-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Programišiui iš Kauno skirta 39 tūkst. Lt bauda

Kauno apygardos teisme išnagrinėta baudžiamoji byla dėl Kauno miesto gyventojo, kuris komercijos tikslais gamino, laikė ir platino galimybę pašalinti autorių teisių ir gretutinių teisių subjektų jų teisėms apsaugoti naudojamas technines apsaugos priemones suteikiančią programinę įrangą, kodus ir slaptažodžius. Taip pat legalizavo nusikalstamu būdu įgytus pinigus. Už padarytus nusikaltimus kauniečiui skirta maksimali piniginė bauda – 39 tūkst. litų. Tačiau jam pavyko išvengti kalėjimo.
Programišiai
Programišiai / Gedimino Gasiulio/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Bauda Programišiai

Atliekant ikiteisminį tyrimą Lietuvos kriminalinės policijos biure buvo nustatyta, kad įtariamasis kaunietis nelegalia veikla vertėsi 2006-2008 metų laikotarpiu. Jis viešai pasiekiamuose tinklapiuose paskelbė informaciją, kad už piniginį atlygį gali pašalinti licencijuotos programinės įrangos autorių teisių ir gretutinių teisių subjektų jų teisėms apsaugoti naudojamas technines apsaugos priemones arba gali parinkti tokias apsaugos priemones pašalinančius kodus ar slaptažodžius.

Tęsdamas nusikalstamą veiklą įtariamasis, naudodamas kompiuterinę įrangą, už avansu sumokėtą iš anksto sutarto dydžio materialinį atlygį, jis pašalindavo kompiuterinių programų apsaugos priemones, parinkdavo apsaugos priemones pašalinančius kodus bei slaptažodžius. Piniginis atlygis įtariamajam buvo pervedamas į jo arba kito asmens sąskaitą banke iš įvairiausių pasaulio šalių arba naudojant tarptautinę piniginių perlaidų sistemą „Money Gram".

Pareigūnai nustatė, kad taip kaunietis neteisėtai uždirbo 159 421,80 litų pajamų, kurias bandė legalizuoti, įsigydamas verslo liudijimą raštinės mašinų, buhalterinių mašinų, kompiuterių ir elektroninės aparatūros priežiūros ir remonto veiklai. Pateikdamas Valstybinei mokesčių inspekcijai turto ir pajamų mokesčio deklaraciją vyriškis joje melagingai nurodė, jog iš šios individualios veiklos jis teisėtai gavo 159 421,80 litų pajamų.

Teismo sprendimu neteisėtu būdu gautos pajamos (159 421,80 litų) yra konfiskuotos. Už padarytą nusikaltimą teismas kaltinamajam paskyrė maksimalią baudžiamajame kodekse numatytą baudą – 39 tūkst. litų. Išvengti Baudžiamajame kodekse numatytos laisvės atėmimo bausmės kaltinamajam programišiui padėjo nuoširdi atgaila bei savo kaltės pripažinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius