-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pumpėnuose medžiokliniu šautuvu patėvį nušovęs nepilnametis siekė sustabdyti smurtą šeimoje

Trečiadienį Panevėžio apylinkės teisme paskirtas suėmimas nepilnamečiui, kuris įtariamas savo 50-mečio patėvio nužudymu. Mirtinus šūvius iš medžioklinio šautuvo į savo motinos sugyventinį paleidęs jaunuolis suimtas mėnesiui.
Į teismą vedamas nužudymu įtariamas nepilnametis
Į teismą vedamas nužudymu įtariamas nepilnametis / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Į teismą palaikyti septyniolikmečio atvyko ne tik šeimos nariai, bet ir jo draugai iš Pumpėnų miestelio. Visi vieningai tvirtino, kad dėl nelaimės kaltas pats nužudytasis, mat jis nevengė smurtauti prieš moterį ir abu jos vaikus. Pasak įtariamojo draugų, septyniolikmetis buvo ramus ir nekonfliktiškas, tačiau patėvio elgesys perpildė vaikino kantrybės taurę.

Įtariamojo draugas: „Būdamas jo vietoje tikrai būčiau padaręs tą patį...“

„Mano draugas darbštus, padėdavo ūkininkams kaime. Man atrodo, kad viskas įvyko dėl patėvio. Tas vyras labai daug gerdavo, o girtas smurtaudavo. Pats matydavau, kaip jis stumdydavo vaikus. Pačiam buvo keista žiūrėti, kaip gali svetimas vyras taip elgtis. Manau, kad mano draugui trūko kantrybė. Būdamas jo vietoje tikrai būčiau padaręs tą patį. Su draugu bendravome artimai jau kokius dvejus ar trejus metus, su jo šeima taip pat sutarėme. Visi žmonės ten buvo geri, išskyrus tą patėvį. Nesuprantu, iš kur tas šautuvas namuose. Galbūt patėvis jį kur nors turėjo paslėpęs“, – svarstė įtariamojo draugas Tautvydas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Į teismą vedamas nužudymu įtariamas nepilnametis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Į teismą vedamas nužudymu įtariamas nepilnametis

Kad nepilnametis ir visa šeima kentė patėvio smurtą ir psichologinį terorą, patvirtino ir įtariamojo sesuo, kuri pastaruoju metu gyveno atskirai. Anot moters, patėvis sirgo kepenų ciroze, tačiau vis tiek nuolat gerdavo ir puldinėdavo sugyventinę bei abu berniukus.

Įtariamojo sesuo: „Patėvis pats psichologiškai privertė mano brolį padaryti tokį nusikaltimą...“

„Brolis labai uždaras, viską laiko savyje. Niekas apie tą smurtą nežinojo, niekam jis nesakė, tad galiausiai trūko jo kantrybė ir brolis padarė šį nusikaltimą. Jis gynė šeimą, gynė motiną. Aš to patėvio gerai nepažinojau, atvažiuodavau savaitgaliais, vieną, du kartus per mėnesį. Patėvis nuolat buvo girtas. Jam artėjo paskutinės dienos, nes medikai neleido gerti. Patėvis pats psichologiškai privertė mano brolį padaryti nusikaltimą. Tą rytą brolis parbėgo namo iš mokyklos, išlėkė iš pamokų. Galbūt žinojo, kad patėvis vėl muša motiną“, – sakė įtariamojo sesuo Miglė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamojo sesuo
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamojo sesuo

Prokuroras Arvydas Gramba teigė, kad nepilnametis įtariamas labai sunkiu nusikaltimu, už kurį numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų. Prokuroras kreipėsi į teismą ir prašė įtariamąjį suimti trims mėnesiams, tačiau teismas nutarė nepilnamečiui skirti vieno mėnesio suėmimo terminą.

Skirdamas kardomąją priemonę teismas vertino tai, kokie byloje pirminiai ikiteisminio tyrimo veiksmai yra atlikti ir kokie dar būtini atlikti. Taip pat teismas atsižvelgė į tai, kad nepilnametis nėra teistas ar baustas administracine tvarka, apie įvykdytą nusikaltimą pats pranešė policijai.

Prokuratūros prašymu kardomosios priemonės – suėmimo terminas gali būti tęsiamas iki 6 mėnesių. 

„Nusikaltimo aplinkybės yra gana aiškios. Jis pripažįsta padaręs nusikalstamą veiką. Jo motyvas yra tas, kad nužudytasis engė jo motiną ir jį patį, todėl jis ir nužudė. Nepilnamečiui taip pat pareikštas įtarimas dėl neteisėtai laikomo medžioklinio šautuvo. Tas šautuvas buvo laikomas nelegaliai. Nepilnametis jau daugiau nei tris mėnesius turėjo šautuvą. Neatmetame tokios galimybės, kad nusikaltimui jis galėjo ruoštis. Įtariamasis į patėvį šovė du kartus, jam gulint lovoje“, – tvirtino prokuroras A.Gramba.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Prokuroras Arvydas Gramba
Tomo Markelevičiaus nuotr./Prokuroras Arvydas Gramba

Įtariamojo advokatas Manvydas Šivickas tvirtino, kad jo ginamasis pripažįsta savo kaltę. Anot advokato, nepilnametis nusikaltimui buvo išprovokuotas, nes nuolat patirdavo smurtą ir vieną dieną neteko kantrybės.

Pasak advokato, lemtingą rytą šeimoje taip pat įvyko konfliktas, buvo apstumdyta motina, tad sūnus, jai išėjus, ištraukė ginklą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamojo advokatas Manvydas Šivickas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamojo advokatas Manvydas Šivickas

„Jis nužudymui nesiruošė. Viskas vyko spontaniškai. Per kelias minutes nutiko nelaimė. Ryte įvyko konfliktas tarp jo mamos ir patėvio ir iš to viskas išsirutuliojo iki šios tragedijos. Nepilnametis dar bandė malšinti konfliktą. Šiaip nebuvo jokių duomenų, kad vaikinas blogai elgtųsi. Bendruomenė jį palaiko. Tikiuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą. Nepilnametis nėra linkęs daryti nusikalstamas veikas“, – tvirtino įtariamojo advokatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius