Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės statybos bendrovė tik po mokesčių inspektorių vizito biudžetą papildys beveik puse milijono litų

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI) informuoja, kad dalis sostinės daugiabučius statančių bendrovių, siekdamos nemokėti mokesčių, savo vardu neįregistruoja baigtų statyti, bet dar neparduotų butų nekilnojamojo turto registre, o butus pirkėjams perduoda pasirašiusios ne pirkimo-pardavimo, bet statybos sutartis. Todėl duomenų apie neparduotus butus nėra nekilnojamojo turto registre, o apie sudarytus sandorius - notarų duomenų bazėse.
Mokesčiai
Mokesčiai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija, viena Vilniaus bendrovė su klientais - tiek su gyventojais, tiek su juridiniais asmenimis – sudarydavo statybos sutartis. Užsakovai atsiskaitydavo už butus, tačiau bendrovė neišrašydavo PVM sąskaitų faktūrų, neva statybos paslaugos dar neatliktos.

Tačiau patikrinus „nenupirktus“ butus, paaiškėjo, kad dalies jų raktai jau atiduoti užsakovams, kai kuriuose baigti visi apdailos darbai. Buhalterinėje apskaitoje šių butų pardavimo PVM neapskaičiuotas, mokestis nedeklaruotas ir nesumokėtas. Patikrinimo metu bendrovė išrašė PVM sąskaitų faktūrų už beveik 2,1 mln. litų ir deklaravo 400 tūkst. Lt mokėtino PVM už parduotus 7 butus.

„Sunkmečiu kai kurios bendrovės tokiais veiksmais siekia išvengti mokesčių arba bent jau vėliau sumokėti, - sakė Vilniaus AVMI Kontrolės organizavimo skyriaus vedėja Loreta Antanaitienė. - Butus pirkėjams perdavus ne pagal pirkimo-pardavimo, o pagal statybos sutartis, pastarosioms neprivaloma notarinė sandorio forma. Taigi duomenų apie tokias sutartis nėra notariniame registre. Įgijus butą pagal statybos sutartį, sutaupomos gana nemažos sumos, kurias būtų tekę mokėti notarui už pirkimo-pardavimo sutarties sudarymą ir registravimą. Nekilnojamojo turto registre pirmuoju buto savininku iš karto įregistruojamas pirkėjas, o duomenų apie bendrovę kaip turtą perleidusią įmonę visai nėra. Todėl kai sudaromos statybos sutartys, mokesčių administratoriui sunkiau kontroliuoti, ar statytojas deklaravo laiku ir visas butų pardavimo pajamas“.  

Mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais gyventojai ir įmonės visą informaciją gali gauti savo gyvenamosios vietos Mokesčių inspekcijose, paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto puslapyje www.vmi.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius