-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prokuratūra baigė tirti Medininkų žudynių bylą, tačiau nuteisti kol kas nebus ką – tris įtariamuosius globoja Rusija

Penktadienį baigtas ikiteisminis tyrimas dėl Medininkuose 1991 m. liepos 31 d. įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui. Įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas bei Aleksandras Ryžovas.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.
Medininkų aukų monumentas Medininkuose.

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, esminį postūmį šios bylos tyrimui suteikė 2010 m. gruodžio mėnesį priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios palengvino baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numato galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

2011 m. liepos 28 d. Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą ir A.Laktionovą, Č.Mlinyką bei A.Ryžovą pripažino įtariamaisiais pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, t.y. įtariamais padarius nusikaltimą, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 7 straipsnio pagrindais.

2011 m. vasarą Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra dar kartą  kreipėsi į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu atlikti baudžiamojo proceso veiksmus A.Laktionovui, Č.Mlinykui bei A.Ryžovui – įteikti jiems Vilniaus m. 1 apylinkės teismo nutartis, išaiškinti jiems įtariamojo teises, pasiūlyti duoti parodymus dėl jiems pareikštų įtarimų pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 straipsnį.

2011 m. rugpjūčio 18 d. generalinis prokuroras D.Valys pasirašė ir Rusijos Federacijos generalinei prokuratūrai išsiuntė naujus Europos arešto orderius minėtiems asmenims.

Policijos departamento nuotr./Įtariamieji Medininkų byloje Česlavas Mlinykas, Aleksandras Ryžkovas ir Andrejus Laktionovas
Policijos departamento nuotr./Įtariamieji Medininkų byloje Česlavas Mlinykas, Aleksandras Ryžovas ir Andrejus Laktionovas

Praėjusių, 2012 metų, rudenį Generalinėje prokuratūroje buvo gautas Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros atsakymas, kuriame  teigiama, kad visi įtariamieji yra Rusijos Federacijos piliečiai, o pagal Rusijos baudžiamąjį procesą, šios šalies piliečių, padariusių nusikaltimus užsienio šalyse ir grįžusių atgal, apklausa galima tik gavus pavedimą perimti baudžiamąjį persekiojimą kartu su baudžiamosios bylos medžiaga.

Įvertinus tokį Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros atsakymą, buvo konstatuota, kad Lietuvos prokurorai įvykdė visus Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus ir įteikė užsienio šalies centrinei susižinojimo tarnybai Lietuvos teismo nutartis minėtus asmenis pripažinti įtariamaisiais. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus toks veiksmas prilyginamas pranešimo įteikimui įtariamajam.

Visų trijų įtariamųjų atžvilgiu toliau vykdoma tarptautinė paieška.

Beveik metus laiko buvo atliekamas didžiulės aprėpties dokumentų, gautų iš Latvijos Respublikos teisėsaugos pareigūnų pagal teisinės pagalbos prašymus, vertimas į lietuvių kalbą.

Iš viso šio ikiteisminio tyrimo medžiagą dabar sudaro daugiau kaip 70 tomų dokumentų.

Paskelbus šį ikiteisminį tyrimą baigtu, bus atliekami vis privalomi tokiu atveju baudžiamojo proceso veiksmai, rašomas kaltinamasis aktas ir byla bus perduota teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius