Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekdami mažesnės atsakomybės vagys parduotuvėse taikosi į nukainotas prekes

Siekdami išvengti baudžiamosios atsakomybės, vagys Lietuvos parduotuvėse dažnai taikosi į nukainotas prekes, teigia naujo tyrimo autoriai.
Vagis
Vagis / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Tyrimas

Lietuvoje pastaruoju metu iš parduotuvių lentynų dingdavo ne tik toks dažnas vagių grobis kaip maisto produktai, kosmetika, alkoholis, bet ir Europos vyrų krepšinio čempionatui skirti kamuoliai, vaikiški daiktai, sakė ketvirtadienį 2011 metų tyrimą apie vagystes mažmeninės prekybos srityje pristatęs įmonės „New Vision Baltija“ pardavimų direktorius Vaidas Bielinis.

„Stengiamasi Lietuvoje pavogti (prekių – BNS) iki sumos už 130 litų, nes už tai gresia tik administracinė atsakomybė. Yra tokių kuriozinių atvejų, kad tam tikros akcijos, išpardavimai (...) – pasikeitus kainoms, vagišius įkliūva su žymiai didesne suma, ir po to tyrėjui teigia, kad “tikrai ne, negali būti, dar kartą patikrinkite kainas, nes, aš mačiau, buvo nuolaida„. Yra taip, kad vieną savaitę buvo nuolaida, kitą savaitę atėjo vogti ir apsiskaičiavo“, – teigė V.Bielinis.

Anot jo, artėjant rudeniui, iš parduotuvių dažniau būdavo pavagiama vaikiškų prekių. Be to, padaugėjo tokių atvejų, kai dingdavo anksčiau tarp vagių mažiau populiari kava ar sviestas: „Matosi, kad žmonės bando sumokėti už vieną pakelį, o išsinešti tris, penkis – taip pat su sviestu, brangesniu sūriu“.

Tradiciškai buvo vagiami ir elektros prietaisai, mobilieji telefonai, kosmetika, maisto produktai, alkoholis, drabužiai ir aksesuarai, juvelyriniai dirbiniai, kuriuos galima parduoti, pavyzdžiui, turguje. Taip pat bandyta savintis Europos vyrų krepšinio čempionatui skirtus vardinius kamuolius, kainavusius po kelis šimtus litų.

„Buvo bandymų juos vogti ar manipuliuoti perklijuojant brūkšninius kodus, taip pat mokėti už tą kamuolį mažesnę kainą“, – sakė V.Bielinis.

Jo teigimu, iš parduotuvių vagia ir visuomenės paribio atstovai, turintys įvairių priklausomybių, ir solidžiai atrodantys žmonės, vaikai. Baltijos šalys iš kitų Europos valstybių esą išsiskiria tuo, kad jose dažniau vagia patys parduotuvių darbuotojai, ne tik pirkėjai. Vagių pirkėjų dalis Baltijos šalyse pernai sudarė 45 proc., darbuotojų – 33 proc., tiekėjų – 14 proc., 8 proc. priskiriami administracinėms klaidoms.

Dar viena tendencija – daugėja žaibiškų ir organizuotų vagysčių.

„Vis daugiau sulaukiama žaibiškų vagysčių, taip pat auga ir organizuotos vagystes. Jos yra didelė problema, kadangi jose gali būti dalyvaujančios tam tikros gaujos arba net ir bandymai susitarti su tais pačiais apsaugos darbuotojais arba su personalu“, – sakė V.Bielinis.

Vagysčių mažmeninės prekybos srityje tyrimo metu Baltijos šalyse buvo apklausta 15 prekybos tinklų atstovų – 630 parduotuvės. Tyrimą atliko „Centre for Retail Research“ iš Jungtinės Karalystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius