-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 25 /17:41

Prokuratūra bando nevykusiai teisintis dėl įsiveržimo paryčiais ir kratos Inesos Kurklietytės namuose

Visuomenėje nerimstant diskusijoms, kilusioms dėl bylos, kurioje tiriama šimtai gimdymų namuose, prokuratūra pagaliau išplatino pranešimą, kuriame šiek tiek paaiškinama, kodėl kino menininkės Inesos Kurklietytės namuose buvo atlikta krata.
Inesa Kurklietytė
Inesa Kurklietytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Papildyta 17.41 val. Pirmadienio pavakarę prokuratūros būstinėje surengta speciali trumpoji spaudos konferencija (žr. filmuotą medžiagą).

Kalbėdama apie režisierės namuose ankstyvą rytą surengtą kratą, Vilniaus rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Audronė Pupeikienė kartojo, kad jokio skandalo čia nėra, tiesiog buvo pasirinkta būtent tokia tyrimo taktika. Savo ruožtu tyrimą atliekančių pareigūnų grupei vadovaujanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Larisa Fedotova pabrėžė, jog kratą sankcionavo teismas, o laiką nustatė ir ją atliko policininkai, prokuratūros atstovams fiziškai net nedalyvaujant.

Kaip žinoma, menininkės namuose atliktos kratos metu buvo paimtas ir Inesos Kurklietytės režisuotas filmas apie gimdymą.

„Tas filmas buvo paimtas kartu su kitais duomenimis, kurie gali patvirtinti tam tikrų asmenų dalyvavimą tam tikroje veikloje. Tas filmas yra paimtas ne kaip autorinis darbas, o tik kaip daiktas, turintis reikšmės ikiteisminiam tyrimui“, – aiškino L.Fedotova.

Jos kolegė prokurorė A.Pupeikienė teisinosi, kad tai nebuvo pareigūnų išpuolis prieš menininkų saviraiškos laisvę: „Šiuo atveju tyrimo objektas nėra nei pats menininkas, nei autorinės teisės, nei meno kūrinys. Tyrimas vyksta visiškai ne dėl to. Menininkas kaip buvo, taip ir bus. Šiuo atveju mus domina kiti dalykai, kurie reikšmingi tyrimui. Jos, kaip menininkės veikla, šiuo atveju nėra liečiama.“

Prokurorė A.Pupeikienė pasakojo, kad viena iš įtariamųjų turi medicininį išsilavinimą, tačiau neturi leidimo verstis medicinine praktika. Kita įtariamoji apskritai neturi medicininio išsilavinimo. Trečioji yra medikė, o ketvirtoji irgi neturi medicininio išsilavinimo.

Tuo tarpu režisierės I.Kurklietytės statusas šioje byloje – liudininkė.

VIDEO: 15min.lt - prokuratūra dėstė poziciją dėl tyrimo, susijusio su neteisėtais gimdymais namuose

Pradžia. Kaip rašoma prokuratūros pranešime, Vilniaus apskrities VPK Vilniaus rajono policijos komisariato pareigūnai ir Vilniaus apylinkės prokurorai atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtų gimdymų ne gydymo įstaigose, siekia užkirsti kelią nelegaliai, galimai gimdyves klaidinusiai ir grėsmę jų bei naujagimių sveikatai ir gyvybei kėlusiai, veiklai. Byloje nėra duomenų, kurie leistų neteisėta veikla įtarti gimdyves, tyrimas jų atžvilgiu nėra atliekamas.

Prokurorai atkreipia dėmesį, kad šio tyrimo pagrindas yra sąmoningai ir sistemingai besikartojanti veikla, kuria buvo siekiama pasipelnyti ir kuri teisiškai Lietuvos valstybėje yra draudžiama. Pažymėtina, kad asmenys, neturėdami tam leidimo, teikė akušerines-ginekologines paslaugas ne gydymo įstaigose, išdavė pažymas, patvirtinančias vaikų gimimo faktą. Dvi iš keturių įtariamųjų neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika, neteisėta veikla Lietuvoje užsiėmė nuo 1992 m. Tiriama daugiau kaip 400 tokių atvejų.

Šiuo metu aiškinamasi šeši kūdikių mirčių atvejai ir aštuoni gimdyvių sveikatos sutrikdymų atvejai. Tiriama, ar tokių pasekmių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicininė pagalba.

Lietuvos Respublikos slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymas nustato, kad veikla, kai asmuo verčiasi bendrąja slaugos ar akušerijos praktika neturėdamas galiojančios licencijos yra neteisėta.

Krata režisierės Inesos Kurklietytės namuose buvo atlikta siekiant surinkti daiktus ir dokumentus galinčius turėti reikšmės nusikalstamai veikai tirti.  Režisierei įtarimai nėra pateikti.

Prokuratūra savo pranešime taip pat rašo, kad ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai, atliekamas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, dokumentų suklastojimo, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimo, neteisėto vertimosi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Įtariama, kad vaikai įregistruoti panaudojus suklastotas pažymas. Tikrinami atvejai, kai nėra motinos nėštumo dokumentų, t.y. ji nėštumo metu nesilankė jokiose medicininėse įstaigoje, todėl kyla abejonių, ar tikrai moteris buvo nėščia ir pagimdė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius