Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietis nuteistas „juodosios archeologijos“ byloje

Latvijoje vaikus plaukti ir futbolą žaisti mokantį trenerį Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu „juodosios archeologijos“ byloje. 27 metų šiaulietis A. T. turės sumokėti 11,7 tūkst. litų baudą, o pusantrų metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą teismas vieneriems metams atidėjo.
Šalčininkų rajone rasti ginklai ir šaudmenys
Ginklai ir šaudmenys. Asociatyvinė nuotrauka / VSAT nuotr.

Aukštąjį išsilavinimą turintis, Jurmalos vaikų sporto mokykloje treneriu dirbantis šiaulietis kelerius metus aktyviai sukosi tame purviname „versle“ – supirkinėjo ir pardavinėjo neteisėtai Lietuvoje bei Latvijoje iškastus archeologinius radinius, kai kuriuos jų kontrabanda gabeno per valstybės sieną. Yra duomenų, kad ir pats yra nelegaliai kasinėjęs mūšių laukuose, pilkapiuose, tūkstančių metų senumo pilkapiuose.

Išnagrinėjęs bylą teismas nustatė, kad kaltinamasis A. T. neteisėtai, neturėdamas leidimo, vertėsi licencijuojama bei uždrausta komercine veikla, neteisėtai įsigijo didelės mokslinės, istorinės, kultūrinės reikšmės turinčių vertybių – archeologinių radinių, nors ir žinojo, kad jie gauti nusikalstamu būdu, taip pat be leidimo per valstybės sieną gabeno antikvarinius daiktus.

Šia veikla A. T. vertėsi 2007–2010 metais, pelnydamas keliasdešimt tūkstančių litų

Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių ginklų dalys ir amunicija, IX–XVIII a. papuošalai ir įrankiai, II–I a. prieš Kr. g. įrankiai – tokios istorinės ir kultūrinės vertybės, nelegaliai iškastos dviejų Baltijos šalių teritorijose, nelegaliai buvo parduodamos ir perkamos. Šia veikla A. T. vertėsi 2007–2010 metais, pelnydamas keliasdešimt tūkstančių litų. Skelbimus publikuodavo įvairiuose interneto svetainėse – skelbiu.lt, militaria.lt, kablys.lt, antik-war.lv ir kituose. Pinigus už parduotas vertybes gaudavo į savo asmeninę banko sąskaitą. Beje, turėjo bendrų reikalų ir su „juodaisiais archeologais“ V. Č. ir O. S., kurie Vilniaus apygardos teismo 2013 m. gegužės 24 d. nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais ir nuteisti atitinkamai ketveriems ir trejiems su puse metų laisvės atėmimo.

Leidimų prekiauti senoviniais daiktais bei verstis komercine prekybine veikla kaltinamasis neturėjęs, nes nežinojęs, kad tokie leidimai reikalingi prekiaujant įvairiomis senienomis

Kaltinamasis A. T. iš esmės faktinių aplinkybių neneigė. Teigė buvęs pradedantis kolekcionierius. Studijuojant pritrūkę pinigų, todėl pirkęs ir pardavinėjęs įvairius daiktus, kad užsidirbtų. Neįtaręs, jog tai nelegalu. Leidimų prekiauti senoviniais daiktais bei verstis komercine prekybine veikla neturėjęs, nes nežinojęs, kad tokie leidimai reikalingi prekiaujant įvairiomis senienomis.

A. T. kaltę įrodo taip pat liudytojų parodymai, sankcionuotų telefoninių pokalbių pasiklausymo išklotinės, per kratas rastos vertybės, pinigų judėjimas asmeninėje banko sąskaitoje.

„Kaltinamojo jaunas amžius, išsilavinimas, darbo santykiai, jo asmenybės teigiamas vertinimas, kad prižiūri sunkiai sergančią motiną nepašalina A. T. padarytos veikos pavojingumo ir nesumažina jo kaltės, tačiau, teismo nuomone, yra pagrindas atidėti paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą“, – teigiama penktadienį teisėjo Stasio Punio paskelbtame nuosprendyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius