Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį miręs Brazauskas antradienį bus pašarvotas prezidentūroje (atnaujinta 13.41 val.)

Planuojama, kad šeima ir visuomenė su pirmuoju nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentu galės atsisveikinti nuo antradienio iki ketvirtadienio.
Algirdas Mykolas Brazauskas
Algirdas Mykolas Brazauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienio vakarą daugelį Lietuvos žmonių sujaudino žinia apie užgesusią kadenciją baigusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko gyvybę.

Ypač ši žinia prislėgė 78-uosius ėjusio vyro našlę Kristiną Brazauskienę.

61 metų moteris, kuri buvo rimčiausias ramstis daugelį pastarųjų metų su sunkia liga kovojusiam A.Brazauskui, sekmadienio rytą kalbėdama su 15min.lt minėjo, jog pagrindinius rūpesčius dėl atsisveikinimo su prezidentu perėmė specialioji komisija.

Pašnekovė sakė, kad apie iškilaus politiko valstybinių laidotuvių planus jų rengėjai informuos ir visuomenę. „Dabar pasitarimas pas juos, o po to būtinai praneš“, – įsitikinusi prezidento našlė, kurios balse nebeliko būdingo gyvybingumo.

Anot K.Brazauskienės, daugelį dalykų komisijos nariai dar tik sprendžia. Tačiau jau dabar planuojama, kad A.Brazauskas nuo antradienio bus pašarvotas prezidentūros rūmuose sostinės S.Daukanto aikštėje.

Kadenciją baigusio šalies vadovo laidotuvės, kaip jau rašė 15min., numatomos ketvirtadienį.

Kelerius pastaruosius metus A.Brazauskas sirgo klastinga liga.

Prostatos vėžį įveikusiam A.Brazauskui 2008 m. gruodį medikai diagnozavo limfmazgių vėžį. Kurį laiką nuo žiniasklaidos ir visuomenės slėpęs savo stabilią, bet negerėjusią būseną, kadenciją baigęs šalies prezidentas, buvęs premjeras ir Lietuvos socialdemokratų partijos garbės pirmininkas apie ją, o taip pat ir išgyventas chemoterapijas, prasitarė 2009 m. gegužę.

Prieš pat 2009 m. Kalėdas A.Brazauskas su žmona Kristina lankėsi Izraelyje, kur pačioje garsiausioje tos šalies klinikoje buvusiam šalies vadovui atlikti patys moderniausi sveikatos tyrimai ir paskirti ypatingais vadinami vaistai nuo vėžio. Vis dėlto 2010 m. pradžioje politiko sveikata labai pablogėjo. Sausio 10 d. dėl sepsio ir jo sukelto šoko, o taip pat – inkstų veiklos sutrikimo, A.Brazauskas buvo paguldytas į Vilniaus universiteto Santariškių klinikų reanimacijos skyrių.

Iš ligoninės paleistas A.Brazauskas savo paskutines gyvenimo dienas praleido namuose, rezidencijoje Turniškėse, kur šeštadienį 19 val. 15 min. užgeso.

A.Brazausko žentas Dalius Mertinas naujienų portalui 15min.lt tą patį vakarą sakė, kad mirtis, nors ir skausminga, nebuvo netikėta, nes prezidento sveikata nuolat tik blogėjo: „Viskas tęsėsi labai labai ilgai. Jis silpo, silpo, kiek ta sveikata galėjo išlaikyti...“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus bei kiti aukšti Lietuvos politikai A.Brazausko mirtį įvertino kaip valstybinės reikšmės netektį (žr. susijusius straipsnius).

Atnaujinta 13.41 val. Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys BNS patvirtino, jog A.M.Brazauskas tikriausiai bus pašarvotas antradienį prezidentūroje, o laidotuvės bus rengiamos ketvirtadienį.

Kadenciją baigęs prezidentas, Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras A.M.Brazauskas turėtų būti laidojamas Antakalnio kapinėse.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė patvirtino, kad kadenciją baigusiam prezidentui, buvusiam Seimo vadovui bei premjerui atminti bus rengiamas gedulingas Seimo posėdis.

SPECIALI ALGIRDUI BRAZAUSKUI SKIRTA RUBRIKA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius