-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš 19 metų nusikaltusi prokurorė D.Guobienė tik dabar nusikratė teistumo pančių

Teismas sostinėje sutiko panaikinti buvusios Vilniaus rajono apylinkės prokurorės Daivos Guobienės turto areštą. Šis apribojimas galiojo iki tol, kol nuteistoji nebuvo įvykdžiusi visų sename nuosprendyje nurodytų sąlygų.
Daiva Guobienė
Daiva Guobienė / elta nuotr.

Dabar jau, galima sakyti, istorinius kriminalinius įvykius menanti baudžiamoji byla turi aktualų tęsinį. Tik dabar Vilniaus apygardos teismas sutiko panaikinti laikinąjį nuosavybės teisės apribojimą, taikytą skandalingai savo karjerą teisėsaugoje užbaigusiai buvusiai prokurorei.

Tiesa, į jokį užribį ar pogrindį ši teisininkė niekuomet ir nebuvo nustumta – atvirkščiai, D.Guobienė yra dirbusi Seimo nario Audriaus Nako padėjėja, kurio parlamentinė kadencija tęsėsi 2012–2016 m.

Teisė dėl sukčiavimo ir klastojimo

Kaip 2002 m. skelbė naujienų agentūra BNS, Vilniaus apygardos teismas kalta dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo gegužės 27 d. pripažino buvusią Vilniaus rajono apylinkės prokurorę Daivą Guobienę. Už šiuos nusikaltimus buvusiai pareigūnei tuomet buvo paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė bendrojo režimo pataisos darbų kolonijoje. Nuosprendžiu buvo konfiskuota pusė nuteistosios turto.

Tuo pačiu 15 metų senumo nuosprendžiu buvęs D.Guobienės sutuoktinis pripažintas kaltu dėl oficialaus dokumento suklastojimo. 2000 metų gruodį šis vyriškis buvo nuteistas kalėti 15 metų už Gariūnų prekeivio nužudymą ir apiplėšimą. Subendrinus bausmes už visus nusikaltimus, sutuoktiniui paskirta galutinė bausmė – 15 metų. D.Guobienės sesuo pripažinta kalta dėl oficialaus dokumento suklastojimo. Teismas jai paskyrė 1 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau, pritaikęs amnestiją, nuo bausmės atleido.

Konfiskavo pusę turto

D.Guobienės sugyventinį teismas pripažino kaltu dėl oficialaus dokumento suklastojimo ir pareigūno papirkimo ir nuteisė kalėti 3 metus. Visiškai kaltę pripažinusiam vyriškiui teismas bausmės vykdymą atidėjo. Nutarta konfiskuota pusę nuteistojo turto.

1998 metais D.Guobienė bandė padėti trims artimiesiems įstoti į Maskvos naujojo teisės instituto filialą Minske, nors šie net nebuvo baigę vidurinės, todėl suklastojo jų vidurinio mokslo baigimo atestatus

Bylos duomenimis, 1998 metų kovo mėnesį D.Guobienė bandė padėti savo buvusiam vyrui, seseriai ir draugui (sugyventiniui) įstoti į Maskvos naujojo teisės instituto filialą Minske, todėl suklastojo jų vidurinio mokslo baigimo atestatus. Nuosprendyje teismas pažymėjo, kad nesiima vertinti, ar šis institutas atitinka aukštesniosios mokyklos statusą. Į institutą stoti ketinę D.Guobienės vyras bei draugas nebuvo baigę net vidurinės mokyklos, tik aštuonias klases.

D.Guobienė taip pat pripažinta kalta dėl sukčiavimo. Tarpininkaujant sugyventiniui, 1998 metais iš suimtų artimųjų ji gavo 8 tūkst. JAV dolerių už pažadą perduoti pinigus teisėjams ir taip padėti paleisti kaltinamuosius iš suėmimo. Tačiau pinigai teisėjai perduoti nebuvo, o suimtieji liko nelaisvėje.

Išnagrinėti šią D.Guobienės baudžiamąją bylą teko ir Lietuvos apeliaciniam teismui, procesas baigėsi tik 2006 metais. Aukštesnioji instancija pripažino moterį kalta dėl dviejų sukčiavimo epizodų, tačiau dėl senaties dalį bylos nutraukė.

Trečiąjį sukčiavimo epizodą Apeliacinis teismas tik perkvalifikavo, tačiau jos kaltė buvo patvirtinta. Galutiniu nuosprendžiu D.Guobienė nuo neatliktos bausmės dalies buvo atleista, ji tik įpareigota sumokėti valstybei 32 tūkst. litų baudą.

Suprasti akimirksniu

  • 2004 metais buvo nagrinėta dar viena byla, kurioje D.Guobienė kaltinta žadėjusi nupirkti vienai pensininkei būstą, tačiau tik pasisavinusi tuo tikslu iš senolės gautus pinigus. Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs sostinės teismas skyrei nuteistajai 60-ties parų areštą. Taip pat iš D.Guobienės buvo priteisti 28 tūkstančiai litų (apie 8,1 tūkst. eurų) turtinei žalai atlyginti.
  • Dar vieną kartą D.Guobienė 2014 metais buvo teisiama ir nubausta tūkstantine pinigine bauda už tai, kad būdama vienos bendrovės direktore Valstybinei mokesčių inspekcijai laiku nepateikė 2009-ųjų, 2010-ųjų, 2011-ųjų ir 2012-ųjų metų pelno mokesčio deklaracijų.

Ne pirmas bandymas nusikratyti arešto

Bylą dėl eksprokurorės turto arešto Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo rašytinio proceso tvarka. Tai padariusi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė 15min minėjo, kad teisme ir anksčiau buvo svarstomas analogiškas nuteistosios prašymas, tačiau ji nebuvo įvykdžiusi visų nuosprendyje numatytų sąlygų, todėl areštas liko. Kliūtis išspręsti bylą D.Guobienės naudai buvo tai, kad nebuvo visiškai sumokėta 32 000 litų (9 268 eurų) bauda. „Kai skolą nuteistoji susimokėjo, nuimti tą apribojimą neliko jokių kliūčių“, – sakė teisėja.

15min žiniomis, areštas šioje byloje taikytas eksprokurorės namui su sklypu, esančiam Vilniaus rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius