Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet išdegusios žolės plotas jau viršija visos Klaipėdos plotą

Pastaruoju metu nusistovėjus saulėtiems ir sausiems orams grėsmingai daugėja sausos žolės gaisrų, kurių pasekmės vis tragiškesnės. Balandžio 23 d. išdegusioje pievoje rastas jau trečias šį pavasarį žuvęs žmogus.
2009-04-13
Dega žolė / 15min.lt skaitytojos Vytautės nuotr.

Priešgaisirnės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, kad šis tragiškas gaisras apie 16.50 val. kilo Švenčionių rajone, Parudinės kaime. Atskubėjus ugniagesiams, atvira ugnimi jau liepsnojo medinis gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas, o aplink juos degė sausa žolė ir miško paklotė. Pradėjus gesinti gaisrą, išdegusioje pievoje buvo rastas apdegęs 82-ejų metų pastatų savininkės kūnas.

Gaisro metu sudegė namo stogas ir perdengimas, stipriai apdegė sienos, supleškėjo ūkinis pastatas, sudegė šalia jo stovėjęs lengvasis automobilis, apdegė apie 20 kub. m malkų, išdegė apie hektarą sausos žolės ir apie 2 ha miško paklotės. Nelaimės aplinkybės tiriamos.

Šiemet atvirose teritorijose vien tik ugniagesiai jau užgesino beveik 4 tūkstančius gaisrų, išdeginusių apie 10,5 tūkst. ha pievų ir miško paklotės. Vaizdžiai tariant, šis išdegęs plotas jau viršija Klaipėdos miesto savivaldybės teritoriją ir yra dvigubai didesnis negu pernai per visus metus.

Sinoptikai prognozuoja šiltą ir sausą savaitgalį. Tad sąlygos gaisrams atvirose teritorijose kilti bus itin palankios. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų nedeginti žolės, o su ugnimi gamtoje elgtis ypač atsargiai: nemėtyti neužgesintų nuorūkų, degtukų, nekūrenti laužų arti miško, pastatų, durpingų vietų, nepalikti jų be priežiūros ir nepamiršti užgesinti.

Tuo pačiu dar kartą įspėjame, kad už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 25 iki 1000 litų bauda, o pareigūnai – nuo 100 iki 2000 litų. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų. Šiemet vien tik Valstybinė priešgaisrinės priežiūros pareigūnai už žolės deginimą jau nubaudė 142 pažeidėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius