Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Policijos patarimai norintiems užsidirbti, bet netapti mašinvagių parankiniais

Laisvė vertesnė už nešvarius pinigus – Marijampolės apskrities policija tikina tuos, kam gresia pagundos tapti tarptautinio mašinvagių verslo įrankiais.
Sulaikytas vogtas automobilis
Asociatyvinė iliustracija: vogtas BMW automobilis / VSAT nuotr.

2017-01-14 apie 00.06 val. Vilkaviškio rajono savivaldybėje, Bartninkų miestelio link vedančiame kelyje, automobilio BMW X5 vairuotojas nepakluso teisėtiems Marijampolės apskr. VPK Vilkaviškio r. PK policijos pareigūnų reikalavimams sustoti.

Jis nuvažiavo nuo kelio sankasos ir padidinęs greitį, nuvažiavo laukais. Policijos pareigūnai automobilį rado Bardauskų kaime (Vilkaviškio r. sav., Keturvalakių sen.), tačiau vairuotojas buvo pasišalinęs.

Nustatyta, jog šis automobilis nuo 2017-01-13 ieškomas Austrijoje. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 189 str.

Kaip nepatekti į nusikaltėlių spąstus ir netapti jų bendrininkais?

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas Tomas Rainys pataria:

Marijampolės apskrities VPK nuotr./Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas Tomas Rainys.
Marijampolės apskrities VPK nuotr./Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas Tomas Rainys.

Pirmiausia, kiekvienas asmuo dirbti turi tik legaliai. Jei žmogui yra siūlomas tam tikras darbas, reikėtų atidžiai pasitikrinti, kiek toks darbas kainuoja rinkoje, t. y. kokį atlyginimą už jį paprastai siūlo darbdaviai. Verta pasikalbėti su artimaisiais, pažįstamais ir adekvačiai vertinti galimas su darbu susijusias rizikas.

Antra – nesitarti dėl jokio, kad ir trumpalaikio, darbo su įtartinos reputacijos asmenimis.

Tiesa, nė vienas nėra apsaugotas nuo apgaulės. Tačiau šiais atvejais, apie kuriuos kalbame, reikia būti itin atidiems ir atkreipti dėmesį į tris pagrindinius dalykus.

Signalai, kad automobilis gali būti vogtas:

jei pastebėjote, jog kėbulo numeris nutrintas, užmaskuotas arba jis nesutampa su dokumentuose nurodytu kėbulo numeriu, jei nėra automobilio dokumentų,

jei jums tereikia sėsti į be raktelių užvestą automobilį ir „minti“ nurodytu maršrutu.

Visose šalyse galioja numeris 112 – skambinkite ir informuokite apie įtartiną automobilį.

Jei asmuo į nusikalstamą veiką yra įtraukiamas apgavystės būdu ar panaudojant jo atžvilgiu smurtą, tai vertinama kaip prekyba žmonėmis.

Jei nusikaltimą (šiuo atveju – automobilio vagystę iš užsienio valstybės) vykdė bendrininkų grupė, kurioje kiekvienas asmuo atlieka tam tikrą vaidmenį, tai traktuojama kaip nusikalstama veika, nes asmenys iš šios veikos nori pasipelnyti ir puikiai suvokia, kad vykdo nusikalstamą veiką.

Atsakomybė už tokį nusikaltimą rimta – gresia laisvė atėmimas iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius