Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prieš teismą stos prekiautojai vario laužų, iš neteisėto verslo gavę daugiau nei 2,5 mln. litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kartu su Generaline prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame keturi kauniečiai kaltinami neteisėtu daugiau nei 176 tonų vario laužo pardavimu ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš neteisėtos prekybos vario laužu prekeiviai gavo daugiau nei 2,5 milijono litų pajamų, o nesumokėtų mokesčių suma siekia 382 390 litų.
Į sunkvežimius kraunamas vario laužas.
Į sunkvežimius kraunamas vario laužas. / FNTT nuotr.

FNTT išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad išaiškinta, jog kaltinamieji A. V., V. J., G. K ir D. R., neįsteigę įmonės ir neturėdami licencijos, Kaune ir Alytuje be įsigijimo bei pardavimo dokumentų iš įvairių asmenų nuolat pirko metalo (vario) laužą. Nustatyta, kad kauniečiai, veikdami kaip fiziniai asmenys, nupirko daugiau nei 176 tonas vario laužo, kurį išvežė  ir pardavė Lenkijoje. Pervežant vario laužą buvo klastojami laikini pervežimo dokumentai, nurodant, kad metalas vežamas ne į Lenkiją, o į Vokietiją. Išaiškinta, kad suklastotuose dokumentuose būdavo nurodoma, kad metalas gabenamas ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Pristatę krovinį į Lenkiją, metalo pirkėjai visus dokumentus, liudijančius jo įsigijimą ar iš kur atgabentas, iš karto sunaikindavo metalo laužą perkančių įmonių kiemuose.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad 176 tonos vario laužo buvo parduotos be jokių įsigijimo dokumentų, už jas atsiskaityta grynaisiais pinigais arba pavedimu. Paskaičiuota, kad iš neteisėtos veiklos kauniečiai per pusmetį gavo daugiau nei 2,5 milijono litų pajamų. Į valstybės biudžetą kaltinamieji nesumokėjo beveik 400 tūkstančių litų gyventojų pajamų mokesčio.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad už neteisėtą prekybą variu ir nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimą kaltinamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Baigta baudžiamoji byla perduota Kauno apygardos teismui.

FNTT ir Generalinė prokuratūra toliau atlieka trijų bendrininkų grupių, kurios panašiai veikė Šiauliuose, Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose, ikiteisminius tyrimus dėl neteisėtos prekybos aliuminiu ir žalvariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius