-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Policininkas tvirtina, jog baikeris nužudytam advokatui Žukovskiui sakė: „Jeigu dar kažką pasakysi prieš Lietuvą, aš išlipsiu ir dar dadėsiu!“

Žinomo advokato Vladimiro Žukovskio byloje – KGB šmėkla. Teisme liudydamas policininkas patvirtino, kad įtariamasis žmogžudyste Saulius Nakutis buvo įsiutęs ant varžovo, kuris nepagarbiai atsiliepė apie mūsų šalį ir esą netgi bandė nuplėšti prie baikerio liemenės prisiūtą trispalvę. Paaiškėjo, kad nužudytasis V.Žukovskis – buvęs KGB kapitonas, Sovietų Sąjungos specialiojoje saugumo tarnyboje kopęs karjeros laiptais būtent tada, kai Lietuvoje buvo kuriamas Sąjūdis.
Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvyksta būrelis baikerių.
Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvyksta būrelis baikerių. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Jeigu jis dar kažką pasakys prieš Lietuvą, aš išlipsiu ir dar jam dadėsiu!“ – trečiadienį šiuos žodžius pakartojo Vilniaus apygardos teismui liudydamas patrulis Slavomiras Krašinskis.

Policijos pareigūnas sakė šį grasinimą iš baikerio 35 metų S.Nakučio lūpų išgirdęs tuomet, kai šis sėdėjo sulaikytas policijos automobilyje.

Policininko pacituota replika gali paaiškinti, dėl kokios priežasties 2009 metų lapkričio 20 dieną maršrutiniame autobuse kilo nuožmus konfliktas, po kurio advokatas 51 metų V.Žukovskis atgulė amžinojo poilsio, o baikeris S.Nakutis su bičiuliu 26 metų Mariumi Kriūnu sėdo į teisiamųjų suolą žmogžudystės byloje.

Kaip žinoma, lemtingą vėlų vakarą visi trys vyrai susitiko sostinės 26-ojo maršruto autobuse.

Bylos duomenimis, ir auka tapęs V.Žukovskis, ir abu kaltinamieji buvo smarkiai išgėrę (ekspertai po mirties nustatė, kad advokato kraujyje buvo 1,93 promilės, šlapime – 2,53 promilės alkoholio, o pagrindiniam kaltinamajam S.Nakučiui nustatytas 2,15, M.Kriūnui – 1,62 promilės alkoholio girtumas).

Teigiama, kad iš pradžių V.Žukovskis prisikabino prie S.Nakučio dėl baikeriškos išvaizdos – esą jam užkliuvo jauno vyro ilga kasa, įmantrūs drabužiai, kerziniai batai.

Tačiau netrukus V.Žukovskis esą pastebėjo prie S.Nakučio liemenės prisiūtą Lietuvos vėliavėlę ir netgi pabandė ją nuplėšti.

„Kaip čia taip galima jam?!“ – tokius pasipiktinusio S.Nakučio žodžius apie V.Žukovskį girdėjo kitas autobuso keleivis, šiandien teisme taip pat liudijęs 17-metis Tomas Ž.

Smogė lenktiniu peiliu

Autobusui sustojus „Pušyno“ stotelėje, S.Nakutis iššoko pro vidurines duris ir nubėgo prie priekinių, už kurių stovėjo advokatas. Baikeris daužė duris ir šaukė, kad V.Žukovskį reikia išlaipinti. Ankstesniame teismo posėdyje liudijęs autobuso vairuotojas minėjo pabijojęs, kad chuliganas neišdaužtų stiklo, todėl duris atidaręs. S.Nakutis ištempė V.Žukovskį į lauką, pastarasis pagalbos nesišaukė ir pernelyg nesispyriojo. Stotelėje vyrai kibo vienas kitam į atlapus. Vairuotojas nematė prasmės toliau domėtis konfliktu ir skubiai uždaręs duris nuvažiavo.

ldbia.lt nuotr./Nužudytasis advokatas V.Žukovskis.
Nužudytasis advokatas V.Žukovskis.

S.Nakučio ir V.Žukovskio susirėmimas baigėsi, kai baikeris lenktiniu peiliuku 4 sykius smogė varžovui. S.Nakučiui susidarė įspūdis, kad jo priešininkas moka labai skausmingų kovos veiksmų. Esą kai V.Žukovskis čiupo jį už ilgų plaukų ir ėmė laužti sprandą, S.Nakutis baiminosi dėl savo gyvybės, todėl ir gynėsi metaliniu ginklu.

Įspūdinga karjera KGB 

15min.lt pateikia faktus iš V.Žukovskio biografijos:

1981 metais baigė juridinį fakultetą Vilniaus universitete;

1984 metų gegužę baigė aukščiausius Sovietų Sąjungos KGB kursus Minske;

Nuo 1982 metų kovo 3 dienos iki 1985 metų vasario 19 dienos turėjo KGB leitenanto laipsnį;

Nuo 1985 metų vasario 19 dienos iki 1988 metų kovo 2 dienos – vyresnysis leitenantas;

Nuo 1988 metų kovo 2 dienos – KGB kapitonas.

15min.lt iliustracija/Ialikę slapti dokumentai apie V.Žukovskio karjerą KGB.
15min.lt iliustracija/Išlikę slapti dokumentai apie V.Žukovskio karjerą KGB.

V.Žukovskio pareigos vadinosi KGB Z tarnybos 1-ojo skyriaus 2-ojo padalinio vyresnysis operatyvinis įgaliotinis.“

Tarnybos Z pagrindinis uždavinys buvo bandyti apsaugoti Sovietų Sąjungą nuo iširimo. Kaip žinoma, 1990-ųjų kovo 11 dieną Lietuva paskelbė Nepriklausomybės atkūrimo aktą, tuo tarpu V.Žukovskis darbą sovietinėje specialiojoje tarnyboje oficialiai baigė tik 1990-ųjų birželį.KGB „Z“ tarnybos 1-ojo skyriaus 2-ojo padalinio vyresnysis operatyvinis įgaliotinis – taip sovietinėje saugumo sistemoje vadinosi V.Žukovskio pareigos. Tarnybos Z pagrindinis uždavinys buvo bandyti apsaugoti Sovietų Sąjungą nuo iširimo.

Prieš šio trečiadienio posėdį advokato našlė Zita Žukovska 15min.lt sakė, jog informaciją apie jos vyro tarnybą KGB ir jos reikšmę šioje byloje galbūt pakomentuos po teismo. Po posėdžio nukentėjusioji tik pasakė turinti labai daug skubių darbų ir nieko nekomentavo.

Ką prisimena patrulis?

Teismui liudydamas Vilniaus apskrities patrulių rinktinės pareigūnas 38 metų S.Krašinskis pasakojo, kad su kolega buvo Balsiuose, kai gavo budėtojo pranešimą apie muštynes „Pušyno“ stotelėje.

Budėtojas patruliams pasakė, kad jose dalyvavo du jauni vyrai, nurodė jų požymius.

S.Krašinskis minėjo, kad įvykio vietą ekipažas su švyturėliais pasiekė gana greitai, maždaug per 5 minutes.

Anot pareigūno, privažiuodami prie stotelės jie pamatė du vaikinus, atitinkančius budėtojo minėtus požymius. S.Krašinskis pagavo vieną, o jo porininkas – kitą įtariamąjį.

Įsisodinę S.Nakutį su M.Kriūnu į mašiną, patruliai nuvažiavo prie stotelės. „Ant suoliuko sėdėjo sukniubęs vyriškis. Budėtojas pasakė, kad greitoji važiuoja“, – pasakojo policininkas.

Tuo momentu prie patrulių privažiavo automobilis BMW 320, iš kurio išlipusios merginos patvirtino, jog būtent sulaikytieji mušė nukentėjusįjį. Netrukus prie patrulių stabtelėjo ir vienas vaikinas – Tomas Ž. Jis prasitarė matęs incidento pradžią autobuse.

Greitoji nesuspėjo

Pareigūnas S.Krašinskis teigė pastebėjęs, kad V.Žukovskis nebekvėpuoja. Patruliui nepavyko užčiuopti ir vyriškio pulso. Policininkas per raciją paprašė paskubinti greitąją. Netrukus atvykę medikai tik konstatavo advokato mirtį.

Vėliau S.Nakučio sulaikymo vietoje rastas išmestas lenktinis peilis, juo galimai ir buvo nužudytas V.Žukovskis.Mušė daugiausia į viršutinę kūno dalį ir galvą. Vyras gulėjo ant nugaros ir rankomis bandė prisidengti veidą. Mušė ne mažiau kaip 4 minutes. Nebuvo nė sekundės pertraukos, kad nemuštų, – ikiteisminio tyrimo metu duotus 24 metų baltarusės Jevgenijos parodymus pagarsino teismas.

Teisme policininko klausta, ką dar sakė BMW atvykusios merginos. „Jos pasakojo, kad šitie du jaunuoliai labai stipriai jį mušė. Tas gulėjo, o jie mušė rankomis ir spardė, – prisiminė liudytojas.

Policininkas taip pat puikiai prisimena, kad sulaikytas ir tarnybiniame automobilyje sėdėjęs M.Kriūnas buvo ramus, o S.Nakutis – nervingas.

Patrulis nemano, kad S.Nakutis tuo metu suprato, kad V.Žukovskio gyvybė užgeso. Antraip, anot policininko, jis nebūtų mestelėjęs grasinimo, neva išlips ir muš dar.

Gaivino baltarusės atmintį

Automobiliu BMW pro stotelę, kur vyko konfliktas, kaip tik tuo metu važiavo dvi Baltarusijos pilietės – Jevgenija Z. ir Natalija J.

Pastaroji išvykusi į Grodną ir bus kviečiama į kitą teismo posėdį, o šiandien teisėjai išklausė Jevgenijos pasakojimo.

„Prašau remtis mano anksčiau duotais parodymais. Neturiu ko pridurti“, – pareiškė Jevgenija.

Tačiau kolegijos pirmininkas Stasys Punys primygtinai reikalavo, kad mergina atgaivintų atmintį.

Išgirsti gyvus baltarusių liudijimus teismui svarbu, nes jos gana ilgai stebėjo dalį incidento, be to, jų pasakojimai skiriasi nuo kitų, kuriuose teigiama, kad su advokatu grūmėsi iš esmės tik S.Nakutis (M.Kriūnas konfliktą tik stebėjo, netgi bandė peštukus išskirti). Anot baltarusių, vyriškį talžė abu vaikinai, o advokatui beliko gintis.

Planas: išvaikyti mušeikas automobiliu

„Muštynės buvo rimtos, agresyvios. Dviese puolė vieną“, – teismą tikino Jevgenija. Įspūdį, kad jėgos nelygios, merginai sustiprino ir vyrų apranga: vyresnysis buvo apsirengęs įprastai, o abu bičiuliai – kaip „pankų ir rokerių“ kultūros atstovai.

„Mušė daugiausia į viršutinę kūno dalį ir galvą. Vyras gulėjo ant nugaros ir rankomis bandė prisidengti veidą. Mušė ne mažiau kaip 4 minutes. Nebuvo nė sekundės pertraukos, kad nemuštų“, – ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus pagarsino teismas.

Prie BMW vairo sėdėjusi Jevgenija signalizavo ir šaukė, kad vyrai liautųsi, tačiau jos niekas neklausė.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./M.Kriūnas teisme
Baltarusė tikino, kad auką aktyviai talžė ir M.Kriūnas.

Merginos neturėjo mobiliojo, todėl nutarė važiuoti į taksi stotelę ir prašyti taksisto iškviesti pagalbą.

Grįždamos jos sumanė planą imituoti, kad ketina automobiliu partrenkti mušeikas – taip vylėsi juos išvaikyti.

Tačiau grįžus merginoms važiuojamojoje dalyje nieko nebebuvo. Už pilvo susiėmusį advokatą jos pamatė einantį skiriamąja juosta. „Jums negera? Ar jums reikia daktaro?“ – pro langą teiravosi mergina. „Taip, daktaro...“ – tyliai ištarė advokatas.

Anot Jevgenijos, tuo metu pasigirdo šauksmas, ji suprato, kad kažkas atbėga, todėl nuspaudė akseleratorių.

„Jaučiuosi kalta, kad nespėjau jo pasisodinti į automobilį. Bet policininkai pasakė, kad nebuvo įmanoma jo išgelbėti, nes tai buvo durtinės žaizdos peiliu“, – užfiksuota Jevgenijos apklausos protokole.Savo amžiną atilsį vyrą vieno posėdžio metu našlė Z.Žukovska yra apibūdinusi taip: „Buvo tikras žmogus, tikras Lietuvos patriotas, tikras teisininkas, geras draugas.“ V.Žukovskio karjeros KGB moteris nelinkusi komentuoti.

Kai dar sykį apsisuko ir grįžo į įvykio vietą, baltarusės pamatė policiją. Advokatas jau sėdėjo stotelėje susiėmęs už pilvo, embriono poza. Tada jos ir išlipo pabendrauti su pareigūnais.

Nepilnametis patikslino parodymus

Incidento pradžią autobuse matęs nepilnametis Tomas Ž. trečiadienį užsitraukė teisėjų kolegijos ir prokuroro Vladimiro Sergejevo nemalonę, nes jo pasakojimas gana radikaliai skyrėsi nuo raštu užfiksuotų parodymų.

Policijos tyrėjo rašytame apklausos protokole, kurio teisingumą jaunuolis yra patvirtinęs parašu, užfiksuota, kad advokatas buvo vienpusiškai mušamas. Tuo tarpu teisme liudytojas patikslino, kad vyrai mušė vienas kitą – negalima teigti, kad vienas mušė, o kitas tik buvo mušamas: „Jie abudu mušėsi. Nebuvo taip, kad tik vienas kitą mušė.“

Kitaip skamba ir Tomo parodymai dėl momento, kai vyrai atsidūrė stotelėje, o autobusas nuvažiavo. Protokole rašoma, kad S.Nakutis advokatą iš autobuso ištempė. „Nelabai ten tempė. Gal neteisingai užrašė. Pats išlipo. Nesimatė, kad ten trauktų“, – kalbėjo liudytojas.

Tomas tikino, kad dabar teisme jo parodymai tikslesni, nes per apklausą tekstą savo nuožiūra rašė policininkas.

Jaunasis liudytojas taip pat minėjo, kad antrasis kaltinamasis M.Kriūnas lyg ir bandė lįsti tarp V.Žukovskio ir S.Nakučio, kad juos išskirtų.

Po kurio laiko Tomas vėl ėjo pėsčias pro Pušyno stotelę, tad savanoriškai stabtelėjo prie policininkų, kad papasakotų matęs konflikto užuomazgas.

Bylos nagrinėjimą numatoma tęsti po trijų savaičių. Teismui liko apklausti dar kelis liudytojus, tada parodymus pagaliau žada duoti kaltinamieji, po jų teisėjai galės išklausyti ir eksperto komentarus.

Milijoninis ieškinys 

Už nužudymą iš chuliganiškų paskatų S.Nakučiui gresia kalėjimas iki gyvos galvos, jo bičiuliui M.Kriūnui dėl pasyvaus vaidmens šioje istorijoje tokiomis bausmėmis negrasinama.

Nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta 52 metų vilnietė Z.Žukovska, ji pateikė 1 007 200 litų civilinį ieškinį.

Savo amžiną atilsį vyrą vieno posėdžio metu našlė yra apibūdinusi taip: „Buvo tikras žmogus, tikras Lietuvos patriotas, tikras teisininkas, geras draugas.“

VIDEO: 15min.lt - į teismo salę vos tilpo visi norintieji

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius