Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalingoje Trakų politikų ir mafijos bendradarbiavimo byloje – nuosprendis

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje baudžiamojoje byloje, kurioje Trakų valdžios ir mafijos atstovai kaltinami dėl korupcinių nusikaltimų. Nuteista 14 asmenų ir 5 bendrovės.
 Leonardas Karnila, buvęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius
Leonardas Karnila, buvęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trakų valdžios atstovai viešųjų pirkimų konkursų metu iš verslininkų rinkdavo 10 proc. „atkatus“, o pas nenorinčius jų mokėti siųsdavo mafijos atstovus, kad jie draugiškai įtikintų bendradarbiauti su politikais.

Tokius skandalingus Trakų viešojo gyvenimo užkulisius atskleidusioje baudžiamojoje byloje ketvirtadienį paskelbtas nuosprendis. 

15min.lt primena, kad kaltinimai dėl kyšininkavimo, papirkimo, savavaldžiavimo, nusikalstamo bendrininkavimo šioje byloje buvo pateikti buvusiam Trakų merui Vytautui Petkevičiui, buvusiems mero pavaduotojui Sauliui Raščiauskui ir savivaldybės administracijos direktoriui Leonardui Karnilai. 

Šioje byloje teisiamas ir Trakų nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša.

Prokuratūra kaltinimus yra pateikusi iš viso 14-kai fizinių ir penkiems juridiniams asmenims.

Be minėtos politikų trijulės ir Narkušos, buvo teisiami Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Gaudenta Sakalauskienė, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Rudelienė, Mindaugas Kirlys.

Teisiamos bendrovės: „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

Buvusį Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorių L.Karnilą teismas pripažino kaltu. Subendrinta jam skirta bausmė: 7 metų laisvės atėmimas. Taip pat iš L.Karnilos nutarta konfiskuoti 58,7 tūkst. litų.

Nuosprendžiu patvirtinta ir dabartinio Trakų rajono mero patarėjo S.Raščiausko kaltė. Bausmė jam – 6 metai nelaisvės ir 38,2 tūkst. litų konfiskavimas.

Kaltu teismas pripažino ir iki šiol Trakų rajono tarybos nario vietą užimantį V.Petkevičių, skirdamas jam 5 metus nelaisvės ir konfiskuodamas 29,3 tūkst. litų.

VIDEO: Nuosprendžio paskelbimas Trakų valdžios ir mafijos byloje

Verslininkė G.Sakalauskienė nuteista 2 metams, bausmės vykdymą atidedant. Jai skirta ir 2 600 litų bauda.

A.Visockis, J.Baltmiškis ir V.Dzikevičius irgi pripažinti kaltais, jiems skirtos baudos.

S.Narkevičiui, pravarde Narkuša, irgi skirta 2 metų nelaisvė, bausmės vykdymą atidedant. Jam skirta ir 2 600 litų bauda.

A.Visockui ir K.Biekšai skirtas 1,5 metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymas atidėtas.

D.Rudelienė, P.V.Pulauskas ir R.Žilinskas nuteisti kalėti 2 metus, bausmę atidedant, jiems skirtos ir 2600 litų baudos.

Kaltomis pripažintos ir visos penkios šioje byloje minėtos bendrovės, joms skirtos iki 40 000 litų baudos.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės teisminio nagrinėjimo metu nepripažino.

Skelbdamas nuosprendį teismas pabrėžė, kad nusikalstamos veikos buvo daromos jų organizatoriams einant aukštas pareigas valdžios struktūrose, todėl tai įvertinta kaip grėsmė Lietuvos demokratijai.

Kaltę įrodyti labai padėjo slapta užfiksuoti kaltinamųjų pokalbiai. Teisiamieji neneigė, kad tokie pokalbiai vyko, bet niekaip logiškai nesugebėjo paaiškinti jų turinio.

Šiandienis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti apeliacine tvarka apskųstas aukštesnės instancijos teisėjams.

Bylą kuruojantis prokuroras Linas Kuprusevičius po posėdžio pasidžiaugė, kad pagrindiniams nusikaltimų organizatoriams teismas skyrė iš esmės tokias bausmes, kokių prokuratūra prašė. Interviu žurnalistams L.Kuprusevičius prasitarė, kad kaltinamųjų užrašai rodė didesnes jų paimtų kyšių sumas, tačiau ne visus įrodymus pavyko surinkti.

VIDEO: Prokuroro komentaras apie Trakų valdžios ir mafijos bylą

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius