Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos imuniteto valdybos agentai pareigūnus ne tik demaskuoja, bet ir „reabilituoja“

Lietuvos policijos imuniteto valdybos padaliniai sėkmingai gina policijos pareigūnus nuo neteisėto spaudimo ir šmeižto bei demaskuoja asmenis, kurie vykdo nusikaltimus prisidengdami policijos pareigūno vardu. Taip teigiama Policijos departamento pranešime spaudai.
Naktinis Vilniaus kelių policijos reidas
Naktinis Vilniaus kelių policijos reidas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos policijos generalinio komisaro Lino Pernavo manymu, penktuosius metus gyvuojantys šalies policijos imuniteto padaliniai atlieka milžinišką darbą ne tik „švarindami“ policijos bendruomenę nuo susikompromitavusių kolegų, tačiau ir apsaugodami dorus bei sąžiningus savo kolegas.

„Tikiu, kad su kiekviena diena vis mažiau policijos darbuotojų abejoja šios tarnybos būtinumu, žinau ne vieną pareigūną, kuris buvo apsaugotas nuo pavojingų kėsinimųsi ar neteisingų kaltinimų“, – teigė šalies policijos vadovas.

Policijos departamento pranešime pateikiama keletas atvejų, kaip imuniteto valdybos pareigūnai apsaugojo policininkus ir demaskavo nusikaltėlius.

Girtas vairuotojas pasigedo neva dingusių pinigų

Liepos 14 dieną Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato (toliau – Biržų r. PK) pareigūnai sustabdė patikrinti 61-erių biržietį V.Ž.

Įtarę, kad vairuotojas gali būti neblaivus, teisėtvarkininkai vairuotoją patikrino alkoholio matuokliu. Duomenys įtikino – vairuotojui nustatytas lengvas neblaivumo laipsnis, kuomet alkoholio matuoklis parodė beveik 1 promilę.

Po dešimties dienų, liepos 24-ąją, biržietis netikėtai kreipėsi į Biržų r. PK su pareiškimu dėl pinigų vagystės, kaltindamas jį tikrinusius pareigūnus 50 eurų vagyste, neva vėliau neradęs šių pinigų savo piniginėje.

Dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą V.Ž. atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Į šį atvejį atidžiau pažvelgė ir Panevėžio apskrities policijos Imuniteto skyriaus pareigūnai, kurie ėmėsi aiškintis įvykio aplinkybes ir detaliai nagrinėti situaciją.

Keista ne tik tai, kad V. Ž. pasigedo pinigų ir kreipėsi po dešimties dienų, bet ir tai, kad liepos 29 dieną pranešė 50 eurų kupiūrą netikėtai atradęs namuose. Jis pripažino, kad neteisingai apkaltino policijos pareigūnus, nors prieš priimant pareiškimą pareigūnų buvo įspėtas dėl atsakomybės už melagingą įskundimą ar pranešimą apie nebūtą nusikaltimą. Dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą V.Ž. atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

Pareigūnus melagingai apkaltino kyšio ėmimu

Kitas melagingas pranešimas apie 40 eurų kyšį paėmusius pareigūnus nuskambėjo šių metų gegužę, kuomet Panevėžio budėtojams paskambinęs pasipiktinęs vairuotojas N.Š. pareiškė, kad Nemuno gatvėje, esančioje Panevėžyje, prie tilto per Nevėžio upę jį, vairuojantį automobilį „VW Golf“, sustabdė policijos pareigūnai, nes jis kalbėjo mobiliojo ryšio telefonu.

Už tai, kad išvengtų administracinės atsakomybės už padarytą pažeidimą, pareigūnas pareikalavo, o jis perdavė 40 eurų kyšį. Ikiteisminio tyrimo metu surinkus begalę įrodymų paaiškėjo, kad impulsyvumo ir pykčio vedinas, vairuotojas nusprendė taip atkeršyti jį nubaudusiems Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnams ir skyrusiems 14 eurų baudą.

Kodėl taip pasielgė, vaikinas teisinosi pats nesuprantantis, tačiau pripažino ir sutiko, kad pasielgė neatsakingai apkalbėdamas ir apkaltinęs pareigūnus nusikaltimu, kurio jie nepadarė. Jo nuomone, buvo kaltas impulsyvumas pirmiau padaryti, o po to pagalvoti.

Impulsyvumo ir pykčio vedinas, vairuotojas nusprendė taip atkeršyti jį nubaudusiems Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnams ir skyrusiems 14 eurų baudą.

Pasak Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Imuniteto valdybos viršininko Elano Jablonsko, tai ne vieninteliai atvejai, kuomet šalies policijos pareigūnai neteisingai apkaltinami ir patiria neigiamus jausmus suabejoję savo profesijos prasmingumu.

„Tokiems atvejams įrodyti prireikia milžiniškų pastangų, įžvalgumo, tačiau policijos imuniteto padalinių darbuotojai pasiryžę ir ateityje ginti bei apsaugoti lojalius ir sąžiningai dirbančius savo sistemos darbuotojus, neleisti, kad, galbūt, kerštingai nusiteikę teisės pažeidėjai kompromituotų ir neigiamai veiktų tinkamai savo pareigas atliekančius policijos pareigūnus“, – patikino E.Jablonskas.

„Pareigūnus“ rinko duoklę iš prostitučių

Imuniteto tarnybos pareigūnai yra užfiksavę ir neįprastų, nekasdieniškų atvejų, kai naudodami suklastotus tarnybinius pažymėjimus ar policininko ženklus, asmenys dedasi esantys policijos pareigūnais ir elgiasi nusikalstamai.

Vilniaus apskrities policijos Imuniteto skyriaus pareigūnai šiuo metu vykdo ikiteisminį tyrimą, kuriame įtariamas asmuo, nebūdamas policijos pareigūnu, prostitucija užsiimančioms moterims pateikdavo suklastotą tarnybinį policijos pažymėjimą ir reikalavo bei ėmė iš moterų kyšius, kad šios, susimokėję atitinkamą 400 litų „mokestį“, galėtų toliau verstis neleistina veikla ir joms nebūtų pradėta administracinės bylos teisena.

2015-ųjų liepą nustatytas gana įdomus atvejis, kai asmuo, pastatęs automobilį „Mercedes Benz S 350“ mokamoje automobilių stovėjimo aikštelėje, esančioje Vilniuje, Jakšto gatvėje, už automobilio priekinio stiklo paliko suvenyrinį ženkliuką su užrašu „Lietuvos Kriminalinė Policija“, kuris turėjo atkreipti dėmesį ir garantuoti nemokamą paslaugą. 

Pilietis su policija nieko bendro neturėjo, o ženkliuką jam padovanojo draugai, kuriuo sėkmingai naudojosi ir išvengdavo mokesčio už automobilio statymą mokamose aikštelėse.

Kaip vėliau paaiškėjo, pilietis su policija nieko bendro neturėjo, o ženkliuką jam padovanojo draugai, kuriuo sėkmingai naudojosi ir išvengdavo mokesčio už automobilio statymą mokamose aikštelėse.

Asmuo buvo oficialiai įspėtas dėl neleistino, priešingo visuomenės interesams, ar kito teisės pažeidimo požymių turinčio elgesio, kuris pasireiškė galimu valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius