-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorų prašymą pajamas nuslėpusiai bendrovei paskirti juridinio asmens likvidavimo bausmę patenkino teismas

Už pajamų nuslėpimą ir apgaulingai tvarkytą apskaitą bendrovės direktorius – Panevėžio miesto gyventojas M.B. nubaustas 100 MGL (13 tūkst. litų) bauda, uždarai akcinei bendrovei „Broliai mūrai“ paskirta juridinio asmens likvidavimo bausmė. Tokį sprendimą priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorų perduotą nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą.
Byla
Byla / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Tyrimas

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, valstybinį kaltinimą nagrinėjant baudžiamąją bylą teisme palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius teigia, kad tokių bylų, kuriose apgaulingai apskaitą tvarkę ir pajamas nuslėpdavę vadovai ir bendrovės kaltinamos nusikaltimais finansų sistemai, perduodama nagrinėti teismui nemažai. Tačiau nuosprendžiai, kuriais bendrovei paskiriama juridinio asmens likvidavimo bausmė, krašto teisinėje praktikoje retai priimami, nors įstatymas už neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimą ar apgaulingą apskaitos tvarkymą tokią baudžiamąją atsakomybę numato, ir prokurorai, palaikydami valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylas teismuose, prašo paskirti tokias bausmes.

Šį kartą teismo priimtu nuosprendžiu bendrovei paskirta juridinio asmens likvidavimo bausmė yra vertinga tuo, kad valstybei padarytą žalą – juridinio asmens nesumokėtus mokesčius privalės atlyginti kaltu pripažintas įmonės direktorius.

Panevėžio rajono Ramygalos, Berčiūnų, Naujamiesčio ir kitose gyvenvietėse įvairius statybos ir remonto darbus atlikdavusi bendrovė buvo registruota Pasvalio rajono Mikoliškio kaime. Šios bendrovės direktorius ir akcininkas M.B., gyvenantis Panevėžyje, buvo kaltinamas 2006–2008 metais vienuolikai darbuotojų išmokėjęs 25 tūkstančius 508 litus darbo užmokesčio ir neįrašęs į bendrovės apskaitą.

Taip pat bendrovės vadovas buvo kaltinamas įrašęs žinomai neteisingus duomenis į deklaracijas ir ataskaitas, siekęs išvengti 22 tūkstančių 448 litų privalomų sumokėti mokesčių ir padaręs kitas nusikalstamas veikas.

Statybos darbais besiverčiančios įmonės specialistai prieš kelerius metus Stetiškių gyvenvietėje atliko vieno namo šiltinimo darbus, už kuriuos gavo atlygį grynais pinigais –  šešis tūkstančius litų, tačiau jų neužfiksavo apskaitos dokumentuose.

Teismas patenkino Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Pasvalio skyriaus 11 tūkstančių 935 litų ir Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos – 10 tūkstančių 513 litų ieškinius. Civiliniai ieškiniai turtinei žalai atlyginti solidariai priteisti iš M.B.ir juridinio asmens –  uždaros akcinės bendrovės.

Prieš šešerius metus įregistruota bendrovė įpareigota per vienerius metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nutraukti visą ūkinę, finansinę ar komercinę veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius