Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalinga byla: teisiamųjų suole – policininkas ir prokuroras

Vilniaus apygardos teismas narplioja kyšininkavimu kaltinamų pareigūnų – Šalčininkų prokuroro Aleksejaus Smirnovo bei Vilniaus policijos ekonominių nusikaltimų tyrėjo Vilhelmo Paulausko, baudžiamąją bylą.
Trisdešimtmetis prokuroras A.Smirnovas (sveikinasi su advokatu) kol kas neturi teisės bendrauti su kitu kaltinamuoju – keturiasdešimtmečiu policininku V.Paulausku.
Trisdešimtmetis prokuroras A.Smirnovas (sveikinasi su advokatu) kol kas neturi teisės bendrauti su kitu kaltinamuoju – keturiasdešimtmečiu policininku V.Paulausku. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

15min.lt primena, jog teisėsaugininkai sučiupo piktnaudžiavimu įtartus pareigūnus dar 2007 metų lapkričio 6 dieną.

Tuo metu A.Smirnovas dirbo Šalčininkų rajono apylinkės prokuratūros prokuroru stažuotoju, o jo V.Paulauskas – Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) tyrėju. Kiek anksčiau, prieš tapdamas prokuroru, A.Smirnovas irgi dirbo ENTS.

išgarsėjusi ir policininko V.Paulausko motina, kai paaiškėjo, jog garbaus amžiaus pensininkei priklauso 17 žemės sklypų Molėtų rajone bei butas VilniujeLietuvoje yra išgarsėjusi ir policininko V.Paulausko motina, kai paaiškėjo, jog garbaus amžiaus pensininkei priklauso 17 žemės sklypų Molėtų rajone bei butas Vilniuje. Vieša paslaptis, jog visus reikalus tvarkė bei šį turtą motinos vardu supirkinėjo sūnus policininkas.

Byla pasiekė teismą

A.Smirnovo bei V.Paulausko sulaikymo operacijoje užpernai dalyvavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai. Teigiama, kad A.Smirnovas buvo sučiuptas iš karto po to, kai paėmė 1500 litų kyšį iš vieno asmens, pinigais jis planavo pasidalyti su V.Paulausku.

Prokurorui pateikti įtarimai kyšininkavimu ir tarpininkavimu kyšininkavime, o policininkui – kyšininkavimu, dokumentų klastojimu. Po sulaikymo pareigūnai buvo atsidūrę areštinėje. Iki šios dienos jie abu yra nušalinti nuo pareigų.

Ikiteisminį tyrimą per metus atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra pernai lapkritį perdavė baudžiamąją bylą teismui.

Suvenyrus rinkosi už dyką

Trečiadienio posėdyje buvo ypač įdomu klausytis, kaip ENTS pareigūnas V.Paulauskas bendraudavo su spalvotojo metalo supirktuvės šeimininku Artūru D.

39 metų vyriškis anksčiau dirbo bendrovės „Žalvaris“ aikštelės vedėju-sandėlininku, o V.Paulauskas yra tikrinęs šią įmonę kaip pareigūnas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./A.Smirnovas (kairėje) turi galingą gynėją – garsų advokatą Rimą Andrikį.
A.Smirnovas (dešinėje) turi galingą gynėją – garsų advokatą Rimą Andrikį.

Po kurio laiko Artūras įsidarbino kitame metalo supirkimo punkte, o V.Paulauskas jį vis aplankydavo – esą kaip bičiulis. Vyrai netgi apsikeitė mobiliųjų numeriais. Tačiau plika akimi matyti, kad draugystė buvo nevisavertė.

Teisme buvo pagarsinti parodymai, kuriuos Artūras davė ikiteisminio tyrimo metu. „Jis manęs vis pasiteiradavo, ar neturiu kokių įdomesnių dirbinių, kuriuos galėtų naudoti papuošti sodybą Molėtų rajone“, – yra sakęs supirktuvės darbuotojas.

Jis prisipažino, kad jokių metalinių rakandų policininkui konkrečiai nesiūlydavęs, o ragindavęs eiti apsidairyti pačiam ir išsirinkti, kas patinka.

Tokiu būdu per kelerius vizitus V.Paulauskas prisirinko krūvą suvenyrų, tarp kurių buvo keletas žvakidžių, metalinis virdulys, senovinės rogės. Šios jo sodybos puošmenos V.Paulauskui nekainavo nė cento. „Daiktus nurašydavau į asmeninius nuostolius“, – per ikiteisminį tyrimą yra sakęs Artūras.

Šiandien teisme jis prisipažino, kad šioje vietoje tyrėjams jis melavo – jokių nuostolių jis nepatyrė, nes niekas neregistravo, kiek ir kokio turto būdavo didžiulėje metalo dirbinių krūvoje.

„Suprasdamas, kur Paulauskas dirba ir kokius įgaliojimus turi, aš taip draugiškai su juo ir bendravau“, – prisipažino Artūras.Suprasdamas, kur Paulauskas dirba ir kokius įgaliojimus turi, aš taip draugiškai su juo ir bendravau, – metalo supirktuvės darbuotojas aiškino, kodėl leido policininkui nemokamai imti suvenyrus.

Pareigūnas iš dėkingumo jam kelis kartus siūlė atsilankyti jo sodyboje Molėtų rajone – pailsėti, pažvejoti. Tačiau Artūras atsisakydavo. Vis dėlto jis prisipažino, kad tikėjosi naudos kitokia forma – kad V.Paulauskas apsaugos jo metalo supirkimo punktą nuo problemų, kurios galėtų kilti, jei užgriūtų tikrintojai iš ENTS.

Nutekino slaptą informaciją

Sykį Artūrui netgi pasirodė, kad „stogas“ iš tiesų veikia. Mobiliuoju paskambinęs V.Paulauskas Artūro teiravosi, ar šiuo metu jis dirba. Artūras buvo neblaivus ir pamelavo, kad taip. Skambinantysis įspėjo: šiandien jo kolegos iš ENTS yra suplanavę tikslinius reidus į metalo supirktuves, todėl pasiūlė pasisaugoti. Atsipūtęs Artūras net nematė reikalo paskambinti savo porininkui ir pasidalyti karšta žinia, kurios sulaukė iš V.Paulausko.

Kad ir kaip būtų, būtent šios supirktuvės ENTS pareigūnai nei tą dieną, nei niekada vėliau neaplankė, nors V.Paulausko skambutis nebuvo blefas – tądien išties buvo vykdomi reidai į metalo punktus.

Skambutis – ir bėdų nebėra!

Šiandien teisme taip pat išsamiai buvo narpliojami patikrinimo bendrovėje „Toris“ užkulisiai, kurį ENTS pareigūnai atliko 2007 metų liepos 11 dieną.

Įmonėje užfiksuoti pažeidimai: nustatytas 170 litų trūkumus kasoje ir rasta 250 litų neužpajamuotų pajamų.

Pareigūnai iškratė „Toris“ būstinę, užplombavo kabinetus.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Trečiadienį į teismą atvyko būrys liudytojų.
Trečiadienį į teismą atvyko būrys liudytojų.

Tačiau apie tikrintojų vizitą sužinojęs „Toris“ direktorius čiupo mobilųjį ir paskambino savo pažįstamam pareigūnui iš ENTS Arūnui Račkauskui, mėgindamas išsiaiškinti, kai sutvarkyti šį reikalą.

„Toris“ vadovas nepamiršo paminėti, kad jo įmonė atlieka statybos bei remonto darbus, užsiminė, kad policininkui šios paslaugos ateityje gali praversti, žadėjo rekomenduoti geriausius meistrus.

Užbėgant įvykiams į priekį – jau tų pačių metų rudenį „Toris“ vadovas A.Račkausko prašymu organizavo jo namuose plytelių klijavimo darbus...

Kaip „išdurti“ VMI?

Dėl pažeidimų „Toris“ įmonėje į ENTS buvo iškviesta minėtos firmos buhalteriją tvarkančios bendrovės „Adminstravimas ir auditas“ buhalterė Jūratė Urnikienė. Policijoje ją priėmė dabartinis teisiamasis V.Paulauskas. „Toris“ direktoriaus skambutis jau buvo padėjęs „sutvarkyti reikalą“, todėl V.Paulauskas buhalterei pasiūlė melo planą: susitarti, esą per ENTS patikrinimą užfiksuotas vienintelis pažeidimas – buhalterės stalčiuje gulėję 100 asmeninių litų, kuriuos ji buvo pasidėjusi pietums. Sandėrio dalyviai pasinaudojo tuo, kad „Toris“ bei „Adminstravimas ir auditas“ įsikūrę tose pačiose patalpose, tik skirtinguose kabinetuose.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Šiandien teisme liudijo ir A.Smirnovo žmona Diana. Pastaruoju metu vyksta poros skyrybų procesas. Įdomu, kodėl?
Šiandien teisme liudijo ir A.Smirnovo žmona Diana. Pastaruoju metu vyksta poros skyrybų procesas. Kažin, kodėl?

V.Paulausko paglaistytą medžiagą apie pažeidimus bendrovėje „Toris“ iš ENTS gavusi Valstybinėje mokesčių inspekcija (VMI) net neturėjo už ką nubausti įmonės. Policijos dokumentai buvo sąmoningai surašyti itin aptakiai: „buvo nustatyti galimi buhalterinės apskaitos pažeidimai“, „įmonės patalpose (!) rasti neapskaityti 100 litų.“

Kai 45 metų buhalterė VMI specialistams papasakojo pasakėlę apie 100 litų jos, t.y. net ne „Toris“, bet kitos įmonės stalčiuje, inspektoriams beliko iškelti rankas: VMI atsisakė traukti buhalterę administracinėn atsakomybėn, nes „medžiaga buvo surinkta nekvalifikuotai, kokie teisės aktai pažeisti, nenurodyta.“

Paralyžiavo įmonę

Kaip jau skelbta žiniasklaidoje, prieš tai vykusiame teismo posėdyje taip pat buvo aptarinėjimo įdomūs, tiksliau, skandalingi policijos ir verslininkų bendravimo ypatumai.

Nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas vilnietis A.K. pasakojo, kaip pareigūnai reikalavo kyšio iš bendrovės MHCOM.

2005 metais pareigūnai iš ENTS šioje įmonėje pradėjo tyrimą.

MNCOM vadybininku dirbęs A.K. savo įmonės akcininkams prasitarė turįs pažįstamą ENTS – būtent V.Paulauską.

Bylos duomenimis, V.Paulauskas leido suprasti, kad sumokėjus 20 tūkst. litų tyrimą galima būtų ir nutraukti. Suma didelė, nes V.Paulauskas tyrimą vykdo ne vienas, jam reikės dalytis ir su kolegomis. MHCOM akcininkas akis į akį susitiko su ENTS tyrėju V.Paulausku ir išsiderėjo, kad užteks 10 tūkst., tačiau vėliau persigalvojo, nes pasijuto nematė prasmės mokėti už ramybę.

Kitą dieną įmonę užgriuvo tikrintojai – išsivežė apie 20 kompiuterių, užantspaudavo kabinetus, ir tokiu būdu visiškai paralyžiavo jos darbą.

Tą sykį, kai prokuroras A.Smirnovas buvo sulaikytas įtarus 1500 litų kyšio paėmimu, ENTS pareigūnai veikė pagal tą patį modelį: prispaudžiant verslininkus, o tada pasiūlant jiems šansą išsipirkti ramybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius