Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 10 /17:39

Šakių rajone vaiką į šulinį įmetusi mama ligoninėje liejo ašaras

Trečiadienio rytą Šakių rajoną sukrėtė žinia: tarsi atkartodama Saviečių kaimo tragediją, mylimą beveik 7 mėnesių kūdikį į namų kieme esantį šulinį įmetė 19-metė jo mama K.A. Suvokusi, ką padarė, ji nubėgo pas kaimyną prašytis pagalbos. Būtent jis ištraukė sąmonės netekusį vaikutį iš šulinio ir atgaivino. Vėliau ligoninėje K.A. liejo ašaras.

Kūdikio būklė stabili

Trečiadienį ryte, Šakių rajone, Papartynų kaime, devyniolikmetė motina įmetė vos septynių mėnesių amžiaus kūdikį į šulinį.

„Supratusi, ką padarė, ji iškart bėgo prašyti pagalbos pas kaimyną“, – 15min komentavo Marijampolės apskrities VPK viršininkas Skirmantas Andriušis.

„Vaikas pas mus pristatytas kiek po devintos valandos ryto. Nustatytas bendras kūno sušalimas. Šiuo metu jo būklė gera. Jis sveikas, gražus, praėjusių metų liepą gimęs berniukas. Maitintas, prižiūrėtas. Mama į ligoninę atvyko kartu. Čia ji labai verkė. Gerai, kad viskas baigėsi laimingai“, – teigė Šakių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Stasė Valkerienė.

Kūdikiui ieškos globėjų

Vėliau Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius sakė, kad vaikas jaučiasi „gana gerai“.

„Jis gana gerai jaučiasi vaikų ligoninėje, valgo. Sakyčiau, tai nelaimingas įvykis su laiminga pabaiga“, – BNS sakė meras.

Jo teigimu, kūdikiui artimiausiu metu bus pradėtas ieškoti globėjas. Meras teigia, kad tai galėtų būti vaiko močiutė arba senelis.

J.Bertašius sakė, kad nelaimei buvo neįmanoma užkirsti kelio, nes šeima nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, o ir pagrindo tam padaryti nebuvo: „Jokių blogų žinių neturėjome ir jokių žinių, kad kažkas negerai jos gyvenime, mes tikrai neturėjome“.

„Prie kiekvienos šeimos mes nepastatysime socialinių darbuotojų“, – kalbėjo Šakių rajono savivaldybės vadovas.

Kaimynas: „Ji myli sūnų“

Apie vidurdienį Papartynų kaime vis dar plušėjo Šakių tyrėjai, prokuratūros atstovai. Čia pat sodyboje sukiojosi ir didvyriu tapęs kaimynas Algimantas Brazaitis.

VIDEO: Kaimynas išgelbėjęs į šulinį įmestą kūdikį papasakojo, kaip viskas vyko

„Ji atbėgo verkdama ir šaukdama: „Vaiką nužudžiau. Į šulinį įmečiau.“ Pasileidau prie to šulinio. Atidariau. Tikrai jis ten. Burbuliukai dar keli ėjo. Ištraukiau ir nusinešiau į virtuvę. Vaikas buvo sušalęs, šiek tiek prigėręs vandens.

Pradėjau masažuoti krūtinę, parverčiau ant šono, išbėgo vanduo ir jis atsigavo. Ėmė verkti. Nurengiau, nušluosčiau ir nunešiau į lovą. Mama tuo metu taip pat verkė ir drebėjo. Sakiau jai: „Kviesk greitąją.“ Iškvietė. Ji juos abu ir išsivežė“, – tikino A.Brazaitis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Algimantas Brazaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Algimantas Brazaitis

Kitas šalia gyvenantis kaimynas tikino, jog K.A. labai mylėjo savo sūnelį. Kartais jį palikdavo jo žmonai pagloboti.

„Ir vakar vakare buvo atėjusi su berniuku. Jautėsi gerai. Atrodė gerai. Nesiguodė. Pusę devynių su prožektoriumi palydėjau į namus. Susisuko, matyt, galva ryte“, – teigė kaimynas.

Vaiką augino viena

Paklaustas, kas yra kūdikio tėvas, ar jis lankė vaiką, kaimynas paaiškino, kad jis – vedęs vyriškis iš Šakių. Vaiko, jis, rodos, nepripažino.

Šakių seniūnas Dalius Jasevičius teigė, kad K.A. neturėjo jokio sugyventinio. Vakar ir šiandien namuose su kūdikiu buvo viena, nes jos tėtis dirba Marijampolėje: vieną savaitę būna namuose, kitą – išvykęs.

Gal pogimdyvinė depresija buvo. Informacinių priemonių įtaka padarė savo.

„Nieko nebuvo galima įtarti. Ji baigė mokyklą šalia esančiame Gotlybiškių kaime, kur gyvena jos mama. Mokykloje nebuvo problemiška mokinė. Vaiką prižiūrėjo. Namuose – tvarkinga, švaru. Kodėl taip pasielgė? Gal pogimdyvinė depresija buvo. Informacinių priemonių įtaka padarė savo“, – Saviečių kaimo įvykius, kuomet tėvas šulinyje paskandino du mažamečius savo vaikus, prisiminė seniūnas.

Savo vaiką bandžiusios nužudyti motinos tėvai yra išsiskyrę. Mama gyvena kitame kaime, nuo Papartynų nutolusiame 10 km. Tad laiką ji leisdavo tai pas mamą, tai pas tėtį. Seniūno teigimu, moteris turi du brolius, nėra įtraukta į rizikos šeimų grupę, problemų su alkoholiu neturi.

Papartynų kaime iš viso gyvena 71 žmogus.

Sulaikyta 48 valandoms

Dėl šio įvykio Šakių policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jaunai moteriai inkriminuojamas pasikėsinimas nužudyti.

Pasak bylą kuruojančio Šakių prokuroro Lino Frančiako, iš pradžių mama buvo nuvežta į ligoninę, vėliau pristatyta į komisariatą. Dar šiandien ji bus sulaikyta 48 valandoms ir apklausta.

„Priežasčių, kodėl ji taip pasielgė, dar nežinome. Nėra duomenų ir dėl jos psichinės būklės. Po įvykio medikų pagalbos jai neprireikė“, – tikino prokuroras.

Paklaustas, kiek galėjo praeiti laiko nuo to, kai mama įmetė kūdikį į šulinį ir nubėgo kviestis kaimyno pagalbos, prokuroras tiksliai atsakyti negalėjo: „Trumpas tas laiko tarpas turėjo būti.“

Kamavo pogimdyvinė depresija?

Maždaug 50–80 proc. moterų po gimdymo išgyvena jausmų sumaištį, tampa nekantrios, jaudinasi dėl smulkmenų, viena iš aštuonių tokių moterų suserga depresija po gimdymo, o tada dalis šių depresijų pereina į vadinamąsias psichozes po gimdymo, – taip LRT Radjui, komentuodamas nelaimę, teigė Mykolo Romerio universiteto profesorius Gediminas Navaitis.

Esant psichozei po gimdymo, motinai kyla keistų idėjų, ji girdi balsus, kurie ragina kažką padaryti.

Psichoterapeuto teigimu, esant psichozei po gimdymo, motinai kyla keistų idėjų, ji girdi balsus, kurie ragina kažką padaryti.

„Šis atvejis gana panašus į tokį psichikos sutrikimą, todėl sieti (kaip bandoma daryti) ar su girtavimu, ar su asocialumu [negalima]. Liga paliečia visus, ji nėra susijusi su minėtomis socialinėmis problemomis“, – LRT Radijui pastebėjimą išsakė G.Navaitis.

Be to, pabrėžė jis, depresija nepriklauso nuo pragyvenimo lygio – šiuo atveju galėjo būti taip, kad kaime gyvenanti moteris gavo mažiau medicininės pagalbos. 

15min primena, kad kiek daugiau nei prieš mėnesį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, įvyko tragedija, kurios metu Aurelijus Beras nužudė 2 vaikus, įmetęs juos į kieme esantį šulinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius