-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 14 /15:29

Henrikas Daktaras nuteistas iki gyvos galvos

Po daugiau nei dvejus metus trukusio nagrinėjimo Klaipėdos apygardos teisme teisėjų kolegija paskelbė nuosprendį Kauno nusikalstamo pasaulio vadeiva tituluotam Henrikui Daktarui ir su juo siejamai penkiolikos asmenų grupuotei. Nuosprendis griežtas – Henrikas Daktaras kalės iki gyvos galvos, o jo dešiniąja ranka laikytas Egidijus Abarius – 20 metų pataisos namuose. Išgirdęs nuosprendį H.Daktaras akivaizdžiai susinervino.
Henrikas Daktaras Klaipėdos apygardos teisme išklausė nuosprendį.
Henrikas Daktaras Klaipėdos apygardos teisme išklausė nuosprendį. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Išklausyti nuosprendžio H.Daktaras atėjo gerai nusiteikęs. Ryškiaspalvį sportinį kostiumą apsivilkęs teisiamasis tikino esąs Dievo tarnas. Jis neabejojo savo nekaltumu ir žurnalistams liepė fotografuoti ne jį, o kitus teisiamuosius, bylos nagrinėjime prisipažinusius kaltais ir talkinusius pareigūnams. „Pažiūrėkite – jie net savo veidus po kaukėmis slepia. Ko jūs bijote? Ko nesirodot? Tada buvot ereliai, o dabar?“ – retoriškai klausė H.Daktaras buvusių bendrų, dabar besislepiančių po juodomis kaukėmis. Keliems jiems suteikta valstybės apsauga.

Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas. H.Daktaro advokatas Mindaugas Kepenis teigė, kad nuteistasis greičiausiai pasinaudos šia galimybe.

Lukiškėse – visas gyvenimas

H.Daktaras žurnalistams demonstravo šventųjų paveikslus. Kelis kartus pakartojo esąs Dievo tarnas. Jis tikino rašantis knygą apie tai, kad buvo kaltinamas nebūtais nusikaltimais. Viena jo knyga jau yra išvydusi dienos šviesą – „Išlikti žmogumi“.

Prokuroras H.Daktarą prašė nuteisti iki gyvos galvos už šešias žmogžudystes: verslininko Sigito Čiapo, jo vairuotojo Vinco Varno, Vladimiro Seneckio, Arvydo Mučinsko, Rimanto Ganusausko ir Roberto Bocherto. Tačiau teisėjų kolegija – Zigmas Pocius, Aurelija Sadauskaitė ir Jonas Pauliukėnas – paskelbė, kad H.Daktaras iki gyvos galvos turi kalėti dėl keturių asmenų žūties – S.Čiapo, V.Seneckio , V.Varno ir R.Ganusausko.

Teisiamasis viso proceso metu atkakliai neigė prisidėjęs prie šių asmenų žmogžudystės. Kai buvo nužudytas S.Čiapas ir jo vairuotojas, Henytė atliko bausmę Lukiškėse. Jis tikino negalėjęs niekaip duoti nurodymų žudyti verslininką. Tačiau teisėjų kolegija pripažino, kad turimos faktinės medžiagos pakanka įrodyti H.Daktaro kaltę.

„Kolegija nusprendė, kad H.Daktaras – labai pavojingas visuomenei, todėl turi būti įkalintas iki gyvos galvos“, – apie bausmės motyvus kalbėjo teisėjas Z.Pocius.

Išgirdęs nuosprendį, kad turės visą likusį gyvenimą praleisti už grotų, H.Daktaras įsitvėrė grotų ir ėmė garsiai kvėpuoti. Tokio teismo verdikto jis akivaizdžiai nesitikėjo. Ašaroti ėmė ir teismo salėje buvusi žmona Ramutė bei dukros. Po teismo posėdžio šeimos nariai atsiribojo nuo žiniasklaidos.

Pratęstas ir Daktarų šeimos turto areštas.

Kitiems bausmės – švelnesnės

Prokurorai buvo prašę ir E.Abarių, vadintą itin svarbiu H.Daktaro patikėtiniu, nuteisti iki gyvos galvos. Tačiau teisėjų kolegija nusprendė, kad E.Abariaus vaidmuo nebuvo toks svarbus ir jis nėra pavojingas visuomenei, todėl jam skyrė švelnesnę bausmę – laisvės atėmimą 20 metų pataisos namuose.

Kiti kaltinamieji sulaukė švelnesnių bausmių. Rolandas Zaveckas nuteistas kalėti 14 su puse metų, Virginijus Silvestravičius – 9 metus, Vaidas Vansevičius – 8 metus, Saulius Vaitukaitis – 4 metus, Rimvydas Žilinskas, kuriam prokuroras prašė neatimti laisvės, už grotų praleis 3 metus, Vidmantas Gudzinskas – 5 metus, Rimgaudas Lantuchas – 13 metų, Gytis Ježerys – 11 metų, Audrius Gudomskas – 8 metus, Ramūnas Stanionis – 7 su puse metų. Gaujai nepriskiriamas Nikolajus Archipovas nuteistas 2 metų nelaisvei, o Kazimierui Petroniui skirtos 45 paros arešto. Renaldo Stončiaus byla nutraukta suėjus senaties terminui.

Nuosprendžio laukė dvejus metus

Prieš daugiau nei dvejus metus apsispręsta šią bylą nagrinėti Klaipėdos apygardos teisme. Dėl didelės apimties bylos, kurią sudaro 73 tomai dokumentų, nagrinėjimas užtruko. 

„Ši byla – rezonansinė. Tai dalis Lietuvos kriminalinio pasaulio istorijos, todėl jai ir buvo skiriama tiek dėmesio", – teigė Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis.

H.Daktaras ir dar 15 su jo grupuote siejamų vyrų kaltinami padarę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus 1993–2000 m. Vyrai kaltinami vogę automobilius, žiauriai kankinę ir žudę verslininkus bei kitus jiems nepaklususius asmenis, reketavę, sprogdinę, pasisavinę svetimą turtą, sukčiavę. Gaujai inkriminuojama daugiau kaip 20 nusikaltimų, tarp jų šeši nužudymai. H.Daktaras kaltinamas kartu su gaujos nariais suorganizavęs ir dalyvavęs nužudant: Vladimirą Seneckį, pravarde Turistas, Robertą Borchertą, pravarde Karabasas, Rimantą Ganusauską, pravarde Mongolas, Arvydą Mučinską, pravarde Mačialka, Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną.

Prokurorai teismo paprašė H.Daktarui ir jo dešiniąja ranka laikytam Egidijui Abariui įkalinimo iki gyvos galvos. Kitiems teisiamiesiems siūlomos švelnesnės bausmės – nuo 5 iki 16 metų nelaisvės. 

Pats H.Daktaras viso proceso metu neigė nusikaltimus. Tikino, kad nusikaltėliu jį sąmoningai siekė paversti pareigūnai, po to prisidėjo ir žurnalistai, vaizdavę jį juodžiausiomis spalvomis. Jis prisipažino tik dėl vieno – dokumentų klastojimo. H.Daktaras Bulgarijoje slapstėsi svetima pavarde, gyveno su suklastotais dokumentais, prisistatinėjo Kęstučiu Šimkumi. 2009-aisiais Varnoje H.Daktaras ir buvo sulaikytas bei pargabentas į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius