-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Prieglobsčio paprašę afganistaniečiai netikėtai pabandė sprukti iš Lietuvos

Vokietijos ir Ukrainos piliečiai neteisėtai iš Lietuvos gabeno du prieglobsčio prašytojus. Kalvarijos pasieniečiai sulaikė vokietį ir ukrainietį, įtariamus neteisėtu dviejų afganistaniečiais prisistatančių asmenų gabenimu per valstybės sieną. Pastarieji Lietuvoje yra pasiprašę prieglobsčio.
Užsieniečių registracijos centre apgyvendinti nelegalūs migrantai bando pabėgti į Vakarus.
Asociatyvinė iliustracija: Užsieniečių registracijos centre apgyvendinti nelegalūs migrantai dažnai bando pabėgti į Vakarus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė – Suvalkai, patikrinimui sustabdė automobilį „Škoda Octavia“ su vokiškais numeriais. Į Lenkiją beišvažiuojančią mašiną vairavo 34-erių Vokietijos pilietis. Kartu vyko 29-erių Ukrainos pilietis. Šių asmenų dokumentai buvo tvarkingi.

Pasieniečiai abiem keliautojams pretenzijų nebūtų turėję, jei ne kartu su jais vykę du keleiviai. Šie Afganistano piliečiais prisistatantys asmenys pastaruoju metu gyveno VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje. Čia jie pateko po to, kai šiuos vyrus kaip nelegalius migrantus sulaikė Lenkijos pasieniečiai. Jokių dokumentų neturėję sulaikytieji buvo perduoti Lietuvos, iš kurios pateko į Lenkiją, pareigūnams.

Užsieniečiai Lietuvoje pasiprašė prieglobsčio. Jie buvo apgyvendinti URC. Čia buvo pradėtos procedūros siekiant nustatyti jų tapatybę, pasakojama VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininko Giedriaus Mišučio antradienį paviešintame pranešime.

Prieglobsčio prašytojai pagal galiojančius teisės aktus turi teisę parai išeiti iš centro Pabradėje ir judėti Lietuvos teritorijoje, tačiau jiems draudžiama išvykti iš šalies.

Užsieniečiai neretai piktnaudžiauja tokia galimybe ir bando neleistinai išvykti į užsienio valstybes nelaukdami, kol Lietuvoje bus išnagrinėti jų prašymai dėl prieglobsčio suteikimo.

Iš Lietuvos du afganistaniečiais prisistatančius asmenis gabenusius Vokietijos ir Ukrainos piliečius Lazdijų rinktinės pareigūnai uždarė į areštinę. Jiems dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai Baudžiamajame kodekse numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Sulaikyti ir abu URC gyventojai. Antradienį priešpiet jie buvo apklausimai Lazdijų rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnų.

Automobilis „Škoda Octavia“ saugomas Lazdijų rinktinėje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius