-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose baigtas tyrimas, kuriame kėsintasi sukčiauti ir gauti beveik milijoną litų motinystės pašalpų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apskrities skyrius kartu su Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kai iš valstybinio socialinio draudimo fondo buvo pasikėsinta neteisėtai gauti beveik 1 milijoną litų motinystės bei motinystės (tėvystės) pašalpų.
Pinigai
Išaiškinta, kad valstybinio socialinio draudimo fondui padaryta daugiau nei 540 tūkstančių litų žala, o beveik 370 tūkstančių litų motinystės pašalpų kaltinamosioms nebuvo išmokėta, kadangi pradėjus ikiteisminį tyrimą pašalpų mokėjimas nutrauktas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tai viena didžiausių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjų atskleistų sumų, kai kaltinamieji siekė apgaule įgyti valstybės lėšų, teigiama tarnybos išplatintame pranešime spaudai.

Tyrimo metu nustatyta, kad anksčiau 8 kartus teistas kaunietis A. L. 2007 metais įsigijo Šiauliuose registruotą kurjerio paslaugas teikiančią bendrovę „ŠK“. 34–erių kaltinamasis A. L., tapęs įsigytos bendrovės UAB „ŠK“ vadovu, tais pačiais metais susitarė su 10 besilaukiančių kauniečių dėl jų tariamo įdarbinimo kurjerio paslaugas teikiančioje bendrovėje. Surinkta duomenų, kad vadybininkėmis įdarbintos moterys žinojo, jog šioje bendrovėje jokio realaus darbo nedirbs ir darbo užmokesčio negaus. Dalis jaunų nėščių moterų niekur iki tol nedirbo ir nebūtų turėjusios teisės gauti motinystės pašalpų, o dalis dirbo, tačiau norėjo didesnių pašalpų. Įdarbinęs moteris, kaltinamasis A. L. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriui pateikė pranešimus apie apdraustųjų (bei atleistųjų) valstybinio socialinio draudimo įmokas, kuriuose įrašė melagingus duomenis apie moterims apskaičiuotus darbo užmokesčius. Pranešimuose kaltinamasis A. L. nurodė, kad nėščios moterys gavo iki 23 tūkstančių litų darbo užmokesčio per ketvirtį, t. y. iki 7 tūkstančių litų per mėnesį. Pagal tokius melagingus duomenis realiai nedirbusioms moterims Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyrius apskaičiavo nuo 23 tūkstančių iki 30 tūkstančių litų motinystės pašalpų už nėštumo ir gimdymo laikotarpį, o dar didesnės sumos – nuo 100 tūkstančių iki 120 tūkstančių litų motinystės (tėvystės) pašalpų – būtų mokamos, iki vaikui sueis dveji metai.

Išaiškinta, kad valstybinio socialinio draudimo fondui padaryta daugiau nei 540 tūkstančių litų žala, o beveik 370 tūkstančių litų motinystės (tėvystės) pašalpų kaltinamosioms nebuvo išmokėta, kadangi pradėjus ikiteisminį tyrimą pašalpų mokėjimas nutrauktas.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad visų nusikalstamų veikų organizatorius 3 moterims buvo nurodęs atsidaryti sąskaitas bankuose ir pasiimti naujas banko mokėjimo korteles bei perduoti darbdaviui, kad jis galėtų gryninti į moterų sąskaitas pervedamas pašalpas. Visų nusikalstamų veikų organizatorius nėščioms moterims duodavo iki 1 tūkstančio litų per mėnesį, o likusius pinigus pasiimdavo pats.

Dar ikiteisminio tyrimo metu viena įtariamoji atlygino „Sodrai“ padarytą žalą, prisipažino padariusi įtariamas nusikalstamas veikas. Ikiteisminis tyrimas dėl jos buvo nutrauktas, tai yra įtariamoji atleista nuo baudžiamosios atsakomybės jai susitaikius su VSDF.

FNTT Šiaulių apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad A. L. ne tik sukčiavo motinystės pašalpomis – įsigijęs bendrovę „ŠK“, nemokėjo mokesčių Valstybinei mokesčių inspekcijai, 2008 metais neteikė pridėtinės vertės mokesčio deklaracijų, nepateikė metinės pelno mokesčio deklaracijos už 2007 metus. 2009 metais UAB „ŠK“ buvo iškelta bankroto byla.

Vos 9 klases baigęs bendrovės vadovas A. L. šioje baudžiamojoje byloje kaltinamas ne tik sukčiavęs stambiu mastu, bet ir dokumentų klastojimu, aplaidžiu apskaitos tvarkymu, netikrų mokėjimo instrumentų, skirtų atsiskaityti ne grynaisiais pinigais, gaminimu ar neteisėtu disponavimu. Kaunietis A. L. kaltinamas dėl 34 nusikalstamų veikų padarymo, o 9 kaltinamosios – dėl 44 nusikalstamų veikų epizodų.

Baudžiamąją bylą, surašiusi kaltinamąjį aktą, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra  artimiausiu metu perduos Šiaulių miesto apylinkės teismui. Dėl kaltinamojo A. L. padarytų nusikalstamų veikų dar yra atliekami 3 ikiteisminiai tyrimai, 3 baudžiamosios bylos šiuo metu nagrinėjamos teismuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius