-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėjantis sukčiavimo gatvėse būdas: „pone, jūs pametėte piniginę“

Romų tautybės atvykėlių iš Rumunijos apgavystės automagistralėse – tikrai ne pati populiariausia sukčiavimo forma. Vis daugiau žmonių apgaunama ir išviliojami jų pinigai tiesiog gatvėje. Tiesa, šiuo metodu naudojasi ne tik romai, bet ir atvykėliai iš Kaukazo respublikų.
Sukčiams pavyko nemenkai papildyti savo kišenes.
Sukčiams pavyksta nemenkai papildyti savo kišenes. / AFP/Scanpix nuotr.

Susiję: romų spektaklį apie mirštančią moterį automagistralėje Klaipėda-Kaunas nutraukė policija.

Policija pataria patiems žmonėms būti budresniems ir neužkibti už abejotinų siūlymų. TV 3 „Dienos komentare“ Vilniaus 1-ojo policijos komisariato prevencinio poskyrio viršininkas Gintaras Mažintas sakė, kad daugiausiai žalos pridaro telefoniniai ir internetiniai sukčiai. Tačiau pakankamai populiari ir trečioji sukčiavimo rūšis – apgavystės gatvėse.

„Įsivaizduokite. Prie jūsų prieina žmogus, pabaksnoja į nugarą ir sako: „jūs pametėte piniginę su pinigais.“ Jei atsakote neigiamai, tuomet sukčius rezga pinkles toliau: „jei nepametėte, pasidalinkime rastus pinigus pusiau.“ Jei esate sąžiningas žmogus, tų pinigų neimate. Bet kai kas tikisi laimėti“, – pasakoja apie populiarėjančias apgavystes pareigūnas.

Jei susiviliojate tokiu pasiūlymu ir pusė „rastos“ sumos atsiduria jūsų piniginėje, prasideda antroji spektaklio dalis. Staiga lyg iš po žemių išdygsta trečias asmuo. Jis prieina ir klausia: „gal radote mano piniginę?“ Jei prisipažįstate ir atiduodate „rastus“ pinigus, sukčius tęsia toliau: „bet čia ne visi banknotai...“ Jis ima aiškinti, kad ant vieno banknoto buvo užrašytas labai svarbus adresas ar telefono numeris. Žinoma, paprašo parodyti piniginę – gal ten užsiliko tas banknotas. Ir visai nesvarbu, ar ten ką nors randa. Tiesiog iš jūsų piniginės žaibiškai dingsta pinigai. Arba banko kortelės. Tokio sukčiavimo profesionalai – atvykėliai iš Gruzijos ir Armėnijos.

Panašus scenarijus dažnai sukurpiamas ir prie bankomatų. Sukčiai iš už nugaros nužiūri banko kortelės PIN kodą. Tuomet kartojasi aukščiau aprašytas scenarijus. Dažniausiai sukčiai veikia ne po vieną.

Rumunai įsiūlo menkavertį metalą

G.Mažintas sako, kad atvykėlių iš Rumunijos manipuliacijos taip pat puikiai žinomos policijai. Šie piliečiai, apsimesdami italais, dažniausiai kalbėdami laužyta rusų kalba, keliuose arba prie degalinių stabdo Lietuvos gyventojų automobilius ir pasakoja graudžias istorijas: va, pamečiau pinigus mane apvogė, negaliu grįžti į tėvynę... Mainais jie siūlo neva gabenamas vertybes: papuošalus, indų rinkinius, kurių vertė neva siekia 3 tūkst. litų. Žinoma, „prispausti nelaimės“, rumunai tuos indus jums siūlo tik už 500 Lt. Jūs, žinoma, pasiderate, duodate 300 Lt. Ir įsigyjate menkaverčių gaminių už 30 Lt.

Taip pat labai populiarūs žiedai, kuriuos rumunai įsiūlo kaip antikvarinius ar net auksinius. Iš tikrųjų tas metalas – labai menkavertis.

Vienintelis būdas atsikratyti sukčių – neįsitraukti į pokalbį, nesidomėti pigiomis prekėmis, chiromantijos paslaugomis ir pan. Nepraraskite budrumo ir pagrasinkite kviesti policiją. Tuomet sukčiai pasitrauks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius