Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai teismui perdavė muitinės pareigūno, į Lietuvą įleidusio daugiau pusės milijono cigarečių pakelių krovinį, bylą

Trečiadienį Vilniaus apygardos prokuroras Dainius Vilimas teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Šiuo nusikaltimu, dėl kurio valstybė patyrė didelės žalos, kaltinamas muitinės pareigūnas 39 metų S.V. Iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiavusiame vilkike su puspriekabe, kurį tikrino šis muitininkas, vėliau buvo aptikta kone 600 tūkst. pakelių rusiškų cigarečių.
Byla
Byla / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kaip rašoma Vilniaus apygardos prokuratūros pranešime, bendra sulaikytos kontrabandos muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, – per 3,7 mln. litų.

Prokurorai Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių kelio posto inspektorių S.V. kaltina tuo, kad būdamas valstybės tarnautoju jis netinkamai atliko savo pareigas, dėl ko valstybė patyrė didelės žalos. Savo veiksmais dėl neatsargumo jis sumenkino Lietuvos muitinės autoritetą bei prestižą ir diskreditavo muitinės pareigūno vardą.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2010 m. birželio 27 d. dirbdamas krovininių automobilių, atvykstančių iš Baltarusijos, muitinio tikrinimo poste, S.V. tikrino Rusijos piliečio vairuojamą vilkiką Scania su puspriekabe Koegel. Vairuotojas muitiniam tikrinimui ir įforminimui pateikė deklaraciją, bendrąjį kelių transporto važtaraštį (CMR) bei dar vieną kelių transporto važtaraštį.

Dviejuose šių dokumentų buvo nurodyta, kad gabenami tušti stiklainiai, tačiau krovinio masė buvo nurodyta skirtinga: viename važtaraštyje – bruto, kitame – neto, kurios skyrėsi daugiau kaip 4,5 karto. Muitinės pareigūnui dėl to jokio įtarimo nekilo.

Kaip ir dėl kitų dalykų, nurodytų Rizikos valdymo muitinės poste taisyklėse, kuriomis vadovautis privalu visiems, taigi ir S.V. Tikrinama transporto priemonė nebuvo plombuota užsienio valstybių, per kurias vyko, muitinės plomba. Nesutapo vilkiko su puspriekabe savininkas ir krovinio vežėjas. Gabenamos prekės buvo pakrautos didelės rizikos šalyje, kurioje jų kaina – gerokai mažesnė nei Lietuvoje. Abejotina dokumentų išdavimo ir blankų spausdinimo vieta.

Įvertinus šiuos rizikos faktorius, derėjo atlikti vilkiko su puspriekabe fizinį patikrinimą, o jei poste to padaryti neįmanoma – nusiųsti jį tikrinti rentgeno sistema. Užuot visa tai padaręs, S.V. tik pasvėrė transporto priemonę, tačiau svėrimo pažymos elektroniniame žurnale neužregistravo.

Nenuėmęs krovinio siuntėjo plombos, S.V. krovinį papildomai užplombavo Lietuvos Respublikos muitinės plomba, o elektroninėje tranzito kontrolės sistemoje nurodė, kad patikrinus transporto priemonę su joje esančiu kroviniu, pažeidimų ir neatitikimų nenustatyta. Šitaip S.V. baigė muitinį įforminimą ir leido tuščius stiklainius iš Rusijos Federacijos per mūsų šalies teritoriją gabenti į Kaliningrado sritį. Tačiau tokia versija suabejoję Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai vilkiką sustabdė toli nuo muitinės Lavoriškių kelio posto.

Nuo puspriekabės tento nuėmę abi plombas pareigūnai viduje rado ant medinių padėklų sukrautas kartonines dėžes. Jose buvo ne stiklainiai, o daugybė blokų cigarečių „Imperial Classic blue“ ir „Jin Ling“ su Rusijos Federacijos akcizo ženklais. Iš viso – 1 tūkst. 270 dėžių, arba daugiau kaip 570 tūkst. pakelių. Bendra šių rūkalų muitinė vertė, įskaitant privalomus mokesčius, – per 3,7 mln. litų.

Savo kaltės S.V. nepripažįsta. Cigarečių kontrabanda gabenta puspriekabe, ant kurios tento buvo uždėta paprasčiausia plomba. Specialisto išvadoje rašoma, kad tokias naudoja krovinių siuntėjai ar ekspeditoriai kaip papildomą kontrolės priemonę, ji yra laisvai įgyjama, tačiau ji neturi pagrindinių muitinės plombos požymių. Jų nepastebėjęs S.V. muitinės sistemoje dirba nuo 1992-ųjų sausio ir beveik visą laiką – tame pačiame Lavoriškių kelio poste.

Ikiteisminį tyrimą, kurį kontroliavo Vilniaus apygardos prokurorai, atliko MKT Vilniaus skyriaus pareigūnai.

Griežčiausia bausmė, įstatyme numatyta valstybės tarnautojui, dėl neatsargumo neatlikusiam savo pareigų ar jas atlikusiam netinkamai, jeigu dėl to valstybė patyrė didelės žalos, –laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius