-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senolė užstatė sukčiams gyvybę

Janinos P. namuose šiuo metu šeimininkauja žmogaus, kuris kaltinamas jos nužudymu, sugyventinė su vaikais. Nusipirkę kaunietės namą, sugyventiniai tapo jos globėjais – senolei buvo leista pasilikti keliuose kambariuose iki gyvos galvos. 86 metų močiutė po trijų savaičių rasta negyva.
Žvakutės
Žvakutės / Nerijaus Povilaičio/,,Scanpix” nuotr.

Senolės nužudymu kaltinamas Edmundas Paškauskas prieš 15 metų jau buvo teistas už stambią vagystę ir kalėjęs ketverius metus. Jo sugyventinė, anot paties kaltinamojo, yra sužalojusi ne vieną žmogų.

Supažindino religija

„Per tuos porą metų, kiek juos pažįstu, nepasirodė esantys blogi žmonės“, – LŽ pasakojo nužudytosios kaimynė. Per šią žolininkę sugyventiniai ir susipažino su savo auka. Visi kartu važiavo į atlaidus Šiluvoje. Tada ir prasidėjo sugyventinių „draugystė“ su Janina P.

Senolės kaimynė net nenutuokia, kaip sugyventiniai surado ir ją pačią, veikiausiai kas nors rekomendavo. Jie tąkart pasirodė kartu su neseniai iš ligoninės išrašytu vyresniuoju sūnumi. Medikai buvo bejėgiai prieš vaiką kamuojantį neaiškios kilmės virusą.

Tuo metu vienas Janinos P. kaimynų ieškojo norinčiųjų vykti į kelionę po šventas vietas. Į jo autobusiuką tilpo ir sugyventiniai, vėliau jie tapo nuolatiniais tokių ekskursijų dalyviais. Kartą į kelionę susiruošė viena po vyro ir sūnaus mirties gyvenanti Janina P.

Apie netikėtą jos mirtį kaimynė žolininkė sužinojo iš tų pačių Janinos P. namą nusipirkusių sugyventinių. Tada moteris pirmąkart atkreipė dėmesį, kad jie nevengia taurelės, nors anksčiau demonstratyviai jos atsisakydavo.

Senolės kaimynė net nenutuokia, kaip sugyventiniai surado ir ją pačią, veikiausiai kas nors rekomendavo.

Kaltę neigia

Įtartina atrodė ir sugyventinių versija, kas nutiko jų globotinei – esą močiutė nukrito nuo laiptų. Negerą žinią atnešusi porelė teigė apiprausę kruviną nelaimėlę, nunešę ją į lovą ir tik po kurio laiko pamatę, kad senolė nebegyva.

Sugyventiniams buvo patarta kviesti policiją. Tačiau tądien jie to nepadarė. Sukrusta tik kitą rytą, kai žolininkės sūnus pats atėjo pas sugyventinius pasiteirauti, kodėl delsiama.

Netrukus abu sugyventiniai buvo sulaikyti, vėliau policija moterį paleido. Jos statusas byloje – liudytoja, tačiau, būdama dviejų bendrų su kaltinamuoju mažamečių vaikų motina, ji gali atsisakyti duoti parodymus teisme. Suimtas nuosprendžio laukiantis E.Paškauskas neigia nužudęs močiutę. Tačiau matęs, kas tai padarė – jo sugyventinė. E.Paškauską gina vienas garsiausių Kauno advokatų.

Konfliktas dėl elektros

Teisme E.Paškauskas pasakojo, kad praėjusių metų vasario 20-osios vakarą namuose staiga dingo elektra. Lyg tyčia juose neatsirado nei degtukų, nei žiebtuvėlio. Reikėjo ką nors daryti, nes vaikai pradėjo verkti. Namo elektros skaitikliai - pirmojo aukšto, kuriame gyveno buvusi savininkė, koridoriuje. Senolė, kaip įprasta, buvo užrakinusi jo duris. Kad ir kiek į jas belsta, močiutė nereagavo. Ji neatsiliepė ir beldžiant į langą.

Anot E.Paškausko, neliko nieko kito, kaip važiuoti į parduotuvę, nors jis kartu su sugyventine tądien gėrė sidrą. Vyras užtruko apie pusvalandį – artimiausia parduotuvė jau nebedirbo, teko važiuoti į gretimą kvartalą. Grįžęs namo, pirmojo aukšto koridoriaus duris, kurias močiutė buvo užrakinusi, E.Paškauskas rado iškapotas. Tamsoje sklido sugyventinės klyksmas: „Tu daugiau mūsų šeimos nekankinsi!“

Suimtas nuosprendžio laukiantis E.Paškauskas neigia nužudęs močiutę.

Žudynės tamsoje

„Pamačiau, kad sugyventinė – jau močiutės kambaryje, – pasakojo E.Paškauskas. – Aptikau ją daužančią senolei pagaliu per galvą."

Anot teisiamojo, esą jis vos atplėšęs sugyventinę nuo aukos, vėliau paguldęs sumuštą močiutę į lovą. Senolė dar išstenėjusi kažką panašaus į „Gelbėk mane, vaikeli...“

„Sugyventinei pasakiau: „Prisidirbai, tai dabar tvarkykis!“ Ir pakilau į antrą aukštą, kur laukė išsigandę vaikai“, – tikino kaltinamasis. Išgėręs raminamųjų ir sidro E.Paškauskas nuėjo miegoti. Esą rytą pabudęs rado sugyventinę miegančią šalia. Vyras teigė, kad nulipęs į pirmą aukštą močiutę rado jau nebegyvą.

Apie jos mirtį kelias dienas niekam nepranešta. Ką daryti su senolės kūnu, spręsta be saiko geriant sidrą. Pirmiausia pulta naikinti nusikaltimo pėdsakus. Moters kūnas nuneštas į vonią apiplauti. Vėliau perrengtas švariais drabužiais, o kruvini apdarai sugrūsti į šiukšlių maišą ir išvežti į sąvartyną.

Sugyventinės versija

Anot E.Paškausko, mintis, kad močiutė galėjo nukristi nuo laiptų, kilo jo sugyventinei. Ši teisinosi buvusi priversta gintis nuo senolės, kuri esą puolė ją su peiliu. Kaltinamojo sugyventinė turėjo pasiaiškinimą ir dėl to, kodėl apskritai reikėjo laužtis į senolės namus? Esą vaikai vis labiau verkė, o E.Paškauskas labai ilgai negrįžo.

Kol sugyventiniai svarstė, ką toliau daryti, atvyko iškviestas elektrikas. „Kas čia taip kariavo?“ – stebėjosi jis pamatęs iškapotas duris. Elektrikas net nenujautė, kad gretimame kambaryje – lavonas. „Ai, močiutė „sudurnavojo“ ir daužėsi kirviu“, – atsakyta jam.

Pasak E.Paškausko, jiedu su sugyventine delsė kviesti policiją, nes niekaip negalėjo išsiblaivyti. Galiausiai pasiryžta pranešti apie senolės mirtį. Apklausę savą nelaimės versiją peršančią porą, pareigūnai išvyko. Įtampos išvarginti sugyventiniai – taip pat. Pirkti amfetamino. „Narkotikų reikėjo, kad pagaliau prablaivėtume“, – aiškino E.Paškauskas.

Anot teisiamojo, esą jis vos atplėšęs sugyventinę nuo aukos, vėliau paguldęs sumuštą močiutę į lovą.

Iškalbinga priešistorė

Tai, kad sugyventiniai vartojo ir narkotikus, buvo dar vienas smūgis jų kaimynams. Po tragiškų įvykių su nužudytosios name vis dar šeimininkaujančia E.Paškausko sugyventine niekas nebendrauja. Moters dievagojimasis, kad močiutę nužudė sugyventinis, mušdavęs ir ją pačią, kaimynų neįtikino.

Sulaikytos moters veidą iš tikrųjų „puošė“ mėlynė. Tai buvo sugyventinio „dovana“ vasario 14-osios proga. Pagal E.Paškausko versiją, konfliktą išprovokavo pati sugyventinė, vėl iškėlusi pavydo sceną, kad jis pernelyg ilgai vežiojo senolę po gydytojus ir parduotuves.

„Pagauta įsiūčio, ji užsiundė ant senolės šunį, o ši nusitvėrė lazdą, kuria trenkė pavyduolei per nugarą, – pasakojo E.Paškauskas. – Kai atbėgau jų skirti, sugyventinė jau buvo pasiguldžiusi močiutę ant laiptų ir smaugė. Tada taip jai vožiau, kad ši nusirito nuo laiptų.“

Pasak teisiamojo, moterys pešėsi beveik nuo pat pirmos bendro gyvenimo dienos, o jam nuolat reikėjo jas skirti.

Moteriškos gudrybės?

Anot E.Paškausko, per sulaikymą pas jį rastus narkotikus (dėl to taip pat pateiktas kaltinimas - aut.) įsigijo sugyventinė. Esą grįždami namo, kur jų jau laukė pakartotinai atvykę policijos pareigūnai, sugyventiniai suvartojo vieno iš keturių maišelių baltus miltelius. Nesvarbu, kad E.Paškauskas vairavo.

Kiti maišeliai buvo sugyventinės palto kišenėje. Jie esą iškrito, ir tik tada E.Paškauskas „mašinaliai“ įsidėjęs narkotikus į savo kišenę.

Teisiamojo teigimu, sugyventinė jį „pakišo“ ir dėl močiutės nužudymo. Ir tai jau ne pirmas toks atvejis. Prieš 10 metų dėl sugyventinės šmeižto E.Paškauskui iškelta byla dėl plėšimo. Tada moteris buvo įslaptinta liudytoja, tačiau vėliau savo parodymų atsisakė.

Dabar, anot teisiamojo, šiai moteriai, su kuria pragyventa 13 metų, jį šmeižti padeda ir sugyventinės motina. Ši esą įpiršo pareigūnams klaidingą faktą apie E.Paškausko teistumus Airijoje.

Sugyventiniai gyveno Airijoje apie porą metų. Per tą laiką vietos policija skyrė E.Paškauskui dvi nuobaudas.

Airiškas pėdsakas

Sugyventiniai gyveno Airijoje apie porą metų. Per tą laiką vietos policija skyrė E.Paškauskui dvi nuobaudas. Pirmąkart pareigūnus iškvietė uošvė, kai jis girtas triukšmavo, nes nebuvo įleistas į namus. Po šio incidento E.Paškauskui buvo uždrausta rodytis sugyventinės ir jos motinos namuose. Tačiau vėliau E.Paškauskas su sugyventine susitaikė, ši jį įsileido, tačiau po kurio laiko, kai pora vėl susipyko, moteris pasinaudojo minėtu draudimu. Sugyventinei išbėgus ieškoti pagalbos į gatvę, E.Paškauskas buvo nubaustas 100 eurų bauda.

Teisiamojo teigimu, jo sugyventinė „išgėrusi tampa žvėrimi“. Ir jį yra puolusi su peiliu. Kartą trenkusi buteliu per galvą. Esą dėl moters šaudymo pistoletu buvo priversti slėptis kaimynai. Buvo ji peiliu sužalojusi ir savo draugės nepilnametę dukrą. Tačiau ir tąkart sugebėjo išsisukti – byla buvo nutraukta. Su šios moters pykčiu teko susidurti ir buvusios namo šeimininkės giminaičiams, bergždžiai mėginusiems ieškoti teisybės.

Įžūli afera

Anot velionės artimųjų, sugyventinių užgrobtą namą Janina P. testamentu buvo palikusi dukterėčios dukrai. Ši, kaip ir jos motina kartu su seserimi, rūpinosi senole kiek galėjo. Tačiau nežinia iš kur atsirado E.Paškauskas su sugyventine ir sugebėjo pasinaudoti prasta močiutės sveikatos būkle, ši buvo patyrusi insultą.

Iš pradžių jų paveikta senolė panaikino testamentą, vėliau, pati to nesuvokdama, pardavė namą. Pasinaudota tuo, kad senolė norėjo parduoti dalį sklypo. Apgaule namą įsigiję sugyventiniai moteriai sumokėjo tik už jį.

Apie aferą sužinota tik po kurio laiko, kai senolės artimieji kreipėsi į Registrų centrą. Pirkimo ir pardavimo sutarties nuoraše matyti, kad už pirkinį sumokėta 180 tūkst. litų. Tačiau iš tikrųjų į senolės sąskaitą buvo pervesta tik 30 tūkst. litų.

Senolės dukterėčios duktė teigia perpratusi apgavikus. Iš pradžių jie į sąskaitą pervedė 90 tūkst. litų, kurie drauge su močiute vykstant pas notarę buvo paimti. Notarų biure kartu su šiais pinigais buvo pateiktas ir jų pervedimo kvitas nutylint, kad turimi banknotai – tie patys pervesti, tik jau iš sąskaitos išimti pinigai. Vėliau į močiutės sąskaitą padėta tik trečdalis šios sumos.

Vyriškas braižas?

„Nei sugyventiniai, nei jų vaikai neturi teisės gyventi nužudytosios name“, – įsitikinę Janinos P. artimieji. Jie prašo priteisti iš E.Paškausko 500 tūkst. litų. Tiek įkainota ir giminaitės netektis, ir įžūli apgaulė, po kurios jos artimieji prarado teisę į palikimą.

Velionės artimieji dar mėgino dėl senolės turto kovoti kreipdamiesi į policiją. Tačiau pareigūnai paaiškino, kad ieškoti teisybės beprasmiška - naujieji namo savininkai išsirūpino pažymą, kad senolė yra veiksni.

Anot giminaičių, viskas, ką senolė dar spėjo padaryti išaiškėjus klastai – paimti iš sąskaitos minėtus 30 tūkst. litų ir atiduoti juos saviems.

E.Paškauskas, o ne jo sugyventinė, šiandien sėdi teisiamųjų suole, nes manoma, kad sužalojimai, kuriuos patyrė nužudytoji, yra vyriškio darbas. Nuo smūgių senolei galvoje išsiliejo kraujas, buvo sulaužytas žandikaulis ir 5 šonkauliai, sužalota širdis bei kepenys... Nustatyta, kad moteriai rankomis, kojomis ir nežinomu daiktu suduota ne mažiau kaip 20 smūgių.

Esą teisiamojo sugyventinė – pernelyg smulkaus sudėjimo. Nors, kaip velionės artimiesiems prasitarė kai kurie pareigūnai, ištyrus sužalojimus darytina prielaida, kad žudikas galėjo ant jos net šokinėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius