Policininkus šmeižusiems šiauliečiams - teismo nuosprendis

Šiaulių teismas penktadienį paskelbė nuosprendį vienos organizuotos grupės nariams, kurie šmeižė juos kontroliavusius policijos pareigūnus.
Teismas
Teismas / Martyno Vizdbelio/Scanpix nuotr.
Temos: 1 Nuosprendis

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariato, Nerijus Bulota ir Mantas Kariakinas nuteisti už tai, kad pranešė apie nebūtą nusikaltimą.

N.Bulotai skirta pusketvirtų metų, L.Kariakinui - pustrečių metų nelaisvės, o jų bendrininkui 22 metų Aidui Urniežiui, melagingai liudijusiam byloje dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą - 50 parų arešto.

Šie vyrai 2007 metų lapkričio mėnesį parašė skundą Šiaulių apygardos prokuratūrai, kad spalio 24 d. policijos pareigūnai prieš juos naudojo fizinį smurtą, o N.Bulotos atžvilgiu dar ir suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Dėl piktnaudžiavimo tarnyba pareigūnų atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau, nesant nusikaltimo sudėties, jis buvo nutrauktas, o L.Kariakinas ir N.Bulota sulaukė bylos dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą, nes nusikalstamo pasaulio atstovai patys vengė paklusti teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams sustabdyti transporto priemonę ir jiems priešinosi.

N.Bulota buvo teisiamas dar ir dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, kurias kriminalistai rado jo automobilyje, kai vyras atvažiavo į policijos komisariatą registruotis, kadangi pagal teismo paskirtą kardomąją priemonę jam buvo privalu tai daryti.

2008 metų kovo 21-ąją Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, patikrinę atvykusio registruotis N.Bulotos automobilį, jame po galine sėdyne rado keturis užspaudžiamus polietileninius maišelius su milteliais. Atlikus cheminį tyrimą, buvo nustatyta, kad ten - 1,8 gramo kokaino.

L.Kariakinas realios bausmės už savo piktadarystes sulaukė pirmąkart. Jo nusikalstamos veiklos sąskaitoje - šeši teistumai: už teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą ir už vagystes bei sukčiavimą. Tačiau teismo nuosprendžių vykdymą teismai vis atidėdavo.

N.Bulota už chuliganizmą, plėšimą, vagystes ir teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymą yra teistas jau penkis kartus, tačiau taip pat nė karto nesėdėjo kalėjime, nes teismo nuosprendžio vykdymas ir jam būdavo atidedamas.

2004 metais šie šiauliečiai iš miesto namų kiemų pavogė du automobilius, kuriuos vėliau pardavė, ir vieną automobilį pasikėsino pavogti. Pastarąjį nusikaltimą baigti sutrukdė pro šalį ėję žmonės. Išdaužę VW Sharan stiklą, vagišiai jau buvo sugadinę durelių spynelę, nupjovę akumuliatoriaus laidus, tačiau netikėtai pasirodę pašaliniai žmonės juos išgąsdino ir jie buvo priversti pasišalinti.

Praėjusių metų spalį Šiaulių miesto apylinkės teismas už dviejų automobilių vagystes ir vieną pasikėsinimą pavogti 29-nerių metų N.Bulotai skyrė 2 metus ir 8 mėnesius, jo bendraamžiui Mantui Andrišiūnui - 2 metus ir 6 mėnesius, 28-nerių metų L.Kariakinui - 2 metus laisvės atėmimo bausmės, bet jų vykdymas dvejiems metams buvo atidėtas.

Trijulei ne kartą taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, skiriant teismo įpareigojimus, tarp kurių buvo ir reikalavimas nebendrauti tarpusavyje. Tačiau vyrai šiuos įpareigojimus nuolat pažeidinėjo ir už tai yra teisti.

Mantui Andrišiūnui praėjusių metų teistumas dėl automobilių vagysčių - trečias jo gyvenime. Tačiau kalėjimo duonos jis taip pat nėra ragavęs, nes teismo nuosprendžių vykdymas jam irgi buvo atidedamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius