Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik trečdalyje tirtų Kauno mokyklų aptikta narkotikų pėdsakų

Beveik trečdalyje Kauno mokyklų reido metu rasta narkotikų pėdsakų. Patys moksleiviai pripažįsta, kad narkotinės medžiagos jiems yra ne naujiena, pranešė TV3 žinios.
Marihuana
Marihuana / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

9 iš 29 Kauno mokyklų rasti pėdsakai nebūtinai rodo, kad moksleiviai narkotikų atsineša į mokyklą, tačiau vėliau, po pamokų, tikriausiai liečia narkotines medžiagas.

„Tai parodo narkotinių medžiagų vartojimo mokyklose problemos mastą“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė Reda Žaromskytė. „Nebūtinai tai reiškia, kad mokiniai vartoja narkotikus. Jie gali būti atnešti iš artimos aplinkos. Narkotinės medžiagos pagal savo struktūrą birios. Gali patekti ant paviršių“, – pridūrė ji.

Į mokyklą narkotikų nesineša

Patys moksleiviai tikina, kad narkotikų joks protingas jaunuolis į mokymo įstaigą nesineš. Jie vartojami po pamokų, susitikimuose su draugais.

„Kas nori tas rūko, vartoja. Nėra čia nieko blogo. Žiūrint, ką vartoja“, – sakė vienas moksleivis. „Kasiakai, žolė ... Nežinau, priklauso nuo mokinio“, – apie vartojimo įpročius teigė vaikinas.

„Vartoja tuos, kurie yra lengvesni, ne taip pririša“, – pritarė kitas Kauno mokyklos moksleivis. „Tokie, nuo kurių pasidarytų truputį linksmiau. Jų pavadinimų daug, aš net visų neišvardinsiu. Labiausiai gal ratus ... Nuo jų norisi šokti, daug energijos. Tinka vakarėliams“, – aiškino vaikinas.

„Nėra tos baimės. Mažai atvejų, kad kažkas pagautų“, – tikino moksleivis.

„Nėra tos baimės. Mažai atvejų, kad kažkas pagautų“, – tikino moksleivis.

Mokyklose daryti dviejų rūšių testai – vieni ieškojo hašišo pėdsakų, kiti – kitų psichotropinių medžiagų. Tirti paviršiai, bet ne pačių mokinių daiktai.

„Kad narkotinių medžiagų būtų aptikta mokinių kuprinėse, tokių atveju aš nežinau“, – sakė Kauno miesto švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika. „Moksleivių daiktai gali būti apieškomi tik ypatingais atvejais, su tėvais. Esant konkretiems įtarimams. Kita vertus, dirbama ir su pedagogais, mokant juos atpažinti pagal tam tikrus išorinius požymius“, – pridūrė specialistas.

Nusiperka iš pažįstamų

Mokyklose narkotikai nepardavinėjami, nes į jas pateikti nepažįstamiems asmenims beveik neįmanoma, tačiau jaunuoliai atranda galimybių įsigyti nelegalių medžiagų.

„Iš vyresnių draugų, per pažįstamus“, – minėjo vienas moksleivis. „Yra tam tikri rajonai, kur žinai, eini ir ieškai“, – kalbėjo kitas, pabrėždamas, kad gatvėje narkotikų prekyba nevyksta.

Moksleiviai dažnai žino, kurie jų klasiokai vartoja psichotropines medžiagas, tačiau nepraneša mokytojams ar atsakingiems pareigūnams.

„Neramina pakankamai didelis tolerancijos lygis. Jie lyg kažką girdėję, bet mano, kad apie tai informuoti būtų neteisinga, kad tai kiekvieno asmeninis apsisprendimas“, – kalbėjo V.Mažeika.

Artimiausiu metu toks narkotinių medžiagų paplitimo tyrimas bus vykdomas visose Kauno mokyklose. Visų mokyklų patikrinimas Kauno miesto savivaldybei kainuos apie 10 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius