Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 31 /16:28

Sergejaus Novikovo žmogžudystės byla – jau teisme, dėl nužudymo, sukčiavimo, šaudmenų laikymo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo bei iššvaistymo ir kitų nusikaltimų kaltinami 4 asmenys

Vilniaus apygardos teismas rengiasi nagrinėti rezonansinę 4 asmenų baudžiamąją bylą dėl advokato, Vilniaus tarybos nario Sergejaus Novikovo nužudymo. Kol kas sprendžiami klausimai dėl kardomųjų priemonių keliems teisiamiesiems.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį paaiškėjo, kad dar rugpjūčio 24 dieną Vilniaus apygardos teisme gauta rezonansinė baudžiamoji byla dėl smurtinės advokato, Vilniaus tarybos nario Sergejaus Novikovo mirties.

Kaltinimai šioje byloje yra pateikti ne tik dėl teisininko nužudymo, bet ir sukčiavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, didelės vertės svetimo turto iššvaistymo, dokumentų suklastojimo, neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Tuo pačiu tapo aišku, kad prieš teismą dėl advokato žmogžudystės stos ne tik užsakovu įvardijamas Vilniaus laidojimo rūmų direktorius Vitalijus Gasperovičius ir vykdytoju vadinamas buvęs boksininkas Jonas Dambrauskas, bet ir dar du asmenys – Tatjana Kulešienė ir Vladislavas Tomkevičius. Pastarieji du ikiteisminio tyrimo metu nebuvo suimti, jiems pareikšti sąlyginai menkesni įtarimai (susiję su finansinėmis machinacijomis), todėl ir kardomosios priemonės jiems taikomos švelnesnės.

Penktadienį teismas sprendė klausimus dėl kardomųjų priemonių V.Gasperovičiui ir J.Dambrauskui pratęsimo. Taip pat buvo aiškinamasi, ar procese gali dalyvauti anksčiau nuo jo nušalintas V.Gasperovičiaus advokatas.

Bylą kuruojantis prokuroras siūlė teismui gynėją iš proceso eliminuoti, savo ruožtu advokatas prašė teisėjo nušalinti šališką prokurorą. Teismas atmetė ir prokuroro, ir advokato prašymus – leido tęsti darbą abiems.

Prokuroras Mindaugas Bliuvas penktadienį prašė teismo abiems kaltinamiesiems pratęsti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, dar 3 mėnesiams. Prokuratūros argumentai – kad kaltinamieji gali bėgti, slėptis nuo teismo, daryti naujus nusikaltimus.

Anot M.Bliuvo, abiejų kaltinamųjų kaltę visiškai patvirtina byloje surinkti duomenys, išdėstyti teismui perduotoje medžiagoje. Nurodoma, kad V.Gasperovičius išvengė didelės vertės turtinės prievolės, užvaldė ir iššvaistė didelės vertės svetimą turtą. Dar baisesni kaltinimai – jog jis sukurstė J.Dambrauską ir padėjo pastarajam nužudyti S.Novikovą.

V.Gasperovičius kaltinimus kategoriškai neigia.

Tuo tarpu J.Dambrauskas prisipažįsta iš dalies. Vyro versija – lemtingą pavakarę jis vyko S.Novikovo tik pagąsdinti, tačiau įvyko nelaimingas atsitikimas ir advokatas žuvo.

Abu vyrai už grotų laukia teismo jau ilgiau nei metus, jie buvo suimti 2011-ųjų vasarą.

Ir V.Gasperovičius, ir J.Dambrauskas teisėjų penktadienį prašė pakeisti jiems taikomą suėmimą švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis.

„Gerbiamas teisme, prašau pakeisti man kardomąją priemonę į švelnesnę. Esu įkalintas jau visus metus. Mano šeima yra labai sunkioje padėtyje, žmonai baigiasi mažamečių priežiūros atostogos. Prašau nenutraukti socialinių ryšių su mano šeima“, – posėdžio metu kalbėjo V.Gasperovičius, turintis tris vaikus (iš jų du mažamečiai), senyvo amžiaus tėvus, nuolatinę gyvenamąją vietą, iki suėmimo dirbęs.

Dar vienas V.Gasperovičiaus argumentas – kad suėmimo metu stipriai pašlijo jo sveikata.

Kaltinamojo gynėjas savo ruožtu pareiškė, kad „nusikaltimo jis akivaizdžiai nėra įvykdęs, tokių duomenų byloje nėra ir nebus.“

Advokatas taip pat aiškino, kad šis esą negrįstas suėmimas ir kalinimas sužlugdė V.Gasperovičiaus verslą, sugriovė jo šeimos materialinę gerovę.

Kaltinamasis J.Dambrauskas teismui taip pat pasakojo apie tai, kad nori į laisvę, nes turi šeimą. Anot jo, būdamas keturiasdešimtmečiu jis jau seniai nedarė jokių nusikaltimų, naujausias jo teistumas yra išnykęs prieš dešimtmetį.

„Žmona vargsta viena“, – teismą graudino J.Dambrauskas.

Jis priminė, kad sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, padėjo atskleisti „netyčinio“ nužudymo aplinkybes. J.Dambrauskas taip pat priminė, kad yra apdovanotas Sausio 13-osios medaliu už nuopelnus Lietuvai.

Kaltinamasis sakė sutinkantis būti namų arešte, jam tinka ir išlaisvinimas už užstatą. Taip pat jis teismui prasitarė girdėjęs apie naujovę – kad šiais laikais teisiamieji gali būti kontroliuojami specialiomis apyrankėmis.

Ar atsižvelgs į V.Gasperovičiaus bei J.Dambrausko prašymus, teismas žada skelbti pirmadienį.

VIDEO: 15min.lt - Vitalijus Gasperovičius teisme dėl advokato nužudymo
VIDEO: 15min.lt - Jonas Dambrauskas byloje dėl advokato nužudymo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius