Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smūgiu į nosį senolę nužudžiusi 18-metė Irina Marozaitė: „Labai gailiuosi...“

Lietuvos apeliacinis teismas (LApT) išnagrinėjo skundą dėl nuosprendžio baudžiamojoje byloje, kurioje po kraupaus 86 metų močiutės nužudymo Betygaloje nuteistos dvi jaunutės merginos. Viena jų įsitikinusi, kad 8 metų nelaisvės bausmė – akivaizdžiai per griežta.
Irena Marozaitė
„Mano ginamoji iš tikrųjų labai išgyvena dėl to ir gailisi“, – teisėjus tikino Irinos Marozaitės advokatė, prieš posėdį patarusi tą patį sakyti ir savo klientei. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

2010 m. sausio 30-ąją apie 16 valandą Betygalos miestelyje (Raseinių r.) dvi merginos – Irena Snitkutė ir Irina Marozaitė, apsvaigusios nuo alkoholio ir pritrūkusios pinigų, nutarė užsukti pas pažįstamą senolę Ona P.

Vizitas buvo brutalus: vos 86 metų senolė pravėrė duris, I.Marozaitė smogė šeimininkei kumščiu į nosį ir ją sulaužė. Močiutė pargriuvo, tad viešnios ėmė spardyti ją kojomis. Bylos duomenimis, I.Marozaitė du sykius spyrė į dešinę galvos pusę ir dar kelis kartus į kitas kūno vietas.

Įsibrovėlės apieškojo namus ir iš piniginės pagrobė 110 litų, o sunkiai sužalotą pensininkę paliko.

Kovo 19 dieną Onos P. gyvybė užgeso ligoninėje.

2011 m. liepą Šiaulių apygardos teismas už bejėgiškos būklės žmogaus nužudymą iš savanaudiškų paskatų  I.Snitkutei skyrė 7 metų, o I.Marozaitei – 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

24 metų I.Snitkutė su nuosprendžiu susitaikė, tuo tarpu I.Marozaitė, nusikaltimo dieną dar buvusi nepilnametė, pasinaudojo teise pateikti apeliacinį skundą.

Nuteistoji pareiškė pageidavimą asmeniškai dalyvauti sostinėje surengtame LApT teisėjų kolegijos posėdyje.

Paklausta, ką nori pasakyti teismui, smulkutė mergina vos girdimu balseliu ištarė: „Norėčiau, kad sumažintumėte bausmę, nes tikrai manau, kad gan didelę skyrė. Gailiuosi. Ir viskas.“

Jos interesams teisme atstovavusi advokatė kolegijai aiškino, kad paprastai už tokio pobūdžio nusikaltimus, padarytus nepilnamečių, skiriama vidutinė 5 metų nelaisvės bausmė.

Teismui raštu pateiktame skunde taip pat nurodoma, kad apeliantė pasižada išėjusi į laisvę įsidarbinti ir daugiau niekada nenusikalsti.

Anot gynėjos, Šiaulių teisėjai nepagrįstai nepripažino I.Marozaitės atsakomybę šioje byloje lengvinančių aplinkybių: nei jos amžiaus nusikaltimo padarymo momentu, nei nuoširdaus prisipažinimo ir gailėjimosi dėl šio baisaus poelgio.

Teismui raštu pateiktame skunde taip pat nurodoma, kad apeliantė pasižada išėjusi į laisvę įsidarbinti ir daugiau niekada nenusikalsti.

Savo ruožtu bylą kuruojantis prokuroras pareiškė siūlantis be išlygų atmesti skundą: „Manau, kad teismas paskyrė teisingą bausmę.“

Prokuratūros atstovas priminė, kad nuteistoji buvo atsisakiusi duoti parodymus pirmosios instancijos teisme, tiesa, tąsyk ji patvirtino, kad ikiteisminio tyrimo metu užfiksuoti jos prisipažinimai bei paaiškinimai yra visiškai teisingi. „Teismas visiškai teisingai nurodė, kad teisiamoji nors ir pripažino kaltę, kokio nors nuoširdaus gailėjimosi neišreiškė, neparodė“, – pabrėžė prokuroras.

Advokatė teisino I.Marozaitę, kad paprasčiausiai jai buvo emociškai per sunku iš naujo prisiminti visą tą kraupią istoriją.

Beje, vietos žiniasklaida po posėdžio Šiaulių apygardos teisme akcentavo, kad su antrankiais konvojaus pareigūnų atvestos draugės svaidė juokelius, pačios krizeno ir net nesislėpė nuo reporterių.

Tardama paskutinį žodį Apeliaciniame teisme, I.Marozaitė tik pakartojo: „Norėčiau, kad sumažintumėte bausmę. Labai gailiuosi.“

Nuteistosios skundą išnagrinėjusi LApT teisėjų kolegija savąjį verdiktą žada skelbti gruodžio 2 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius