-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai kaltina du anykštėnus nykstančių gyvūnų barbarišku naikinimu

Už draudžiamu būdu – savadarbėmis kilpomis naikinamus gyvūnus, tarp kurių buvo ir Raudonąją knygą įrašyta lūšis, du anykštėnai – 49 metų E.J. ir 53 metų A.J. netrukus bus teisiami – šią didelį krašto visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimą sukėlusią nusikaltimų aplinkai ir dorovei baudžiamąją bylą kaimyninio rajono – Kupiškio apylinkės teismui perdavė nagrinėti Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis.
Lūšis
Lūšis / „Scanpix“ nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šių metų kovo 7 d. rytą. Anykščių rajono miške netoli Vajėšių kaimo Debeikių seniūnijos Varkujų kaimo gyventojas E.J., veikdamas kartu su Dabužių kaime gyvenančiu A.J., kaip įtariama, draudžiamu būdu ir neleistinomis priemonėmis – savadarbe kilpa neteisėtai sugavo draudžiamą medžioti, į Lietuos Respublikos Raudonąją knygą įrašytą lūšį, tuo padarydami gamtai penkiolikos tūkstančių 270 litų žalą.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ekspertų pažymoje rašoma, kad jų tirta lūšis – ketverių ar penkerių metų amžiaus patinas, pasismaugęs kilpoje, žuvo kančiose ir skausme.  Pakliuvusi į nelaisvę lūšis buvo smaugiama kaklą užveržusios kilpos, žvėris buvo kankinamas ir patyrė didelį skausmą – buvo žiauriai pasielgta su nykstančios rūšies gyvūnu, dėl ko jis ir žuvo.

Neteisėtai medžiojęs uždraustu būdu ir neleistinomis priemonėmis E.J. kaltinamas padaręs dar vieną nusikalstamą veiką – pernai gruodžio 30 dieną, apie 13 valandą, Anykščių rajono Debeikių seniūnijos Šventupio miške pasigaminta savadarbe kilpa sugavęs stirną ir padaręs gyvajai gamtai 637 litų žalą. Taip pat jis kaltinamas žiauriai pasielgęs su gyvūnu, nes kilpai užsinėrus ant kaklo, stirna buvo kankinama, patyrė skausmą ir dėl to žuvo.

Per kratą įtariamųjų namuose pareigūnai rado ir daugiau skirtų žvėrims gaudyti savadarbių kilpų: pas E. J. – 20 kilpų ir jų dalių, septynias kilpas – A.J. namų palėpėje.

„Šioje byloje kaltinimai pateikti asmenims, kurie neteisėtai, draudžiamu būdu ir kankinamai žiauriai sunaikino ypatingai saugomos rūšies gyvūną. Kiekvieną žmogų jaudina nykstančių retų laukinių gyvūnų, tarp jų ir į Raudonąją knygą įrašytų lūšių, likimas, taip pat ir barbariškas žvėrių naikinimas savanaudiškais tikslais.

Visuomenė ir mūsų valstybės įstatymai netoleruoja žvėrių gaudymo draudžiamu būdu ir neleistinomis priemonėmis, žiauraus elgesio su jgyvūnais. Nusikaltimų gamtai ir gyvūnijai tyrimą prokurorai vertina kaip vieną prioritetinių veiklos sričių ir bendradarbiauja su aplinkosaugininkais siekdami bendrų, visiems svarbių tikslų – garantuoti geresnę gyvūnų apsaugą nuo neteisėto medžiojimo draudžiamu būdu ir priemonėmis, neleisti naikinti saugotinos gyvūnijos ir taikyti įstatymų numatytą baudžiamąją atsakomybę“,- teigia Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis, prieš mėnesį, minint pasaulinės aplinkos apsaugos dieną, už prokurorinę veiklą saugant gamtą ir aplinką, bendradarbiavimą ir reikšmingą pagalbą aplinkosaugai gavęs Aplinkos apsaugos ministro padėką.

Pastaraisiais metais Panevėžio apygardos ir apylinkių prokuratūrų prokurorams teismuose nagrinėjamose nusikaltimų aplinkai ir žmonių sveikatai baudžiamosiose bylose valstybinį kaltinimą teko palaikyti 35 baudžiamosiose bylose.

Panevėžio apygardos prokuratūros ir Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovai – apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka ir departamento direktorius Valdemaras Jakštas yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį ir įsipareigoję stiprinti prokurorų ir aplinkosaugininkų ryšius siekiant geresnių rezultatų, tiriant padarytus pavojingus nusikaltimus aplinkosaugai, žmonių sveikatai ir gamtai.

Įstatymas tam, kas neteisėtai naikino, žalojo, gaudė ar kitaip įgijo, laikė, gabeno ar realizavo į Lietuos Respublikos Raudonąją knygą įrašytus ar pagal tarp tautinius susitarimus saugomus laukinius gyvūnus ir padarė didelės žalos gyvūnijai, numato laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius