Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai gina agresyvių sutuoktinių smurto ir grasinimų sulaukiančias moteris

Smurto išpuoliai prieš moterį – sutuoktinę ir vaikų motiną mažamečių akivaizdoje, grasinimai nužudyti ir realia tikrove tampantys pasikėsinimai tą padaryti – tokie kaltinimai pateikti Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų ir jų apylinkių kolegų šiuo metu tiriamose, perduotose teismui ir jau išnagrinėtose baudžiamosiose bylose.
Smurtas
Smurtas / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Prokurorai prašo teismo, kad tokiems smurtautojams, kol byla sulaukia verdikto, kaltininkas – įstatymų numatytos bausmės, kartu su kitomis kardomosiomis priemonėmis būtų paskirtas įsipareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiųjų. Tokia kardomoji priemonė paskiriama tam, kad nukentėjusioji ir kiti šeimos nariai namuose galėtų jaustis saugiau.

Šį mėnesį įtarimai dėl grasinimo nužudyti ir kitų veikų pareikšti neteisėtai laisvę sutuoktinei atėmusiam ir smurtavusiam 46 metų anykštiečiui V.G. Įtariamajam  tarp paskirtų kardomųjų priemonių yra įsipareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiosios. Kaip teigia šį ikiteisminį tyrimą organizuojantis ir kontroliuojantis Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Arvydas Miečius, toks paskirtas įsipareigojimas vykdomas.

Tokia pat kardomoji priemonė – įsipareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiosios tam, kad šeimos nariai namuose galėtų jaustis saugiau, paskirtas ir į agresyvius išpuolius linkusiam dar vienam sutuoktiniui – 39 metų kėdainiškiui R.C.

Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio perduotoje nagrinėti apygardos teismui baudžiamojoje byloje R.C., mušęs ir spardęs ant žemės parblokštą sutuoktinę ir jos motiną, kaltinamas sunkiai sutrikdęs artimo šeimos nario sveikatą. Kaltinamojo suduotų smūgių žymės žiauriai sužalotame nukentėjusiosios veide, užfiksuotos po smurto išpuolio padarytose teismo medicinos ekspertų nuotraukose, kartu su byla perduotos teismui.

„Nusikaltimų artimoje aplinkoje, kai nukenčia moterys ir vaikai, sutrikdoma jų sveikata ar net gresia realus pavojus jų gyvybei, negalima vertinti vien kaip šeimos narių buitinių konfliktų, nors smurtauti linkusiems kaltininkams nukentėjusioji pusė ir sutiktų atleisti. Prokurorams įstatymai suteikia teisę valstybės vardu ginti visas nuo smurto nukentėjusias aukas, už agresyvius išpuolius prieš artimus šeimos narius ir tyčinį sveikatos sutrikdymą yra įstatymų numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė,“- teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis.

Kitoje Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio perduotoje apygardos teismui nusikaltimų žmogaus gyvybei baudžiamojoje byloje nukentėjusioji prieš posėdį ryžosi atleisti savo šešiasdešimtmečiui sutuoktiniui, po 30 kartu pragyventų metų sumaniusiam padegti žmoną kartu su jai priklausiusiu kiosku. Apsvaigęs nuo alkoholio vyriškis, užrakinęs kiosko, kuriame dirbo sutuoktinė, duris, pro išdaužtą langą įpylė benzino ir padegė. Moteris išliko gyva, nes jos vyras nebaigė nusikalstamos veikos dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jo valios. Nukentėjusiosios sūnus, sužinojęs apie gaisrą, suspėjo atrakinti duris ir išgelbėti smalkėmis apsinuodijusios motinos gyvybę.

Už pasikėsinimą kankinamai žiauriai ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu nužudyti artimą šeimos narį Kėdainių miesto gyventojui V.S. buvo paskirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Dviejų mažamečių vaikų akivaizdoje pernai pavasarį kelias dienas mušęs jų motiną – penkeriais metais jaunesnę savo buvusią žmoną, su kuria gyveno viename bute, ir ją nužudęs 47 metų kupiškėnas A.V. laisvės neteko 16 metų – tokia laisvės atėmimo bausmė buvo paskirta Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorų perduotoje baudžiamojoje byloje.

Už labai sunkų nusikaltimą, įvykdytą sunkinančiomis aplinkybėmis, dvejais metais griežtesnę – 18 metų laisvės atėmimo bausmę itin žiauriu vaikų motinos nužudymu ir smurtu prieš mažametes dukreles kaltintam teisiamajam siūlė skirti valstybinį kaltinimą nagrinėjant šią bylą teisme palaikiusi Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Jelena Sabaliauskienė.

Už smurtines veikas – sunkų sveikatos sutrikdymą įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki 12 metų, už nesunkų – iki penkerių metų, už pasikėsinimą nužudyti ar nužudymą – nuo 7 iki 15 metų, už žmonos ar kito artimo šeimos nario nužudymą – nuo 8 iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius