Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio pabaigoje Vilniuje vyks pirmasis posėdis buvusių OMON vadų byloje

Vilniaus apygardos teismas sausio pabaigoje rengia pirmąjį posėdį Rusijoje besislapstančių buvusių sovietų Specialiosios paskirties milicijos būrio (OMON) Vilniuje vadų baudžiamojoje byloje. Jis vyks sausio 31 dieną, BNS informavo teismo atstovai.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Buvę Vilniaus OMON vadai - Boleslovas Makutynovičius ir Vladimiras Razvodovas - kaltinami 1991 metais vykdę nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Manoma, kad teismo procesas vyks kaltinamiesiems nedalyvaujant. Visgi per Teisingumo ministeriją kaltinamiesiems į Rusiją išsiųsti šaukimai apie bylos nagrinėjimo vietą ir laiką.

Pernai gruodžio 9 dieną Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad Rusijoje besislapstantys buvę sovietų OMON Vilniuje vadai galės būti teisiami už akių, nors jiems ir nepavyko įteikti kaltinamųjų aktų nuorašų. Prokurorai įrodė, kad pakanka, jog besislapstantiems asmenims kaltinimai rusų kalba išsiųsti Rusijos generalinei prokuratūrai ir pateikti gynėjams.

Apeliacinio teismo teisėjas Linas Žukauskas skelbdamas nutartį pabrėžė, kad Rusija nebendradarbiauja su Lietuva šioje byloje.

Į pirmąjį bylos posėdį Vilniaus apygardos teisme liudytojai nekviečiami. Posėdyje turėtų dalyvauti prokuratūros atstovas ir Lietuvos valstybės kaltinamiesiems skirti advokatai.

Lietuvos teisėsauga teigia byloje atskleidusi 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų.

Nukentėjusiaisiais ir civiliniais ieškovais pripažinti 39 asmenys, dauguma jų - Lietuvos piliečiai.

1991 metų sausį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą, žuvo 14 žmonių, 31 buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 buvo kitaip sužaloti.

Tų pačių metų liepos 31-ąją Medininkų muitinės poste buvo nužudyti septyni policijos ir muitinės pareigūnai, saugoję sovietų tuomet dar nepripažintos Lietuvos valstybės sieną.

Lietuvos apeliacinio teismo verdiktas Lietuvai leis teisti ir kitus Rusijos ir Baltarusijos piliečius, kurie įtarimi Lietuvos teritorijoje įvykdę sunkius nusikaltimus.

1991-ųjų sausio įvykių byloje teismui ketinama perduoti 81 asmenį, kaltinamieji gyvena Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose valstybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius