-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prokurorai pateikė prevencinį ieškinį dėl veikos, keliančios grėsmę gyvenamajam rajonui nutraukimo

Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas, gindamas viešąjį interesą, pateikė prevencinį ieškinį miesto apylinkės teismui dėl veikos, keliančios pagrįstą grėsmę žalai atsirasti sukaupus didelį kiekį padangų Tulpių gyvenamajame rajone, nutraukimo.
Prokuroras
Prokuroras. / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Pareiškime prokurorai prašo įpareigoti panevėžiečius R.J. ir L.J., turinčius leidimą verstis išvežiojamąja ar išnešiojamąja prekyba, nutraukti naudotų automobilių padangų, gaubtų ir ratlankių laikymą nuosavybės teise priklausančiuose Tulpių ir Kauno gatvės namų valdų sklypuose, teigiama pranešime spaudai.

Prašydami apginti viešąjį interesą dėl sukaupto didelio kiekio padangų grėsmės kaimynystėje gyvenantiems žmonėms į Panevėžio apygardos prokuratūrą kreipėsi Tulpių gyvenamojo rajono vieno daugiabučio namo tarybos nariai, kurie baiminasi, kad gaisro atveju neišvengtų pavojaus sveikatai ir turtui.

„Apie galimą realų pavojų Panevėžio miesto gyventojams, jų sveikatai ir turtui gavome tą patvirtinančias valstybinės priešgaisrinės priežiūros specialistų išvadas ir jas pateikėme teismui kartu su viešąjį interesą ginančiu apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo prevenciniu ieškiniu. Specialistai patvirtino, kad gaisro metu pasklidusios nuodingos išsiskiriančios medžiagos sukeltų pavojų miesto gyventojų sveikatai“, – teigia ieškinio pareiškimą rengusi Panevėžio apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokurorė Snieguolė Jurskytė-Ignatavičienė.

Pasak prokurorės, pagrindą tokiam ieškiniui pateikti turi ir realūs įvykiai – prieš aštuonerius metus vasarą Trakų rajono Žaizdrių kaime vienos bendrovės teritorijoje kilusio gaisro metu sudegė per keturis tūkstančius padangų, bet neprireikė evakuoti gyventojų, nes vėjas nuodingus dūmus tuo metu nešė į priešingą pusę nuo miesto.

Prokurorės teigimu, pagal civilinių santykių teisinio reglamentavimo principus civilinės teisės gali būti apribotos teismo, jei toks apribojimas būtinas viešajai tvarkai, geros moralės principams, žmonių sveikatai ir gyvybei, asmenų turtui, jų teisėms ir teisėtiems interesams apsaugoti.

Prokurorams įstatymai suteikia teisę pateikti prevencinį ieškinį ir prašyti teismo užkirsti kelią teisę pažeidžiantiems veiksmams ar uždrausti atlikti veiksmus, keliančius pagrįstą grėsmę žalai atsirasti. Jeigu yra realus pavojus, kad žala gali būti padaryta dėl ūkinės ar kitokios veiklos, teismas gali patenkinti prokurorų ieškinį ir įpareigoti atsakovą sustabdyti ir nutraukti tokią veiklą. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas ketina rekomenduoti miesto savivaldybės tarybai parengti privačių teritorijų priežiūros taisykles, kurios numatytų, kaip derėtų tinkamai saugoti sukauptas įvairias medžiagas.

Panevėžio miesto Tulpių gyvenamojo rajono privačiame sklype sukauptų padangų probleminę situaciją su įvairiomis institucijomis aiškinosi ir Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriai, įpareigoję jas pagal savo kompetenciją ir įstatymų nustatyta tvarka spręsti šiuos reikalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius