-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Seimo nario sūnus galimai neteisėtai užsiima kasinėjimais, naudojantis metalo ieškikliu

Seimo nario Antano Matulo sūnus Vismantas galimai neteisėtai užsiima kasinėjimais, naudojantis metalo ieškikliu, rašo dientaštis "Lietuvos žinios".
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Antanas Matulas

Pasvalio rajono savivaldybės tarybos narys ir Valstybinės medicininio audito inspekcijos Teisės skyriaus vedėjas V.Matulas dienraščiui pripažino laisvalaikį vaikštinėjantis po laukus pasiėmęs metalo ieškiklį ir užsiimdamas veikla, kurią žmonės vadina „lobių ieškojimu“.

Paklaustas apie lobius jaunasis politikas tvirtino dažniausiai randantis sovietinių laikų šiukšlių – alaus ar kitų alkoholinių gėrimų butelių kamštelių, gilzių ir retsykiais monetų.

„Mes nevertiname, radinių nepardavinėjame, ta vertė man yra labai sąlyginis dalykas“, – aiškino pašnekovas.

„Elementariausia sovietinių laikų monetėlė, ir tai yra džiaugsmas (...) Kai randi carinę monetą, džiaugsmas didesnis“, – tvirtino V.Matulas.

Kultūros paveldo departamento (KPD) direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis įsitikinęs, kad V.Matulo pomėgis yra įstatymo pažeidimas.

Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo 12 straipsnyje nurodyta, kad ieškoti kultūrinę vertę turinčių daiktų „vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais“ galima tik gavus KPD leidimą. Tarp daiktų, kurių paieškas griežtai reglamentuoja įstatymas, – archeologiniai radiniai, numizmatinę vertę turinčios monetos, istoriniai ordinai ir medaliai. Atsitiktinai jų aptikę asmenys privalo per savaitę pateikti įvertinti KPD. Visos žemėje, jos paviršiuje, vandenyje ar pastatuose rastos kultūros vertybės, nebeturinčios savininko, pereina valstybės nuosavybėn.

„Ieškoti su metalo ieškikliais gali tik atestuoti archeologai, turintys leidimus atlikti archeologinius tyrimus“, – aiškina įstatymą A.Degutis.

Nieko, anot jo, nekeičia ir pasakojimai, kad ieškoma ne archeologijos paminklų teritorijoje, o randama tik „kamštelių“. „Tegu jie randa, bet ieškoti negalima“, – nukerta pareigūnas.

2009 metų balandį Valstybinė kultūros paveldo komisija (VKPK) kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, Generalinę prokuratūrą ir Vidaus reikalų ministeriją dėl Lietuvoje atliekamų neteisėtų kasinėjimų, archeologinio paveldo objektų plėšimo ir prekybos archeologiniais radiniais.

„Lietuvoje veikia kelios asmenų grupuotės, tikslingai kasinėjančios saugomus ir nesaugomus archeologinio paveldo objektus pasipelnymo tikslais. Aptikti radiniai pardavinėjami Vilniaus kolekcionierių klube, buvusių Profsąjungų rūmų patalpose, kitų didžiųjų Lietuvos miestų turguose arba išvežami į užsienio šalis. Dalį radinių siūloma pirkti interneto svetainėse (pvz. “kablys„, “kladoiskatel„). Lietuvoje netgi organizuojami nelegalūs kasėjų suvažiavimai, kuriuose dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos bei Baltarusijos piliečiai. Tai rodo, kad Lietuvos teritorijoje veikiančios nelegalių kasėjų grupuotės palaiko glaudžius ryšius su už Europos Sąjungos sienų įsikūrusiomis panašiomis grupuotėmis, dėl to kyla grėsmė Lietuvai patekti į Rusijos nusikalstamo pasaulio grupių, užsiimančių paveldo plėšimu, įtakos sferą“, – rašė VKPK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius