Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 10 /11:05

Prieš naują varginančio teismo etapą – Viktoro Uspaskicho bandymas pasijusti paparacu

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį nuo ryto pradeda nagrinėti Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą, kurioje teisiami Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė. Šiek tiek nuobodžiaudamas prieš vėlavusį pirmąjį teismo posėdį, pagrindinis kaltinamasis V.Uspaskichas, kuriam gresia realus laisvės atėmimas, linksminosi įsijausdamas į bulvarinio fotografo vaidmenį.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tie patys laiptai, tik pats paskutinis aukštas. Trečias aukštas“, – taip garsųjį savo klientą Viktorą Uspaskichą ketvirtadienio rytą instruktavo žinomas advokatas Vytautas Sviderskis.

Rezonansinė Darbo partijos byla po trijų mėnesių atokvėpio nagrinėjama tuose pačiuose sostinės rūmuose: pirmosios instancijos Vilniaus apygardos teismo didžioji salė yra antrame, o Lietuvos apeliacinio teismo – trečiame aukšte.

Apygardos teismas apkaltinamąjį nuosprendį „darbiečiams“ yra paskelbęs liepos 12 dieną. Darbo partijos, kaip nebeegzistuojančio juridinio asmens, atžvilgiu baudžiamoji byla buvo nutraukta.

Kaip skelbta anksčiau, Apeliacinis teismas yra gavęs nuteistųjų – partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho, Seimo narių Vitalijos Vonžutaitės, Vytauto Gapšio ir buvusios finansininkės Marinos Liutkevičienės – skundus. Apeliacijos teise taip pat pasinaudojo Darbo partijos atstovė advokatė Violeta Bazienė, po susijungimo egzistuojanti partija Darbo partija (leiboristai) bei Generalinė prokuratūra.

Apie tai, ko aukštesnio teismo prašo septynis skundus parašę šios bylos dalyviai, išsamiai skelbta ankstesnėje BNS publikacijoje.

Pagrindinis kaltinamasis V.Uspaskichas ketvirtadienį demonstravo gerą nuotaiką. Prieš posėdį teismo salėje jis pasijuto paparacu – nutarė pats įamžinti jį persekiojančius reporterius. Mobilųjį telefoną V.Uspaskichas ėmė kaišioti kuo arčiau žurnalistų veidų – esą būtent taip jie patys dažniausiai darbuojasi.

VIDEO: V.Uspaskichas Apeliaciniame teisme pasijuto paparacu
VIDEO: Pirmasis V.Uspaskicho apsilankymas Apeliaciniame teisme

Ketvirtadienį Apeliacinio teismo kolegija buvo priversta atidėti bylos nagrinėjimą, į posėdį dėl rimtos ligos neatvykus valstybės paskirtai Darbo partijos advokatei V.Bazienei. Teisėjams su proceso dalyviais beliko suderinti būsimųjų posėdžių datas. Neabejojama, kad vėl laukia ilgas, klampus teismo procesas.

Kitas posėdis numatytas tik lapkričio 26 dieną. Dar vienas posėdis planuojamas gruodžio viduryje, o dar keli keli būsimi proceso dalyvių susitikimai numatomi tik kitais metais.

Ketvirtadienio po trumpo posėdžio V.Uspaskickas toliau tryško gera nuotaika. Pusiau rimtai aptaręs ekonomines ir politines aktualijas, kaltinamasis nutarė palyginti buvusio ir šio teismo kolegijoms pirmininkaujančias moteris.

VIDEO: V.Uspaskichas palygino jį teisiančias teisėjas

Prisiminęs, kad Daiva Pranytė-Zalieckienė „buvo graži“, jis pažėrė teisėjai kritikos dėl griežtumo, vaizduodamas ją, nutaisė piktą veidą. Tuo tarpu naujosios teisėjos Violetos Ražinskaitės šypsena kaltinamajam kol kas atrodo nuoširdi ir žavinti. Beje, kartu su patyrusia teisininke V.Ražinskaite Darbo partijos bylą apeliacine tvarka nagrinėjančią kolegiją sudaro teisėjai Svajūnas Knizleris ir Albinas Bielskis.

Bylą kuruojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas ketvirtadienį nesiryžo prognozuoti, kiek užsitęs apeliacinis procesas. Pasak prokuratūros atstovo, tai labai priklausys ir nuo to, kokios apimties įrodymų tyrimą teismas nutars atlikti.

VIDEO: Prokuroro S.Versecko komentaras Apeliaciniame teisme

S.Verseckas neslėpė, kad ir jis pats turės papildomų užduočių teisėjams – prokuroras prašys prijungti, išanalizuoti ir įvertinti medžiagą apie Darbo partijos susijungimą su leiboristais. Generalinė prokuratūra viliasi įrodyti, kad naujasis politinis darinys gali būti atsakingas už senosios Darbo partijos neskaidrią veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius