Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rėkyvos monstras veržiasi į laisvę

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo perdėtai optimistišką nuteistojo Alekso Damulio skundą dėl lygtinio paleidimo iš pataisos namų.
Aleksas Damulis
Šiauliuose daugelį metų siautėjęs ir Rėkyvos mikrorajono monstru pramintas Aleksas Damulis / 15min.lt iliustracija
Temos: 1 Rėkyvos ežeras

Dėl trijų subendrintų nuosprendžių kalintis Rėkyvos mikrorajono monstru už seriją nežmoniškų nusikaltimų pramintas 31 metų šiaulietis A.Damulis – didelis optimistas. Tačiau šios savybės jaunam vyrui kol kas nepakako, kad praleidęs už grotų vos trečdalį numatytos laisvės atėmimo bausmės ištrūktų į laisvę.

Pavasarį 15min.lt rašė, kad A.Damulio prašymą dėl lygtinio paleidimo atmetė Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas. Tačiau nuteistasis nenuleido rankų ir nepalankią nutartį apskundė aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismui.

2008-ųjų gegužę Šiaulių apygardos teismo subendrintu nuosprendžiu A.Damulis buvo pasmerktas 6 metų 6 mėnesių nelaisvei.

A.Damuliui atsirūgo vieno asmens nesunkus sveikatos sutrikdymas, neteisėtas disponavimas šaunamuoju ginklu, šiurpus viešosios tvarkos sutrikdymas (visureigiu įlėkė į paplūdimį), o labiausiai – jaunas merginos žūtis, kai būdamas girtas  padarė avariją.Aš labai puikiai supratau, kad negalima vien iš vagysčių pragyventi, – savo esą pasikeitusį požiūrį į gyvenimą dėstė A.Damulis, tačiau teisėjų neįtikino.

Formaliai vos porą metų už grotų praleidęs A.Damulis turi teisę prašyti lygtinio paleidimo, nes 2005-aisiais jam gimė dukra.

Dangstėsi noru globoti vaiką

Šio ketvirtadienio posėdyje nagrinėjamame skunde A.Damulis skundėsi, kad į laisvę jo nepaleidęs teismas „apsunkina jo teisės globoti vaiką įgyvendinimą“.

Juolab kad jo ryšiai su artimaisiais esą geri, o pataisos namuose jis nedirba tik dėl darbo stokos.

Posėdžio metu teisėjų kolegija, susidedanti iš Alvyros Onos Kvaraciejūtės, Stasio Lemežio ir Vlado Nikitino, apeliantui priminė, kad sykį jam jau buvo taikyta lygtinio paleidimo malonė.

„2003 metais buvo taikyta. Bet po šito aš labai puikiai supratau, kad negalima vien iš vagysčių pragyventi“, – savo esą pasikeitusį požiūrį į gyvenimą aiškino A.Damulis.

Teisėjai A.O.Kvaraciejūtei replikavus, kad šių dienų Lietuvoje darbą rasti ne itin lengva, Rėkyvoje pasižymėjęs vyras prieštaravo: „Yra tam tikros specialybės, kurios visada reikalingos – vairuoti ar remontuoti mašinas.“

Gynėja: „Jis stengiasi taisytis“

Užtarti A.Damulį stengėsi ir jo interesams atstovaujanti advokatė. „Jisai stengiasi taisytis. Supranta, kad blogai pasielgė. Yra pasižadėjęs, kad sąžiningai dirbs“, – kalbėjo gynėja.

`iaulių policijos nuotr./Rėkyvos monstru pramintas A.Damulis
Rėkyvos monstru pramintas A.Damulis

Savo ruožtu bylą kuruojanti prokurorė pabrėžė, kad vien mažamečio vaiko buvimas negali būti sąlyga paleisti jį į laisvę. Anot prokurorės, svarbu atsižvelgti į A.Damulio padarytų nusikaltimų sunkumą, į tai, kaip elgiasi pataisos namuose.

Prokuratūros atstovė priminė, jkad taikyti lygtinį paleidimą yra teismo teisė, bet ne pareiga, juolab kad šiuo atveju pataisos namų administracija netarpininkauja A.Damuliui veržiantis į laisvę.

Dar viena Rėkyvos monstrą skandinanti aplinkybė – iš jo yra priteistas per 18 tūkst. litų civilinis ieškinys, kuris nėra dengiamas.

Priminusi A.Damulio kriminalinę praeitį, lygtinio paleidimo jam netaikyti siūlanti prokurorė apibendrino: „Jokių išvadų jis nepadarė ir daro naujas nusikalstamas veikas.“

Netrukus galės teikti naują prašymą

Skundą išnagrinėjusi Apygardos teismo kolegija jį atmetė. Teisėjai pabrėžė, kad spręsdami klausimą dėl lygtinio paleidimo visapusiškai vertino apelianto charakteristiką.

Nors A.Damulis yra teistas net 7 kartus, lygtinis paleidimas jam jau buvo taikomas, o šio pasitikėjimo vyras nepateisino, pabrėžė teismas.

Nutartyje taip pat rašoma, kad pataisos namuose A.Damulis nesielgia pavyzdingai: nebuvo skatintas, kartą pažeidė nustatytą režimą, nedirba.

A.Damuliui paskirtos laisvės atėmimo bausmės terminas baigiasi tik 2013 metų rugsėjį, tačiau jau po pusmečio vyras vėl galės teikti prašymą teismui dėl lygtinio paleidimo. 

VIDEO: MVI 3976

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius