-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaulių policijos pareigūnai atskleidė naujo pobūdžio sukčiavimą

Šiaulių policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai atskleidė naujo pobūdžio sukčiavimą vykdžiusių asmenų grupę, kurie į savo pinkles, pažadais užsidirbti 40–50 litų, įviliojo ne vieną dešimtį asmenų.
Sukčiavimu įtariami asmenys
Sukčiavimu įtariami asmenys / Šiaulių apskrities VPK nuotr.

Kriminalistus pasiekė informacija, kad į vieno didžiųjų Šiaulių prekybos centro Lietuvoje veikiančių bankų padalinius atvežami Šiaulių rajone esančio  Kuršėnų miesto ir jo prieigų gyventojai, dauguma jų asocialūs, kurie už atlygį savo vardu atidaro banko sąskaitas, sudaro elektroninės bankininkystės paslaugų sutartis, o elektroninio  prisijungimo prie savo naujųjų sąskaitų  slaptažodžius bei kodus padovanoja juos atvežusiems asmenims. Pastarieji naujos sąskaitos būtinybę aiškina jiems iškilusia problemėle – užsienyje gyvenantys pažįstami nori jiems  pervesti pinigų, o jų pačių sąskaita užblokuota ir šiuo metu jie negali ja naudotis.

Po tokios paslaugos „geradėjai“ savo aukoms atsilygina keliomis dešimtinėmis, o paskui, naudodamiesi jų elektroninės bankininkystės duomenimis, iš greitųjų kreditų bendrovių pasiima paskolas – dažniausiai po 750 litų. Taigi sukčiai su paskolos grąžinimo prievole „ant ledo“ palieka ne tik savo aukas, kurie džiaugiasi uždirbtąja penkiasdešimtine, bet ir greitųjų kreditų bendrovę, kuriai surasti neturinčius nuolatinės gyvenamosios vietos paskolų gavėjus vilčių mažai.

Sausio 20–osios popietę Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai minėtame prekybos centre surengė šių sukčių sulaikymo operaciją. Antrankiai buvo uždėti trims sukčiavimu įtariamiems asmenims 38 metų A. V., 23 metų A. P. ir 27 metų M. B. Gerokai nuvažinėtame automobilyje „Ford Escort“, kuriuo jie buvo atvykę, kriminalistai rado įvairių asmenų vardais išrašytų kasos išlaidų orderių, interneto bankininkystės slaptažodžių kortelių ir paskutinįjį paimtą kreditą – 750 litų. Jiems dėl sukčiavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikytieji prisipažino naudojęsi daugelio Kuršėnų skverelio senbuvių patiklumu ir jų vardu ėmę paskolas. Dauguma nukentėjusiųjų net nesuvokė, kad jie yra patekę ant sukčių kabliuko. Alkoholiui išleidę iš sukčių uždirbtuosius pinigus, jie manė laimėję gyvenimo loterijoje ir toliau svaiginosi alkoholyje. Daugumą nukentėjusiųjų policijos pareigūnams  buvo sunku apklausti, nes dėl girtumo neįmanoma buvo su jais susikalbėti.

Policijos pareigūnai atkreipia visų gyventojų dėmesį ir ragina savo internetinės bankininkystės duomenis saugoti kaip savo buto raktus, kad niekas negalėtų prisijungti prie jūsų sąskaitos ir jūsų apvogti. Atminkite, jei kas nori pervesti jums pinigėlių, užtenkas banko sąskaitos numerio, internetinės bankininkystės duomenų tikrai nereikia. Na, o greitųjų kreditų bendrovėms reikėtų irgi apmąstyti savo veiklą – lengvabūdiškas paskolų dalijimas įklampina žmones į skolas, kurių pasekmių dėl savo socialinės padėties klientai negali prognozuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius