-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš teismą stos telefoninių sukčių gauja

Šiaulių miesto policijos pareigūnai kartu su Šiaulių miesto apylinkės prokurorais po metus trukusio kruopštaus tyrimo, teismui perdavė telefoninių sukčių bylą. Prieš teismą stos 13 organizuotoje grupėje veikusių asmenų, kurių du sugebėjo įsitraukti į telefoninį sukčiavimą sėdėdami Marijampolės pataisos namuose. Jiems inkriminuotos 32 nusikalstamos veikos.
Byla
Byla. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Teismas

 

Kaip rašoma Šiaulių policijos pranešime, nustatyta, kad nuo šios grupės nukentėjo 24 asmenys, kuriems padaryta turtinė žala siekia per 48 tūkst. litų. Policijos pareigūnų dėmesį savo nusikalstama veikla jie atkreipė 2009-ųjų rudenį.

Šiaulių miesto policijos kriminalistai, lapkričio antroje pusėje pajutę telefoninių sukčių suaktyvėjimą, surengė vieną po kitos sėkmingas operacijas ir sulaikė du sukčių kurjerius.

Turėdami informacijos, kad lapkričio 28 d. Šiaulių miesto gyventojai bus telefoninių sukčių taikiniu, surengė operaciją ir sulaikė pinigų pas senyvo amžiaus moterį paimti atėjusį vyrą. Už turtinius nusikaltimus anksčiau teistas ir iš įkalinimo vietos prieš dešimt dienų grįžęs 21 metų šiaulietis vykdė nelaisvėje buvusių likimo draugų užduotį.

Sukčių skambučio sulaukė 70-metė Tilžės g. gyventoja. Fiksuoto ryšio telefonu jai paskambino policijos pareigūnu apsimetęs nepažįstamas vyras ir pranešė apie anūko neva padarytą eismo įvykį ir jo metu sužalotą moterį. Skambinusysis patikino, kad nemalonumams išvengti ir nuostoliams atlyginti reikalingi pinigai – 3 tūkst. litų. Šiaulietė sutiko pagelbėti anūkui ir duoti minėtą sumą.

Tačiau sulygti pinigai sukčių taip ir nepasiekė, nes jų pasiimti atėjusio pasiuntinio jau lūkuriavo policijos pareigūnai. Kriminalistai sulaikė ir į areštinę uždarė 21-erių E.G., kuris jau dešimt kartų teistas už nusikaltimus, daugiausiai vagystes. Po paskutinės bausmės už pasipriešinimą valstybės tarnautojui atlikimo lapkričio 11-ąją jis buvo paleistas iš Marijampolės pataisos namų. Laisve vaikinas tepasidžiaugė keletą dienų. Teismas sankcionavo jo suėmimą.

Policijos pareigūnai sulaikė ir dar keturis netoli šio nusikaltimo vietos pastebėtus ir bendrininkavimu įtartus Pakruojo rajono gyventojus — dvi moteris ir du vyrus.

Gruodžio 1d. kriminalistai sulaikė 5000 litų iš kitos šiaulietės paimti atėjusį dar vieną sukčių pasiuntinį. 50-metė Tilžės g. gyventoja fiksuoto ryšio telefonu nepažįstamo vyro buvo informuota, kad jos sūnus sužalojo moterį ir už 5 tūkst. litų galima būtų incidentą užglaistyti. Tačiau šis sukčių žygis buvo nesėkmingas. Policijos pareigūnai sukčius pergudravo. Jie pasitiko pinigų pasiimti atėjusį pasiuntinį ir jį sulaikė. Areštinėje atsidūrė 17 metų M.Č.

Pasirodo, vaikinas telefoninio sukčiavimo procese parankiniu tapo nebe pirmą kartą. Jam ši veikla, ko gero, jau yra tapusi pragyvenimo šaltiniu. 2009 m. spalio 22 d. M. Č. buvo sulaikytas Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnų, kai su dviem draugais iš Šiaulių rajono Šakynos kaimo gyventojo paėmė 9 tūkst. litų neva jo sūnaus sukelto eismo įvykio padariniams kompensuoti. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jis dar dalyvavo ir spalio 11 d. mulkinant Šiaulių rajone, Kužiuose, gyvenančią moterį. Neva sūnaus sukeltam eismo įvykiui užglaistyti ji sukčiams atidavė 8 tūkst. 500 litų.

Sulaikius šiuos sukčių pasiuntinius, apgavikų telefoniniai skambučiai šiauliečiams nesiliovė. Jie intensyviai mėtė savo „tinklus“, siekdami kuo daugiau jais apraizgyti senyvo amžiaus žmonių ir, gąsdinant juos žinia apie į nelaimę patekusį artimą žmogų, išvilioti iš jų pinigų. Policiją apie telefoninių sukčių skambučius vis pasiekdavo nauji pranešimai.

Tad policijos pareigūnai intensyviai dirbo toliau. Deja, kai kurie šiauliečiai pareigūnams paskambindavo, jau atidavę pinigėlius. Pavyzdžiui, 2010 m. metų sausio 23 d. apie 19 val. Rėkyvos g. gyvenančiai 86 metų moteriai paskambinęs nepažįstamasis prisistatė sesers vyru ir pradėjo dejuoti, kad griūdamas sudaužė svetimo žmogaus kompiuterį ir žalai atlyginti reikia 4 tūkst. litų.

Kad būtų įtaigiau, moteriai buvo suteikta galimybė pasišnekėti su tariamu policininku, kuris patvirtino situaciją ir paaiškino, kad pinigų paimti ateis nukentėjusiojo duktė, nes sesers vyras traumuotas ir guli ligoninėje. Moteris telefonu buvo kalbinama tol, kol „nukentėjusiojo duktė“ paskambino į duris, kad tik sukčių auka negalėtų susisiekti su savo artimaisiais ar policija ir pasikonsultuoti. Šiaulietė patikėjo šia graudžia istorija ir atėjusiai nepažįstamai moteriai atidavė tiek pinigų, kiek tuo metu turėjo namuose – 3 tūkst. litų.

Sausio 24 d. sukčiai į savo pinkles sugebėjo įtraukti vyrą, kas būna labai retai. 76 metų Aido g. gyventojas, pakėlęs telefono ragelį, išgirdo panašią istoriją kaip ir Rėkyvos g. gyvenanti moteris. Tik šįkart buvo pasakyta, kad nešiojamąjį kompiuterį sudaužė anūkas. Tariamai žalai atlyginti vyras pas jį atėjusiai nepažįstamai moteriai atidavė 1 tūkst. 500 litų.

Tą pačią dieną „sūnaus“ pagalbos prašymo sulaukė dar ir Architektų g. gyvenanti moteris, ir Rūdės g. gyvenantis vyras. Pastarojo sūnus neva sukėlė eismo įvykį ir dabar atsidūrė ligoninėje, būtini pinigai nuostoliams atlyginti. Laimei, kad šie šiauliečiai nepatikėjo sukčių išgalvotomis istorijomis ir apie jų telefoninius skambučius pranešė policijai.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vis šie ir dar daug kitų sukčiavimo atvejų yra padaryti tos pačios sukčių grupės, į kurios veiklą buvo įtraukta iš viso 13 asmenų. Jų nusikalstamą veiklą dabar vertins teismas, tačiau į jų vietą stoja kiti greitu uždarbiu besigundantys asmenys. Todėl Policijos pareigūnai netikėto telefoninio skambučio apie artimuosius ištikusią bėdą sulaukusiems žmonėms rekomenduoja neskubėti vykdyti skambinančiojo nurodymų ir prašymo pervesti pinigus į nurodytas banko sąskaitas ar perduoti juos atėjusiam asmeniui, o patiems paskambinti tam giminaičiui ar artimajam ir įsitikinti, ar tikrai jam reikalinga jūsų pagalba.

Be to, skambinančiojo reikėtų paprašyti nurodyti to artimo žmogaus vardą, pavardę, tėvo vardą, kitus asmens duomenis. Dažniausiai sukčiai nurodo perskambinti kitu telefono numeriu. Paskambinęs žmogus išgirsta, kad jis pataikė į policijos komisariatą ar net ambasadą (jei kalbama apie tariamą nukentėjusįjį užsienyje), jam prisistato konkretus pareigūnas, nurodydamas savo pareigas ir pavardę. Tačiau tai būna tik sukčių žaidimo tęsinys.

Jokiu būdu neskubėkite tam pareigūnui įvardinti savo giminaičio asmens duomenų, o patys iš jo iškvoskite informaciją apie į nelaimę patekusį žmogų. Jei tariamas pareigūnas ims painiotis, nenurodys konkrečių jus dominančio asmens požymių, dėkite ragelį ir skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat svarbu žinoti, kad įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ir kaltininko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius