Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet Lietuvoje ugniagesiai gelbėtojai ištraukė jau 81 skenduolį

Šiemet šalies ugniagesiai jau atliko 191 gelbėjimo darbą vandenyje (pernai – 288). Iš įvairių vandens telkinių jie ištraukė 81 nuskendusį žmogų (pernai – 97), iš jų 1 vaiką. Dar 17 gyventojų ugniagesiams pavyko išgelbėti. Beje, nuskendusių žmonių skaičius gali būti didesnis, nes, be ugniagesių, skenduolius ir skęstančiuosius iš vandens ištraukia ir gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai.
Įvykio vietoje.
Įvykio vietoje. / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Per pastarąsias septynias dienas ugniagesiai ne kartą skubėjo traukti skenduolių. Paskutinįjį birželio penktadienį buvo gautas pranešimas, kad Kauno rajone, Gervėnupio kaime, sodų bendrijoje ,,Diemedis“, tvenkinyje, pastebėtas paskendęs žmogus. Atvykę ugniagesiai ištraukė 1968 metais gimusio vyro kūną.

Sinoptikams žadant šiltesnius orus gyventojai prašomi atsargiai elgtis prie vandens telkinių.

Sekmadienį vakare Vilkaviškio rajone, Augalų kaime, Kapų gatvėje, iš šulinio buvo ištrauktas 1954 metais gimusios moters kūnas. Liepos 2 dieną buvo gautas pranešimas, kad Zarasų rajone, Vaikučių kaime, Auslo ežere, plūduriuoja žmogaus kūnas. Ugniagesiai gelbėtojai iš vandens ištraukė vyresnio amžiaus moters kūną.

O štai birželio 28 dieną ugniagesiams pavyko išgelbėti Vilniuje, A. Goštauto gatvėje, nuo Baltojo tilto į Neries upę nušokusio vyro gyvybę. Atvykę narai išraukė jį iš vandens ir perdavė medikams.

Sinoptikams žadant šiltesnius orus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyrius prašo gyventojų atsargiai elgtis prie vandens telkinių. Kad išvengtumėte skaudžių nelaimių, turite būti ypač atsargūs ir įsidėmėti šiuos patarimus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jūra
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jūra

Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkite paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti status krantas, prieplaukos kraštas, tiltas.

Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas. Negalima plaukti arti prie praplaukiančių laivų, nes plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais.

Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus.

Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus.

Besimokantiems plaukti patartina turėti plaukimo liemenes, pripučiamas rankoves ir kitokias pagalbines (pripučiamas) priemones. Šiuo metu galima nusipirkti panašių priemonių parduotuvėse, tačiau perkant reikia atkreipti dėmesį į jų kokybę ir įvertinti, ar jie patogūs, neslidūs. Tačiau neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

Pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes valtis gali apvirsti.

Nesimaudykite iškart po valgio. Perkaitę saulėje, nešokite staiga į vandenį, prieš tai juo apsišlakstykite.

Rolando Žalgevičiaus nuotr./Nelaimės vietoje
Rolando Žalgevičiaus nuotr./Nelaimės vietoje

Draudžiama maudytis vienam. Mažamečiai vaikai gali maudytis tik suaugusiųjų prižiūrimi. Jeigu pasidaro šalta ar blogai pasijuntama, reikia išlipti iš vandens, nusišluostyti ir sausai persirengti, pabėgioti, pasimankštinti, kol pasidarys šilta.

Pradėję skęsti, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipkite mojuodami rankomis.

Pradėję skęsti, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipkite mojuodami rankomis.

Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir kvieskite gelbėjimo tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112. Tada apsidairykite, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo arba parankinės priemonės (gelbėjimo rato, valties, čiužinio ir kt.), kuria naudojantis būtų galima padėti skęstančiajam. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.

Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantįjį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius