Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šnipinėjimu kaltinamas A.Paleckis: prašau mane išteisinti

Buvęs politikas antradienį Šiaulių apygardos teismo nagrinėjamoje byloje tarė paskutinįjį žodį, kuriame teigė, kad yra kaltinamas dėl savo pažiūrų, o ne dėl konkrečių veiksmų ir prašė teismo jį išteisinti. Tuo metu kartu su juo teisiamas vilnietis verslininkas Deimantas Bertauskas sakė savo kaltę pripažįstantis ir tvirtino, jog jie abu žinojo, kad tai, ką daro, yra nusikaltimas.
Algirdo Paleckio teisme
Algirdo Paleckio teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot Algirdo Paleckio, tai, kad byla turi politinę potekstę liudija jau pirmieji Valstybės saugumo departamento (VSD) teismui pateikti dokumentai, kuriais prašoma leisti jį sekti.

„Pirmu sakiniu VSD rašo, kad A.Paleckis turi prorusiškas, prokremlines pažiūras, telkia bendraminčius ir kuria kažkokį Rusijai palankų foną“, – teigė jis.

Nesakau, kad saugumiečiai yra kvailiai, bet jie neprofesionalūs šitoj vietoje.

Pasak buvusio politiko, tuomet jis dalyvavo Seimo rinkimuose, kurių pirmajame ture gerai pasirodė, o po šio įvykio teismui pateiktoje medžiagoje ir toliau buvo nurodoma ši aplinkybė bei tai, jog jis toliau telkia žmones.

„Nesakau, kad saugumiečiai yra kvailiai, bet jie neprofesionalūs šitoj vietoje“, – tvirtino A.Paleckis.

Jis taip pat pabrėžė, kad VSD yra „mūsų visų tarnai ir turi dirbti Lietuvos žmonėms“ bei minėjo ir kitas bylas, tokias kaip – parlamentaro Vytauto Bako ir buvusio ministro Raimundo Šukio, kuriose pažymimas VSD pažymų „prielaidiškumas“.

„Taip, ten yra specialistai VSD, bet, man atrodo, kad ne visi ten labai jau geri specialistai“, – kalbėjo buvęs politikas.

Savo kalboje jis toliau kritikavo VSD metodus, kuriais buvo renkama medžiaga, citavo žvalgybinius protokolus, kuriuose buvo sekamas, kai pirko burokėlius ir saulėgrąžas.

A.Paleckis taip pat tvirtino, kad prokuratūros tyrėja, kuri vertino jo byloje surinkta medžiagą, jam yra pasakiusi „jokio šnipinėjimo aš čia nematau“.

Prašau atsižvelgti į viską, į visus duomenis ir prašau mane išteisinti, man nepadarius nusikaltimo.

Abejonių jis pažėrė ir prokurorės Vilmos Vidugirienės veiksmams bei teigė, kad ji posėdyje melavo sakydama, jog A.Paleckis kratos metu naikino dokumentus.

„Ji paėmė seną popierių iš mano šiukšliadėžės, kurį aš išmečiau ir pasakė, kad aš naikinau. O ten buvo Sočio olimpiadoje dalyvavusių moksleivių sąrašas“, – sakė jis.

„Prašau atsižvelgti į viską, į visus duomenis ir prašau mane išteisinti, man nepadarius nusikaltimo“, – paskutiniuosius žodžius teisme tarė A. Paleckis, kuriam prokurorė už šnipinėjimą Rusijos naudai siūlo skirti devynerių metų laisvės atėmimo bausmę.

D.Bertauskas: verbuojant agentai nepateikia pažymėjimų

Kaltinimų šnipinėjimu taip pat sulaukęs D.Bertauskas savo paskutiniajame žodyje tvirtino kaltę pripažįstantis visiškai bei teigė supratęs, jog daro nusikaltimą.

„Mes su A.Paleckiu aiškiai žinojome ką darome“, – sakė jis.

Vilnietis verslininkas taip pat atsakė į buvusio politiko advokatų svarstymus, esą jį prisipažinti privertė Valstybės saugumo departamento agentai.

„Teisūs yra A.Paleckio gynėjai, kad mane privertė duoti parodymus. Tik privertė ne pareigūnai, o mano sąžinė“, – kalbėjo D.Bertauskas.

Pradžia Rusijoje buvo visai nekalta, bet įvykiai klostėsi gana intensyviai.

Jis teigė su VSD pareigūnais norėjęs susitikti dar 2018 metų birželį i apie tai pasakęs A.Paleckiui.

„Jis (A.Paleckis) tuomet mane gąsdino galinga savo draugų ranka“, – tvirtino D.Bertauskas.

Anot jo, buvęs politikas ir anksčiau jam buvo sakęs, jog tai, ką jei daro yra „kvalifikuojama Baudžiamajame kodekse“, todėl jie privalo būti labai atsargūs.

Kalbėdamas apie pačius verbavimo šnipinėjimui veiksmus, D.Bertauskas teismui, sakė, kad jie įvyko visiškai nepastebimai.

„Pradžia Rusijoje buvo visai nekalta, bet įvykiai klostėsi gana intensyviai ir tai man jau nebepatiko. Labai gailiuosi dėl to, nesu aš Lietuvos išdavikas“, – teigė jis.

D.Bertauskas taip pat atsakė ir į dar vienus A.Paleckio gynėjų argumentus, kad Rusijoje nebuvo aišku, jog kaltinamieji bendrauja su saugumo agentais ar, kad nebuvo suformuluotos tikslios užduotys.

„Esu dabar įsitikinęs, kad man buvo praplautos smegenys Rusijos spec. tarnybų. Verbuojant jie nepateikia savo pažymėjimų apie priklausomybę vienai ar kitai tarnybai ir pateikdami užduotis jie nesako prieš ką jie yra atskaitingi. Tai yra daroma labai palengva ir nepastebimai“, – kalbėjo jis.

Teismui vyras pabrėžė viso tyrimo davęs nuoseklius ir detalius parodymus, kuriuose atskleidė visą nusikaltimą, o šie parodymai yra patvirtinti ir visais kitais įrodymais.

„Gerbiamas teisme, aš pilnai pripažįstu savo kaltę ir dėl to labai gailiuosi, atsiprašau Lietuvos valstybės.Labai prašau gerbiamo teismo atsižvelgti įmano kaltę lengvinančias aplinkybes“, – sakė D. Bertauskas.

Prokurorė V.Vidugirienė anksčiau teismui pateikė pasiūlymą atleisti D.Bertauską nuo atsakomybės, nes jis bendradarbiavo su teisėsauga.

Sprendimas liepos 27 dieną

Teisėja Nijolė Matuzevičienė šiame posėdyje pranešė, kad sprendimas bus skelbiamas liepos 27 dieną, 13 valandą.

Byloje A.Paleckis su verslininku D.Bertausku kaltinami šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje. Buvęs politikas kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą.

Pasak Generalinės prokuratūros, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvos registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo rasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – siekta, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti J.Melio kalinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius