Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rasistinio išpuolio prieš Berneen byla – Aukščiausiame Teisme

Dėl tamsiaodės žvaigždės užpuolimo nuteista buvusi krašto apsaugos savanorė Violeta Iljinych tikisi būti visiškai išteisinta.
Su atlikėja koncerte atsisveikino kolegos ir scenos draugai.
Pernai atlikėja Berneen koncertu atsisveikino su gerbėjais ir išvyko ieškoti laimės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Išpuolis Berneen

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį ėmėsi bylos, kurioje buvusi krašto apsaugos savanorė V.Iljinych nuteista už rasizmą.

Kaip ne kartą pasakojo 15min.lt, šio rezonansinio incidento metu nukentėjo tamsiaodė žvaigždė Berneen Candice Naidoo-Čereška.

Buvusios televizijos laidos vedėjos Berneen užpuolimu kaltinta savanorė už rasinės neapykantos kurstymą ir viešosios tvarkos sutrikdymą buvo nuteista kalėti 43 paras. Tačiau V.Iljinych apskundė nuosprendį. LAT teisėjų jauna moteris prašo išteisinti, o bylą nutraukti.

Kaip antradienį pasakojo LNK žinios, V.Iljinych advokatas Nerijus Ulčinas prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes baudžiamasis įstatymas esą pažeidžia lietuvių katalikų teises.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Teismas nuteisė vilnietę Violetą Iljinych.
V.Iljinych

Gynėjas teigia, kad tamsiaodę Berneen jo ginamoji išvadino nigere ne todėl, kad tyčiojosi, o esą norėdama sudrausminti, kad nesikeiktų ir nerodytų nepadorių gestų prie bažnyčios. Be to, advokatas įrodinėjo, kad Iljinych ir Berneen yra vienos – europidų rasės.

Galiausiai advokatas paprašė kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Jis teigia, kad Baudžiamojo kodekso straipsnis, pagal kurį nuteista V.Iljinych, prieštarauja Konstitucijai. Straipsnis numato atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę ar religinę žmonių grupę.

„Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis yra atvirai nekonstitucinis, paminantis žmogaus teises reikšti savo mintis, žmogaus teisę auklėti savo vaikus pagal katalikų tikėjimą, išpažinti katalikų tikėjimą“, – po LAT posėdžio LNK žinioms sakė N.Ulčinas.

Savo ruožtu valstybinis kaltintojas sako, kad advokato prašymas kreiptis į Konstitucinį Teismą turi būti atmestas.

Prokuroras Arūnas Verenius teigė: „Aš manau, kad jis išeina iš kaltinimo, už kurį nuteista Iljinych, ribų ir nematau pagrindo,  jo argumentai manęs neįtikino.“

LAT teisėjų kolegijos verdiktas paaiškės kitą mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius