Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuratūra prašo nuteisti ne tik buvusį Lietuvos pašto direktoriaus pavaduotoją, bet ir jo pavaldinius

Vilniaus apygardos prokuratūra siekia, kad Lietuvos pašto pastatų pardavimo byloje būtų nuteistas ne tik buvęs direktoriaus pavaduotojas Algirdas Balčiūnas, bet ir jo pavaldiniai.
Nuteistasis Algirdas Balčiūnas
Algirdas Balčiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas antradienį dėl vienos iš kolegijos teisėjų ligos negalėjo pradėti nagrinėti bylos apeliacine tvarka. Susirinkusieji tik nusprendė, kad kiti posėdžiai turi vykti spalio 21 ir lapkričio 11 dienomis.

Teismas yra gavęs ne tik prokuroro, bet ir nuteistojo A.Balčiūnas skundus dėl gegužės 14 dieną priimto Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžio. Šiuo verdiktu teismas dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo pašto pastatų pardavimo byloje kaltu pripažino buvusį Lietuvos pašto generalinio direktoriaus pavaduotoją A.Balčiūną. Jam skirta subendrinta 150 MGL dydžio – 19,5 tūkst. litų piniginė bauda.

Teismas nustatė, kad baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, patvirtinančių, kad A.Balčiūnas, eidamas valstybės tarnautojui prilygintas pareigas, piktnaudžiavo tarnyba, suklastojo ir darė įtaką kitiems asmenims klastojant tikrus dokumentus.

A.Balčiūnas savo kaltę neigia ir prašo jį išteisinti. Nuteistasis teisme nepasirodė – buvo atvykęs tik jo advokatas, buvęs generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia.

„Yra daug motyvų,“ – sakė K.Pėdnyčia žurnalistams, paklaustas, kodėl paduotas skundas.

Kartu su A.Balčiūnu buvo teisiami ir keturi A.Balčiūno pavaldiniai – nekilnojamojo turto pardavimo komisijos nariai Julius Kvaraciejus, Rūta Nekrašienė, Aušra Sadaunykaitė ir Vytautė Jančiūtė. Jie buvo kaltinami bendrininkavimu klastojant dokumentus ir piktnaudžiavimu. R.Nekrašienė nuosprendžio nesulaukė, moteris mirė apylinkės teisme vykusio proceso metu.

J.Kvaraciejus, A.Sadaunykaitė buvo išteisinti dėl visų kaltinimų. V.Jančiūtė vienerių metų laikotarpiui perduota laiduotojui.

Teismas taip pat išteisino ir šioje byloje teistą buvusį Lietuvos pašto generalinį direktorių Ernestą Vaidelį. Visus išteisintuosius prokuratūra siūlo pripažinti kaltais ir paskirti bausmes. A.Balčiūno nuosprendis prokuratūrą tenkina.

Į posėdį antradienį buvo atvykę tik E.Vaidelys ir J.Kvaraciejus. A.Sadaunykaitė pranešė išvykusi į komandiruotę.

Priimdamas nuosprendį apylinkės teismas teigė, kad vadovavosi įrodymais, išnagrinėtais teisiamajame posėdyje: mirusios Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos narės R.Nekrašienės duotais parodymais, liudytojų apklausomis, garso įrašų medžiaga. E.Vaidelį teismas nusprendė išteisinti neįrodžius, jog jis dalyvavo padarant nusikalstamas veikas, o J.Kvaraciejų ir A. Sadaunykaitę – nesant jų veiksmuose nusikalstamų veikų.

Teismo sprendimu V.Jančiūtė atleista nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, kadangi ji nusikalto pirmą kartą, savo kaltę pripažino visiškai, dėl padarytų nusikalstamų veikų nuoširdžiai gailėjosi, yra pagrindo manyti, kad kaltinamoji ateityje laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų, laiduotojas Juozas Jančius daro teigiamą įtaką kaltinamajai.

Teismo vertinimu, dokumentus klastojo ir apie dokumentų klastojimą žinojo trys šio proceso dalyviai – A.Balčiūnas, kurio atžvilgiu yra priimtas apkaltinamas nuosprendis, nuo baudžiamosios atsakomybės atleista V.Jančiūtė ir jau mirusi R.Nekrašienė, kurios atžvilgiu byla yra nutraukta.

Kaltinimą teisme palaikęs prokuroras Linas Kuprusevičius žurnalistams yra sakęs, kad Lietuvos paštui parduodant pastatus Vilniuje, Filaretų gatvėje, ir Kybartuose buvo paskelbti konkursai, bet jie vyko neskaidriai.

„Vienu atveju norėta parduoti turtą Kybartų parapijoje, klebonas dalyvavo konkurse – jam paskambino, jis buvo pasiūlęs mažesnę kainą, laimėtoju buvo nustatyta kita moteriškė. Netgi žinojo, kad laimėjo. Tada klebonui buvo pasiūlyta didesnė kaina – atbulinėm datom buvo surašytas naujas pasiūlymas, buvo pakeistas komisijos posėdžio protokolas, įsakymas generalinio direktoriaus ir paduota klebonui“, – žurnalistams yra sakęs prokuroras L.Kuprusevičius.

Antru atveju irgi konkurso protokolai buvo pakeisti atgaline data – esą po konkurso pas A.Balčiūną atėjo jame pralaimėję verslininkai ir pasiūlė tą pačią kainą, už kurią pirko laimėjusi bendrovė.

„Vėlgi buvo pakeisti visi dokumentai, protokolai perrašyti, turtas parduota ne tam, kas laimėjo“, – teigė L.Kuprusevičius.

Įsakymus pasirašydavo E.Vaidelys – tik jo įsakymu buvo galima parduoti turtą.

L.Kuprusevičiaus teigimu, protokolai buvo perrašomi A.Balčiūno nurodymu. Faktų, kad už protokų perrašymą buvo gautas atlygis, prokuratūra neturi.

A.Balčiūną 2009 metų rugsėjį sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnyba.

2011 metais šią bylą nagrinėjant teisme liudytoju buvo apklaustas dabartinis premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius. Byloje minimu laikotarpiu jis ėjo susisiekimo ministro pareigas.

Teisėja jo klausė, ar bandė kada nors daryti įtaką privatizuojant Lietuvos pašto turtą.

„Nei kaip ministras, nei kaip politikas niekada neužsiimdavau tokiais dalykais“, – tąkart teigė A.Butkevičius.

A.Balčiūnas yra kaltinamas ir kitoje baudžiamojoje byloje – ją dar nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius