotas policijai, tačiau vietos pareigūnai nerado priemonių, kaip nepilnamečius nusikaltėlius pažaboti.

Po kelių dienų jie įžūliai siautėjo Verdėlupio gatvėje, vėliau, kaip įtariama, įvykdė apiplėšimus Gėlių ir Vytauto gatvėse. Užpuolę vieno Vytauto gatvės namo gyventoją jie elgėsi itin žiauriai.

Lėmė prokuroro laikysena

R.Šiumberevičiaus pasiteriavome, kodėl jie buvo sulaikyti tik dabar, kai situacija Ariogaloje susidomėjo Policijos departamento vadovai?

R.Šiumberevičiaus pasiteriavome, kodėl jie buvo sulaikyti tik dabar, kai situacija Ariogaloje susidomėjo Policijos departamento vadovai?

„Kardomąsias priemones parenka prokuroras. Kai būna užfiksuotas pirmas nepilnamečių nusikaltimas, prokurorai dažniausiai nepilnamečiams netaiko pačios griežčiausios kardomosios priemonės. Jie tik gali būti sulaikomi iki 48 valandų. Jūsų minėtiems nepilnamečiams toliau darant nusikaltimus ir buvo skirta pati griežčiausia priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

Sankcijos griežtumas labai priklauso nuo prokuroro argumentų ir pozicijos. Paskutinį plėšimą, kuri įvykdė minėti nepilnamečiai, kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras. Jis buvo principingas, kreipėsi į teismą, ir tie nepilnamečiai buvo suimti ilgiausiam terminui“, – sakė R.Šiumberevičius.

Paklaustas, ką pasakytų tiems gyventojams, kurie net apiplėšti vengia skambinti į policiją, nes nebetiki teisingumu, Šiaulių AVPK viršininko pavaduotojas ragino: „Skambinkite policijai. Mes pasirengę padaryti viską, kad situacija Ariogaloje ir Raseinių rajone pagerėtų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius