-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 12 01 /12:25

Policininkę pražudžiusio vilkiko vairuotojas turėjo šansą atsiprašyti tik teismo posėdyje

Radviliškio apylinkės teisme už uždarų durų pradėta nagrinėti pakruojiečio Gintaro Badausko byla. Rugsėjo 4-osios naktį, apie 2 val 30 min., Radviliškyje, girtas G.Badauskas vilkiku mirtinai sužalojo jauną policininkę Ligitą Baniulytę.
Gintaras Badauskas
Gintaras Badauskas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Radviliškio rajono apylinkės teisme byla pradėta nagrinėti šiek tiek vėliau nei buvo suplanuota. Motyvuota, kad kaltinamasis G.Badauskas nebuvo tinkamai paruoštas posėdžiui.

VIDEO: Radviliškyje girtas vilkiko vairuotojas partrenkė policininkę

Iš pradžių uždarame posėdyje buvo apklausiami įvykio liudininkai ir atliekamos kitos teismo procedūros.

Posėdis buvo uždaras nukentėjusiųjų prašymu. Jie motyvavo tuo, kad patiria didžiulį stresą ir nenori viešumos.

Į posėdį įleisti tik artimieji, turintys nukentėjusiųjų statusą, ir kiti tiesioginiai teismo dalyviai. Netrukus pranešta, kad pradėtas sutrumpintas įrodymų tyrimas. Todėl visi dar neapklausti liudininkai paleisti.

Asmeninio albumo nuotr./Ligita Baniulytė
Asmeninio albumo nuotr./Ligita Baniulytė

Teisėja buvo nusiteikusi bylą pabaigti per šį posėdį, nes yra surinkta ir išnagrinėta visa ikiteisminė medžiaga. Byla buvo išnagrinėta. Kitam posėdžiui paliktas tik galutinis nuosprendis.

Prieš posėdį su žuvusios pareigūnės L.Baniulytės tėvais bendravęs Šiaulių policijos psichologas Arūnas Norkus primygtinai prašė žurnalistų „nedaryti šou iš nelaimės“ – nefotografuoti ir neviešinti žuvusiosios artimųjų.

Atsiprašyti galėjo tik teismo posėdyje

Traktuojama, kad teismas bylą išnagrinėjo, todėl gruodžio 11 dieną numatomas kitas teismo posėdis, kuriame bus skelbiamas nuosprendis.

Teismas pratęsė kardomąją priemonę – suėmimą – dar dviem mėnesiams. To pakanka, kad kaltinamasis nuosprendį išgirstų neišėjęs į laisvę.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Rimantas Girgždis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Gintaras Girgždis

Prokuroras Gintaras Girgždis patvirtino, kad palaiko griežtą bausmę už padarytą nusikaltimą – siūlo dešimt metų nelaisvės atvirojoje kolonijoje. Taip pat siūlo trejiems metams uždrausti teisę vairuoti.

Pažymėjo, kad G.Badauskas iš esmės nėra charakterizuojamas neigiamai, tačiau griežtą bausmė būtų pamoka kitiems vairuotojams.

G.Badauskas, priešingai nei laisvėje buvęs J.Radzevičius, iki teismo posėdžio neturėjo galimybės atsiprašyti nukentėjusiųjų

Taip pat prokuroras su šia byla sulygino kitus panašius rezonansinius įvykius.

Jo nuomone, šoumenas Jonas Radzevičius realios laisvės atėmimo bausmės išvengė dėl to, kad tinkamai atsiprašė nukentėjusiųjų ir atlygino žalą.

G.Badauskas, priešingai nei laisvėje buvęs J.Radzevičius, iki teismo posėdžio neturėjo galimybės atsiprašyti nukentėjusiųjų ir taip suminkštinti jų širdis.

Vyras posėdžio metu tai darė kiekvieną sykį, kai tik gaudavo tarti žodį.

Prokuroras G.Girgždis atskleidė, kad palaikė nukentėjusiųjų prašymą atlyginti moralinę žalą – viso 100 tūkst. eurų. Penkis tūkstančius jau padengė draudimo bendrovė, todėl suma sumažėjo iki 95 tūkstančių.

Pinigus moralinei žalai atlyginti tikimasi prisiteisti iš G.Badausko darbovietės – bendrovės „Autokaravanas“.

G.Badausko advokatas Raimundas Garlauskas atskleidė, kad jo ginamasis neneigia savo kaltės, pripažino savo klaidą ir kaltę, posėdyje atsiprašė žuvusiosios artimųjų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Raimundas Garlauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Raimundas Garlauskas

Taip pat advokatas mano, jog nėra jokio pagrindo G.Badauskui skirti griežčiausią bausmę.

Advokatas paminėjo, kad G.Badauskas posėdyje papasakojo visas įvykio detales, kurias atsimena. Paveiktas alkoholio ir nuovargio jis už vairo tiesiog prisnūdo.

Daugiau detalių advokatas neatskleidė, tačiau vėliau paaiškėjo, jog G.Badauskas dar Lenkijoje nusipirko alaus ir neplanavo toliau važiuoti. Manė pamiegoti sunkvežimių stovėjimo aikštelėje, tačiau vėliau persigalvojo ir sėdo prie vairo.

Vyras buvo išgėręs du litrinius butelius alaus. Jis prisnūdo kaip tik tuo metu, kai buvo stabdomas.

Po smūgio nuvažiavo dar kilometrą

Trys pareigūnai tą naktį stabdė ir tikrino pravažiuojančias transporto priemones. Vienas jų pamatė įtartinai manevruojantį ir tikrai per greitai judantį vilkiką. Pradėjo jį stabdyti.

Šiaulių apskr. VPK nuotr./Girtas vilkiko vairuotojas mirtinai sužalojo jauną pareigūnę
Šiaulių apskr. VPK nuotr./Girtas vilkiko vairuotojas mirtinai sužalojo jauną pareigūnę

Vienam Ukrainos piliečiui buvo smarkiai sutrenkta nugara. Skausmas atlėgo tik po poros mėnesių

Vilkikas nes nestojęs trenkėsi į šalia kelio sustabdytą kitą automobilį „Ford“. Po smūgio vilkikas nulėkė net nepristabdęs. Pareigūnai, puolę aiškintis situaciją, pasigedo savo kolegės.

Su tokia nežinia nusivijo sunkvežimį ir sustabdė jį už kilometro. Čia, užstrigusią vilkiko priekinėse konstrukcijose, rado ir žuvusią pareigūnę L.Baniulytę.

„Ford“ automobilyje sėdėję žmonės stebuklingai išvengė didesnių sužalojimų. Tik vienam Ukrainos piliečiui buvo smarkiai sutrenkta nugara. Skausmas atlėgo tik po poros mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius