Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sensacingas perversmas rezonansinėje žmogžudystės byloje

Lietuvos apeliacinis teismas išteisino nepilnametės Jovitos S. nužudymu kaltintą čigoną Nikolajų Soročinską.
Dukters netekusiam tėvui teisėsauga per trejus metus nesugebėjo atsakyti, kas atėmė Jovitos gyvybę.
Dukters netekusiam tėvui teisėsauga per trejus metus nesugebėjo atsakyti, kas atėmė Jovitos gyvybę. / „Scanpix“ nuotr.

„Šaunuoliai, vis dėlto šaunuoliai“, – leisdamasis Lietuvos apeliacinio teismo rūmų laiptine, teisėjų kolegijos narius gyrė ir net nusišypsojo Viktoras S., prieš trejus metus, per 2007-ųjų Jonines, praradęs mylimą šešiolikmetę dukterį.

„Pasirodo, bent kažkokia teisybė yra“, – vyrui antrino mergaitės pamotė Renata.

Apeliacinio teismo kolegija, kurią sudaro Kęstutis Jucys (pirmininkas ir pranešėjas), Violeta Ražinskaitė ir Aloyzas Kruopys, penktadienį paskelbė netikėtą nuosprendį ir tuo pačiu atskleidė skandalingą teisėsaugos darbo broką dvigubos žmogžudystės byloje.

Nors policija turėjo mažiausiai tris įtariamuosius, pareigūnai apklausė dešimtis liudytojų, kurių dalis savo akimis (!) matė Jovitos nužudymą, praėjus beveik trejiems metams po tragedijos staiga tapo nebeaišku, kas jos kaltininkas. Mat už šį nusikaltimą nuteistas dabar 19-metis romų tautybės N.Soročinskas – visiškai išteisintas.

Čigoniuko, vadinto tik atpirkimo ožiu, kalte nuo pat pradžių netikėjo nei jo, nei aukos artimieji. Vaikinas irgi ne sykį su ašoromis akyse kartojo merginos nežudęs, o praėjusiame posėdyje, tardamas paskutinį žodį, pareiškė: „Mane tik vienas dalykas džiugina – kad jūsų amžiną atilsį dukra žino, kad aš prie jos net pirštu neprisiliečiau. Prašau nenuteisti manęs už tai, ko nepadariau. O ką aš padariau – prisipažinau.“

Irmanto Gelūno/Scanpix nuotr./Septyniolikmetis čigonas Nikolajus viliasi, jog LAT teisėjai patikės jo nekaltumu.
Teisėjai patikėjo Nikolajaus nekaltumu, tačiau atvykti išklausyti džiuginančio nuosprendžio jis nepageidavo.

Už grotų Nikolajus pateko tada, kai gindamas savo seserį persistengė ir nužudė jos sugyventinį Rimą Petrošių. Už šį nusikaltimą N.Soročinskui skirta 6 metų nelaisvės bausmė naujuoju Apeliacinio teismo teisėjų nuosprendžiu palikta nepakeista.

2008-ųjų metų pabaigoje Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu tuomet dar nepilnamečiui vaikinui už Jovitos S. nužudymą buvo skirti dar 7 metai nelaisvės, o subendrinta bausmė siekė 9 metus. 

Apie šią bylą nuosekliai rašęs (žr. susijusius str.) portalas 15min.lt primena, kad po Jovitos nužudymo įtarimų šešėlis krito ant garsaus sostinės akušerio Romoaldo Juršėno sūnaus ir bei jo draugo.

Tačiau už grotų dėl R.Petrošiaus nužudymo pakliuvus čigoniukui, kai kurie liudytojai, kaltinę Paulių Juršėną ir Vilių Žiūką, kaltę netikėtai suvertė čigoniukui.Teismas pabrėžė, kad byloje surinkti įrodymai yra prieštaringi ir nenuoseklūs, skirtingu metu užfiksuoti tų pačių liudytojų parodymai skiriasi, o ikiteisminis tyrimas byloje buvo atliktas atsainiai, aplaidžiai.

N.Soročinskas išteisintas, tačiau ir Pauliui su Viliumi teisėsauga neturi pagrindo pareikšti bent menkiausią pretenziją. Tikėtina, kad vaikinai paprasčiausiai atsidūrė netinkamu laiku netinkamoje vietoje.

Apeliacinio teismo nuosprendį paskelbęs kolegijos vadovas K.Jucys pabrėžė, kad byloje surinkti įrodymai yra prieštaringi ir nenuoseklūs, skirtingu metu užfiksuoti tų pačių liudytojų parodymai skiriasi. Temidės tarnas pareiškė, kad ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo atliktas „atsainiai, aplaidžiai“.

Maža to, K.Jucio žodžiais tariant, „iki šiol nerastas nusikaltimo įrankis ir jo niekas neieškojo tinkamai.“

Teisėjams abejonių sukėlė tai, ar N.Soročinskas galėjo turėti motyvą žudyti Jovitą. Kaltinamajame akte aiškinama, kad čigoniukas smogė armatūros strypu aukai per galvą, kai ši mestelėjo šiurkščią repliką N.Soročinsko dukterėčios atžvilgiu. Tačiau teisėjų kolegija nerado duomenų, kad konflikto įkarštyje mergaitė buvo žmogžudystės vietoje.

Teisėjas K.Jucys apibendrino, jog apkaltinamasis nuosprendis, skirtingai nei išteisinamasis, negali būti pagrįstas abejonėmis. Jis dar pridūrė, jog teismas padarė viską, kad kuo geriau nustatytų šios bylos aplinkybes, tačiau į esminį klausimą atsakyti nepavyko.

Grąžinti bylą ikiteisminiam tyrimui ją papildyti teismas taip pat nebemato prasmės.

Šiandienis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Iš posėdžio salės lyg kulka išlėkusi šią bylą kuruojanti prokurorė, akivaizdu, būtent tai ir ruošiasi daryti.

„Bet mums reikia žinoti, kas tai padarė...“ – esminį neatsakytą klausimą vienu balsu kartojo Jovitos artimieji.

Valdo Kopūsto/Scanpix nuotr./Jovita jau priea pusantrų metų atgulė amžinojo poilsio, tačiau jos kapą nuolat lankantis tėvas neranda ramybės: kas tikrasis žudikas?
Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./Jovita jau prieš trejus metus atgulė amžinojo poilsio, tačiau jos kapą nuolat lankantis tėvas Viktoras neranda ramybės: kas yra tikrasis žudikas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius