Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slapstymosi rekordininkas Donatas Adomėnas, kuriam gresia kalėjimas iki gyvos galvos, prašo leisti pagyventi pas mamą

Vilniaus apygardos teismas toliau nagrinėja sunkiais nusikaltimais įtariamo D.Adomėno baudžiamąją bylą ir svarsto klausimą dėl 16 metų slapstytis sugebėjusio vyro suėmimo termino pratęsimo. Jis pats pageidauja namų arešto, kad galėtų pagyventi pas motiną.
Adomėnas
D.Adomėnas yra suimtas jau beveik 1,5 metų, iki tol 16 metų jis slapstėsi. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

44 metų D.Adomėną ginanti advokatė Ingrida Botyrienė 15min.lt minėjo, jog 78 metų sulaukusi jo motina labai išgyvena dėl istorijos (žr. susijusius straipsnius), į kurią įsivėlė jos sūnus.

Tačiau garbaus amžiaus vilnietė paklydėlio neišsižadėjo – teisėjams yra pateiktas dokumentas, kuriame ji įsipareigoja priimti sūnų gyventi, jei teismas nebepratęstų D.Adomėnui suėmimo termino.

Kaip jau ne sykį rašė 15min.lt, D.Adomėnas įtariamas 1993 m. nužudęs du verslininkus, o netrukus pasikėsinęs nužudyti dar keturis žmones. Nuo to laiko D.Adomėnas, policijos neoficialiai pripažįstamas tokio pobūdžio rekordininku, sėkmingai slapstėsi 16 metų, kol pernai neįkliuvo Ukrainoje. Sučiupti bėglio pareigūnai nepajėgė nei tada, kai 2001-2002 m. jis ramiai gyveno soduose prie Vilniaus, nei netgi tuomet, kai su suklastotu pasu jį sulaikė Vokietijoje.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas toliau nagrinėjo pagrindinę D.Adomėno baudžiamąją bylą ir atskirai sprendė dėl jo suėmimo termino, kuris kitąmet baigiasi jau sausio 3 dieną, pratęsimo.

Prašo namų arešto

„Man greitai 45 metai, slapstytis man būtų nelogiška! Visą gyvenimą taip prasislapstyti su vilko bilietu? Be to – nebe tie laikai: sienos stiprios, tikrinami biometriniai duomenys. Toli nenubėgsi!“, – paklaustas nuomonės, teismą tikino D.Adomėnas.

Jis kartojo, jog „visi puikiai supranta“, kad jis nedarė sunkesniojo iš jam inkriminuojamų nusikaltimų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Adomėnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./D.Adomėnas su gynėja I.Botyriene teisme.

Tuo tarpu pašaudymą Liepkalnio gatvėje iš „Kalašnikovo“, kai sužeidė tris „Geležinio Vilko“ karius ir vieną atsitiktinį pro šalį važiavusio autobuso keleivį, D.Adomėnas jau anksčiau yra pripažinęs kaip jaunystės klaidą.

„Jei būtų galimybė, prašau skirti namų areštą“, – sakė vyras, žadėjęs tokiu atveju stropiai lankyti visus teismo posėdžius.

Jį ginanti advokatė taip pat aiškino, jog „yra pakankamos sąlygos ir pagrindai skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Teisininkė I.Botyrienė priminė, jog dar nenuteistas D.Adomėnas jau beveik 1,5 metų yra laikomas suimtas.

„Tai yra pakankamai ilgai, o Europos Žmogaus Teisių Teismas šį faktorių laiko esminiu, kai sprendžiamas klausimas dėl suėmimo“, – pabrėžė advokatė.

Įsitikinę, kad gali vėl slapstytis

Savo ruožtu bylą kuruojantis prokuroras Mindaugas Bliuvas akcentavo, jog nėra išnykę pagrindai, dėl kurių D.Adomėnui skirtas būtent suėmimas, o ne kita kardomoji priemonė.

Pirmiausia, vyras įtariamas labai sunkių nusikaltimų padarymu, už kuriuos jam gresia labai griežta bausmė, galbūt netgi įkalinimas iki gyvos galvos.

Tikėtina, kad siekdamas to išvengti, įtariamasis mėgintų bėgti, spalstytis.

Nuolat pabrėžiama, kad D.Adomėnas itin ilgą laiką buvo paieškomas, šis faktas dar labiau sustiprina galimybę, jog ištrukęs į laisvę jis vengtų teisingumo.

Prokuratūros nenorą paleisti D.Adomėną stiprina ir kitos detalės: jis nevedęs, neturi pragyvenimo šaltinio, nuolatinės gyvenamosios vietos.

Prokuroras M.Bliuvas ketvirtadienį paprašė D.Adomėno suėmimą po sausio 3 dienos pratęsti dar trims mėnesiams.

Nepajėgė rasti kelių liudytojų

Teisėjų kolegija toliau nagrinėjo ir pagrindinę baudžiamąją bylą. Ketvirtadienį teismas nutarė nebekviesti į posėdį kelių asmenų, kuriuos norėta apklausti kaip liudytojus.

Su kitu svarbiu bylos liudytoju Vytautu Bauru iki 1995 metų artimai bendravusi Daiva V. nuo tada beveik nuolat gyveno užsienyje, naujausiomis prokurorų žiniomis, ji buvo įsikūrusi Danijoje. Tačiau pastaruoju metu jokio ryšio su ja pareigūnams užmegzti nepavyko.

Daiva iš dalies patvirtino V.Bauro alibi, kuris per jo verslo partnerio Ramūno Žygo žmogžudystę linksminosi Mažeikiuose, o naktį buvo nuvežtas pas šią liudytoją į Palangą.

Tačiau 2008 m. užfiksuotuose Daivos parodymuose rašoma, esą V.Bauras minėjo jai atvykęs iš Vilniaus, kur linksminosi su R.Žygu, antruoju nužudytuoju Arvydu Čekaičiu ir dar keliais nepažįstamais asmenimis, o vėliau išvykęs.

Į šį aplinkybių nesutapimą atkreipė dėmesį ir teisėjai.

„Ką aš jai tiksliai pasakiau, neatsimenu. Bet ir jos apklausa po 15 metų buvo, gal pamiršo?“ – svarstė V.Bauras, kuris pats buvo įtariamas savo verslo partnerio nužudymu, kurio mirtis esą jam buvo finansiškai naudinga.

Daivos parodymuose taip pat užfiksuota, jog V.Bauras ne kartą jai sakė, kad gerai, kad tą naktį jis atvažiavo į Palangą, nes ir jį galėjo nušauti.Tokių įvykių gyvenime nebuvau matęs. Sakiau, gal iškviesti greitąją? Bet kaimynė man pasakė, kad Ramūnas jau šaltas... Tada iškviečiau policiją, – teisme pasakojo parlamentaro sūnus D.Bradauskas.

Dar viena liudytoja, kurios teismui nepavyko surasti – 1956 metais gimusi moteris, dvigubos žmogžudystės dieną gyvenusi daugiabutyje Architektų gatvėje. „Buvau virtuvėje, išgirdau tris garsus, kurie buvo labai panašūs į šūvius. Man pasirodė, kad tai buvo mūsų namuose, nes nebuvo jokio aido. Daugiau nieko įtartino nepastebėjau“, – tik tiek užfiksuota parodymuose moters, duomenų apie kurią nepavyko surasti net Kriminalinės policijos biuro pareigūnams.

Apklaustas Seimo nario sūnus

Ketvirtadienio posėdyje teismas apklausė vilnietį 45 metų Dainorą Bradauską. Jis yra žinomo Seimo nario Broniaus Bradausko sūnus, Dainoro brolis Andrius žuvo per kraupią naujametinę avariją Nemenčinės plente prieš dvejus metus.

D.Bradauskas buvo kaimynas, kuriam paskambino nužudytojo verslininko R.Žygo žmona Dalia, radusi bute du kūnus.

Jo parodymuose užfiksuota, jog tą vakarą jis su šeima jau ilsėjosi namuose. Jam paskambino kaimynė Dalia: „Klykiančiu balsu pakvietė kuo greičiau užeiti į jos butą.“

D.Bradauskas prisiminė iš moters išgirdęs, kad „Ramūno nebėra“.

Kaimynas pamatė šokiruojamą vaizdą, jam į atmintį įsirėžė, kad bute buvo daug kraujo.

„Tokių įvykių gyvenime nebuvau matęs. Sakiau, gal iškviesti greitąją? Bet kaimynė man pasakė, kad Ramūnas jau šaltas... Tada iškviečiau policiją“, – teisme pasakojo D.Bradauskas.

Iš ankstesnių, prieš 17,5 metų duotų parodymų paaiškėjo, kad nužudytasis R.Žygas tragedijos išvakarėse buvo užsukęs pas D.Bradauską su konjako buteliu. „Aš gyvenau 11, Žygai – 14 aukšte. Bendravome kaip geri kaimynai“ – sakė liudytojas.

Pabendravęs, išgėręs ir pažiūrėjęs televizorių D.Bradauskas pamatė, kad jo kaimynas „labai pavargęs“, todėl pasiūlė jam pernakvoti.

Kitą rytą, apie 6-7 val., Ramūnas jau išėjo namo. Apie 9 val. D.Bradauskas jam skambino ir teiravosi, ar eis į darbą. R.Žygas pasakė, kad į darbą neis, bus namuose.

Kaip skelbta anksčiau, tos pačios dienos popietę R.Žygą namuose kartu su A.Čekaičiu apiplėšė ir žiauriai nužudė.

„Kaimynas mano buvo visada geros nuotaikos, linksmas žmogus“, – apie tai, kad R.Žygas nesiskundė sulaukęs grasinimų ar juntąs pavojų, teisme sakė D.Bradauskas.

Verdiktą dėl kaltinamojo D.Adomėno suėmimo pratęsimo teismas žada paskelbti gruodžio 21 dieną. Tuo tarpu pagrindinės baudžiamosios bylos nagrinėjimas bus tęsiamas tik kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius