-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių apygardos teismas tikrins, ar nevilkinama Radviliškio mero Antano Čepononio byla

Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Vytautas Kursevičius pavedė patikrinti korupcija kaltinamo Radviliškio rajono savivaldybės mero konservatoriaus Antano Čepononio baudžiamosios bylos nagrinėjimo eigą.
Antanas Čepononis
Antanas Čepononis / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Tokios priemonės pagrindinis tikslas – nustatyti, ar bylos nagrinėjimas nėra vilkinamas“, – BNS antradienį sakė teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

A.Čepononio bylą Šiaulių apygardos teismas gavo pernai balandžio 9 dieną. Per tą laiką teismui nepavyko net pradėti bylos nagrinėjimo – iki šiol neperskaitytas kaltinamasis aktas, neapklaustas nė vienas liudytojas.

Bylą Šiaulių apygardos teismas gavo 2014 m. balandžio 9 dieną. Daugiau nei per 13 mėnesių teisėjams nepavyko net pradėti bylos nagrinėjimo.

Kaip BNS sakė teismo atstovas spaudai, byla mažiausiai septynis kartus atidėta gynėjų prašymu – advokatai pranešė, kad yra užsiėmę kitose bylose, be to, sirgo kaltinamieji.

Esant tokiai situacijai teismai paprastai skiria ekspertizes kaltinamųjų sveikatos būklei įvertinti, siekiama nustatyti, ar tikrai sveikatos būklė neleidžia atvykti į posėdį ir dalyvauti jame.

„Patikrinimo metu bus nustatyta, ar tokių priemonių teisėjas ėmėsi“, – BNS teigė V.Jončas.

Įtartinas teisėjas Bronius Zalaga 

A.Čepononio ir kitų kaltinamųjų bylą nagrinėjantis teisėjas Bronius Zalaga šiemet buvo patekęs į Teisėjų etikos ir drausmės komisijos akiratį už tai, kad kelerius metus nevykdė pareigos pasitikrinti sveikatą Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Medicinos centre ir nepateikė sveikatos pažymėjimų Nacionalinei teismų administracijai, nepaisydamas pasikartojančių priminimų ir raginimų. Teismų įstatyme įtvirtinta teisėjų pareiga tikrintis sveikatą ne rečiau kaip kas penkerius metus VRM Medicinos centre. Drausmės byla B.Zalagai nebuvo keliama, apsiribota svarstymu.

63 metų teisėjas komisijai pateikė tik 2014 metų birželio 28 dieną išduotą civilinės aviacijos specialisto sveikatos pažymėjimą, kuris, teisėjo teigimu, įrodo normalią jo sveikatos būklę.

„Ne, netinka, mes turime gauti iš VRM. Kito dokumento jis kol kas nepateikė. Teisėjų taryba gegužės 29 dieną ketina peržiūrėti esamą teisėjų sveikatos patikrinimo situaciją, bus teikiama medžiaga apie teisėjų sveikatos patikrinimus“, – BNS sakė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin, BNS paklausta, ar teisėjo pateiktas dokumentas yra tinkamas.

Paskyrė atsarginį teisėją

Gegužės 7 dieną A.Čepononio ir kitų dar devynių kaltinamųjų byloje buvo paskirtas atsarginis teisėjas, ja tapo Ernesta Montvidienė. Kiti teismo posėdžiai byloje numatyti birželio 2, 16 ir 30 dienomis.

Šiemet balandį Radviliškio meru išrinktą A.Čepononį teismas trims mėnesiams nušalino nuo pareigų. A.Čepononis įtariamas korupcija nuo 2011 metų gruodžio. Jam pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo organizavimo ir kurstymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Teismas, priimdamas nutartį nušalinti A.Čepononį nuo pareigų, pažymėjo, kad jam inkriminuotos nusikalstamos veikos yra tiesiogiai susijusios su einamomis pareigomis savivaldybės taryboje.

Ilgametis meras

Anot teismo, tai leidžia pagrįstai manyti, kad politikas, eidamas šias pareigas, gali piktnaudžiauti jam suteiktomis teisėmis ir pareigomis bei daryti naujas nusikalstamas veikas, o taip pat gali siekti pakreipti baudžiamąjį procesą sau palankia linkme.

A.Čepononis mero pareigas ėjo nuo 2003 metų. Iš šių pareigų savivaldybės taryba jo paties prašymu politiką atleido 2012 metų vasarį.

Jis nuo tarybos nario pareigų kas tris mėnesius buvo nušalinamas nuo tada, kai jam buvo pateikti įtarimai.

Miglotas bažnyčios restauravimas

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai teigia nustatę, kad vieno iš Radviliškio miesto kultūros centro pastatų rekonstrukcijos bei Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo darbų konkursus laimėjo finansinių problemų turėjusi bendrovė, kurios akcininkai Aloyzas Juodis ir Gintaras Žilėnas buvo ir Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai, turėję kontroliuoti šį juridinį asmenį. Šioje byloje jiems taip pat pateikti kaltinimai.

Įtariama, kad minėtų objektų rekonstrukcijos bei restauravimo dokumentuose buvę nurodyti jau kaip įvykdyti darbai už bendrą 340 tūkst. litų sumą, ji dalimis pervesta į bendrovės sąskaitą remiantis šiais dokumentais, tačiau tuo metu iš tiesų darbai nebuvo atlikti, nes bendrovė neturėjo apyvartinių lėšų jiems vykdyti.

Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Čepononis
Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Čepononis

Taip pat nustatyta, kad įgyvendinant Radviliškio miesto Eibariškių gyvenamųjų namų kvartalo Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų projektą, į kitos įmonės, kurios akcininku taip pat buvo Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys G.Žilėnas, sąskaitą daugiau nei 186 tūkst. litų Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto lėšų pervesti neteisėtai, nes savivaldybė tai padarė dar negavusi į specialiai atidarytą sąskaitą tam skirtų lėšų iš projektą finansavusių ES struktūrinių fondų.

Šioje baudžiamojoje byloje įvairūs su piktnaudžiavimu susiję kaltinimai pateikti devyniems asmenims ir bendrovei, „Leo statyba“ kaip juridiniam asmeniui.

Kaltinimai piktnaudžiavimu taip pat pateikti minėtos bendrovės vadovui Vytautui Žičkui bei buvusiam Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriui Eugenijui Pranevičiui, Radviliškio miesto kultūros centro direktoriui Romualdui Juzukoniui. Rajono savivaldybės administracijos vyriausieji specialistai Kęstutis Čiūdaras ir Robertas Eigminas kaltinami dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

„Aš manau, kad visa tai, kas man pareikšta kaltinimuose, yra sumaišyta. Aš tokiu būdu esu ne meras, o administracijos vadovas. Meras niekada nepasirašinėja jokių sutarčių ir negali būti atsakingas už atliekamų darbų kokybę“, – yra sakęs A.Čepononis.

Dar keturi asmenys, pripažinę savo kaltę ir padėję tyrimui, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

A.Čepononis kaltę neigia

A.Čepononis savo kaltę neigia ir sako, kad jis ne jis buvo atsakingas už atliktus darbus.

„Aš manau, kad visa tai, kas man pareikšta kaltinimuose, yra sumaišyta. Aš tokiu būdu esu ne meras, o administracijos vadovas. Meras niekada nepasirašinėja jokių sutarčių ir negali būti atsakingas už atliekamų darbų kokybę“, – sakė jis.

Kovą vykusiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose A.Čepononis prieš socialdemokratą Kazimierą Augulį laimėjo antrajame ture, surinkęs 58,29 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius